45 Yaşında Gebe Kalmak Hayal Değil!

0
667
45 Yaşında Gebe Kalmak Hayal Değil!
45 Yaşında Gebe Kalmak Hayal Değil!

45 yaşından sonra gebe kalmak nadirdir ve riskleri daha fazladır, fakat 45 yaşında sağlıklı bir gebelik imkansız değildir. 45 yaş ve üzerindeyseniz ve gebeyseniz, daha yaşlı bir anne olmanın faydaları gibi düşünmeniz gereken çok şey vardır. Örnek olarak, göz önünde bulundurabileceğiniz daha fazla yaşam deneyimi var demektir.

Görsel 1: 45 yaşından sonra gebe kalmak nadirdir ve riskleri daha fazladır, fakat 45 yaşında sağlıklı bir gebelik imkansız değildir.

45 Yaşında Doğal Yollar ile Gebe Kalma Şansı

45 yaşında hamile kalmanız mümkündür, fakat doğal yollarla gebe kalma şansınız azalmıştır. Bir kadının doğurganlık zamanı, ilk kez ergenlik döneminin sonları ile 20’li yaşları arasında başlar. 30’lu yaşların ortalarına gelindiğinde ise, çocuk sahibi olma şansınız ve doğurganlığınız azalmaya başlamaktadır.

Görsel 2: 45 yaşında hamile kalmanız mümkündür, fakat doğal yollarla gebe kalma şansınız azalmıştır.

30’lu yaşların sonundan itibaren, özellikle 40 yaş sonrasında doğurganlıktaki düşüş daha hızlı gerçekleşir. Bunun nedeni, bir kadının yaşla birlikte yumurta sayısının azalmaya başlamasıdır. Ayrıca, 45 yaşına gelindiğinde, kalan yumurtaların kromozomal olarak anormalliklere sahip olma riski de daha yüksektir. Bu sebepten ötürü, sağlıklı bir gebelik şansı daha düşüktür. Bu da, düşük yapma riskinin artması anlamına gelmektedir. 45 yaşındaki bir kadının, doğurganlığını etkileyebilecek kadın hastalıklarına sahip olma riski de daha yüksektir.

Tüp Bebek Tedavisi Yardımcı Olabilir Mi?

40 yaş ve üstü kadınların doğurganlık oranı, daha genç kadınlara göre daha düşüktür. Ayrıca, tüp bebek tedavisi gibi doğurganlık tedavilerinin başarı şansı da daha düşüktür.

Çiftler, doğal yolla çocuk sahibi olmaya çalışırken, doğurganlık sorunu başarı şansını azaltır. Bu durum, azalan yumurta kalitesi ile ilgilidir. 40 yaş ve üzeri kadınlarda, tüp bebek gibi tedavilerde başarı şansını azaltan konu, hem yumurta miktarı hem de yumurta kalitesidir.

Görsel 3: 40 yaş ve üstü kadınların doğurganlık oranı, daha genç kadınlara göre daha düşüktür.

Yumurta kalitesi, embriyo kalitesini belirleyen en kritik faktördür. Tüm bebek tedavisinde birden fazla embriyo alınabilirse, rahme transfer için en iyisi seçilebilir. Kadının yaşı ilerledikçe, yumurtalardaki kromozomal anormallik oranı da artmaktadır.

45 Yaşında Gebelik Kontrolleri

Gebelik süresince doğru bir bakım ve takip, hem kendinizi hem de bebeğinizi sağlıklı tutmanın önemli bir yoludur. Burada amaç, sağlığınıza dikkat edilebilmesi için düzenli olarak bir doktora görünmenizdir. Böylece doktorunuz, en doğru şekilde doğuma hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Görsel 4: Gebelik süresince doğru bir bakım ve takip, hem kendinizi hem de bebeğinizi sağlıklı tutmanın önemli bir yoludur.

Hamileliğinizde ortaya çıkabilecek sorunların olup olmadığını fizik muayene, kan testleri ve ultrason yoluyla kontrol edilebilir. Hamile olan her kadında olduğu gibi, siz de aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:

  • Sağlıklı bir diyet
  • Folik asit ve D vitamini takviyeleri
  • Sigarayı ve alkolü bırakmak
  • Tarama testleri
  • Stres yönetimi
  • Mevcut hastalıkların kontrolü

Doktorunuzla ayrıca egzersiz, iş, uyku veya seyahat gibi diğer yönleri hakkında da konuşmak isteyebilirsiniz.

45 Yaşında Gebelik İçin Doğum Öncesi Bakım

45 yaşında gebelik için doğum öncesi bakımla ilgili her şey genç kadınlarla aynıdır, fakat 45 yaşındaki bir kadın için daha yaygın olan bazı şeyler de vardır çünkü, 45 yaşındaki bir kadında aşağıdakilerin görülme riski daha fazladır:

  • Düşük
  • Yüksek tansiyon ve gebelik testi
  • Erken doğum
  • İkizlere ve hatta üçüzlere sahip olmak

Dolayısıyla, iyi bir doğum öncesi bakım daha da önemlidir.

Genetik Koşullar

40 yaş ve üzeri kadınların, Down sendromu gibi genetik bir hastalığı olan bir çocuğa sahip olma olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Doktorunuzla, olasılıkları ve bu konuda ne yapmak istediğiniz hakkında konuşabilirsiniz.

Görsel 5: 40 yaş ve üzeri kadınların, Down sendromu gibi genetik bir hastalığı olan bir çocuğa sahip olma olasılığı diğerlerinden daha yüksektir.

Bunu öğrenmek için yaptırabileceğiniz testler vardır, fakat hiçbiri zorunlu değil ve bunlar kişisel birer seçimdir. İsterseniz, erken ultrason ve kan testi gibi tarama testleri yaptırabilirsiniz.

Annelik Yolunda ekibi olarak, kendinize ve bebeğinize dikkat etmenizi temenni eder, mutlu ve sağlıklı günler dileriz!

Kaynaklar:

  1. https://www.momjunction.com/articles/pregnancy-at-age-45-and-after-45_00395303/
  2. https://thegoodshufu.wordpress.com/2017/09/21/hidden-hope-in-fertility-stats-for-women-40/
  3. https://vardaanmedicalcenter.com/blog/pregnancy-at-45/

Görsel Kaynak: https://dzenpw.ru/pregnancy/kak-zaberemenet-v-40-45-let-instrukcia-k-dejstviu.html