11 Adımda Sağlıklı ve Mükemmel Duruş Rehberi

0
696
sağlıklı duruş rehberi

Duruş günlük yaşantınızda ruh halinizi belirlemeden tutun birisi ile görüşmeye kadar pek çok yerde yaşantınızı etkileyen bir durumdur. Gerek sağlıklı olmak için gerek ise özgüvenli olmak için duruşunuzu her zaman dik tutmalı ve belinize olabildiğince baskı uygulamanıza neden olacak pozisyonlardan kaçınmalısınız. Üstelik hamile iseniz bu durum daha da vahim hale gelir. Ancak bazen elinizde olmadan duruşunuzu kontrol edemez ve siz de bir yerden sonra bu durumdan sıkılırsınız. Sizin için işe yarar ve kesin çözüm bulabileceğiniz mükemmel bir duruş rehberi hazırladık:

kadinlarda-saglikli-durus
Görsel: Kadınlarda sağlıklı duruş

İyi Bir Duruş Tam Olarak Nedir?

Teknik olarak duruş, ayakta, otururken veya uzanırken vücudunuzu nasıl tuttuğunuzdur. Ancak iyi bir duruş Birleşik Devletler ulusal Tıp Literatürüne göre belinize olan baskıyı minimum seviyede tutacak şekilde sahip olduğunuz vücut duruşudur. Vücut duruşu kişiye özgü olabilmektedir bu yüzden dışarıda görünümü hoşunuza giden bir arkadaş veya ünlünün duruşunu taklit etmekten ziyade kendi özgün duruşunuzu keşfetmek en doğru hareket olacaktır. Bunun için doktorunuz ile görüşebilir ve bir egzersiz programı ile duruşunuzu iyileştirebilirsiniz.

 Ayakta Dururken Duruş Nasıl Düzeltilir?

  1. Adım: Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak ayakta durmaya başlayın. Ağırlığı her iki ayağınızın topuklarına eşit olarak dağıtın.
  2. Adım: Nötr bir omurga elde etmek için alt karın kaslarını, göbek deliğini omurgaya doğru hareket ettiriyormuş gibi nazikçe yukarı ve içeri doğru çekin. (Bunu mideyi hafifçe içeri çekmek olarak da düşünebilirsiniz.)
  3. Adım: Kürek kemiklerini, yavaşça geriye ve aşağıya indirin.
  4. Adım: Vücudunuzu dizleriniz öne doğru bakacak ve hafifçe gevşeyecek veya bükülecek şekilde ayarlayın. Dizleri ayakların üzerinde, kalçaları dizlerin üzerinde ve omuzları kalçaların üzerinde hizalayın.
  5. Adım: Kolların yanlarda doğal olarak sarkmasına izin verin.
  6. Adım: İleri doğru bakın ve kulak memelerinin omuzlarla paralel olması için başınızın hizasında tutun. Başınızı öne, arkaya veya yana itmekten kaçının.
  7. Adım: Başınızı dik tutmaya özen gösterin.

Otururken Nasıl Düzeltilir?

  1. Adım: Popo sandalyenin arkasına ve ayakları yere değecek şekilde, vücut ağırlığı eşit olarak dağıtılmış şekilde oturmaya başlayın. Sandalyenin yüksekliği nedeniyle uzanamıyorsa, bir ayak plakası veya ergonomik bir ayak dayama yeri kullanın. Dizler kalça seviyesinde veya altında olmalıdır.
  2. Adım: Topukları doğrudan dizlerin altına yerleştirin. Dizler 90 derecelik bir açı oluşturmalıdır.
  3. Adım: Omuzları doğrudan kalçaların üzerine hizalayın. Dirseklerinizi 90 derecelik açıyla bükülü tutun.
  4. Adım: Bilgisayar monitörünü göz hizasına gelecek şekilde alçaltın veya kaldırın.
durus-sandalyeye-tam oturmak
Görsel. Duruşunuzu düzeltmek için sandalyeye tam oturun

Duruşunuz her ne kadar vücudunuz için en iyi şekilde olursa da uzun süre boyunca aynı pozisyonda kalmak sizin için yine zararlı hale gelebilir. Bunun için yapmanız gereken; yarım saatte bir de olsa kalkıp biraz yürümek ya da yapamıyorsanız en azından oturduğunuz pozisyonda gerilmek veya değişiklik yapmaktır.

Duruş ve Osteoporoz (Kemik Erimesi) Arasındaki İlişki

İyi bir vücut duruşu (postürel) hizalama, özellikle osteoporozlu ve düşük kemik yoğunluğu olan kişiler için önemlidir. Her gün yaptığınız basit hareketler, omurgada küçük kırıklara neden olabilir.

Örneğin, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya bir şeye uzandığınızda kötü postürel hizalama, omurganın mikro travmasına neden olabilir. Zamanla bu mikro travmalar artabilir ve sonunda vertebral kompresyon kırıklarına neden olabilir. En basit tabirle omuriliğiniz zedelenebilir.

Kötü bir duruş denge sorunlarına neden olur. Sonuç olarak, osteoporoz ve düşük kemik yoğunluğu olan bireyler, denge sorunları nedeniyle omurgada makro travma riski altında girer. Bu yüzden duruş her zaman basit gibi görünse de aslında vücut için oldukça hayati bir öneme sahiptir.

kemik-erimesi-
Görsel: Kemik erimesi

Kötü Duruşun Kaynağı

Neden çoğumuz mükemmel bir duruşa sahip değiliz? Çünkü günümüzün modern dünyasında yaptığımız faaliyetlerin çoğu öne doğru bükülmeyi içeriyor.

Yatakta kitap okumak, cep telefonu kullanmak, oyun oynamak, mesajlaşmak, dizüstü bilgisayarın başında saatlerce oturmak, örgü örmek, tığ işi yapmak ve daha pek çok şey öne doğru fleksiyonu teşvik eder.

Birçok insan bu ileriye doğru hareketi egzersiz ve boş zaman aktivitelerine dahil eder. Ne yazık ki, bu zayıf postüral hizalamayı güçlendirir.

Çevremizde ayarlamalar yapmazsak veya duruşumuzu düzeltmezsek, zamanla bazı kasları zayıflatır, gerer ve diğer kasları sıkılaştırırız. Bu kas dengesizliği, zayıf postüral hizalanmaya neden olur.

İstediğimiz duruşu elde edebilmek için bu dengesizliği düzeltmeli, hareketlerimizi değiştirmeye özen göstermeliyiz ?