7 Adımda Hamilelikte Beslenme Önerileri

0
725
7 Adımda Hamilelikte Beslenme Önerileri
7 Adımda Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamilelikte beslenme, anne ve bebek sağlığı için olduğu kadar cilt güzelliği için de çok önemlidir çünkü kimyasal maddelerden uzak durmanız gereken bu süreçte, cildiniz için uyguladığın bazı işlemleri askıya almak durumunda kalabilirsiniz. Bu dönemde cildinize ise en çok, doğru bir beslenme programı uygulamak ve tabii spor yapmak katkı sağlayacaktır.

Görsel 1: Hamilelikte beslenme, anne ve bebek sağlığı için olduğu kadar cilt güzelliği için de çok önemlidir.

Hamilelikte Ciltte Nasıl Değişimler Meydana Geliyor?

Hamilelikte vücutta meydana gelen hormonal ve yapısal değişikliklerden dolayı, ciltte alışılmadık değişimler oluyor. Bu nedenle hamilelikte sivilcelenme, cilt hassasiyeti, kızarıklıklar, renk eşitsizlikleri, cilt lekeleri ve donuk bir cilt görünümü oluşabiliyor. Özellikle hamileliğin son üç ayında ortaya çıkan çatlakları da unutmamak gerekiyor.

Hamilelikte Beslenme ve Spor Cilde Nasıl Katkı Sağlıyor?

Hamilelikte ortaya çıkabilecek cilt problemlerine karşı, kimyasal kozmetik ve medikal yöntemlerden uzak durmanız gerekiyor, fakat cilt bakımını doğal içerikli kozmetik ürünler ve bakım yağları ile yapabilirsiniz. Bu süreçte asıl yapılması gereken ise hamilelikte beslenme programının doğru hazırlanmasıdır.

Görsel 2: Hamilelikte ortaya çıkabilecek cilt problemlerine karşı, kimyasal kozmetik ve medikal yöntemlerden uzak durmanız gerekiyor.

Bu sayede bebeğiniz içeride sağlıkla büyürken, cildinizin de ihtiyacı olan bakımı içten sağlamış olacaktır. Hamilelikte beslenme programının sporla desteklenmesi ise doğumun kolay gerçekleşmesinin, yanı sıra kilo kontrolünü sağlamak, çatlakları azaltmak ve kan dolaşımını dengelemek için çok önemlidir.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ani Kilo Artışına Karşı Dikkatli Olun!

Hamilelik başlangıcında ideal kiloda iseniz hamilelik boyunca toplam 9-12 kilo alabilirsiniz, fakat vücut kitle endeksiniz normalin üstünde ise bu artış, 7-9 kilo arasında olmalıdır. Hamilelikte çatlak oluşumunun önüne geçmek için kilo artışının yavaş ve düzenli olması büyük önem taşıyor. Bunun için ise artan iştahınızı bastırmak adına sık ve küçük porsiyonlu beslenmeye özen gösterebilirsiniz.

Bol Su Tüketimini Sakın İhmal Etmeyin!

Hamileliğin adeta diğer adı olan ödem, bol su tüketimi sayesinde azalıyor. Bebeğinizin içeride en iyi şekilde gelişmesi ve sizin de sağlığınız için günde en az 2-3 litre su içmeniz gerekiyor. Bu aynı zamanda cildinizin nemini ve canlılığını korumak adına da en temel şartlardan biridir.

Görsel 3: Hamileliğin adeta diğer adı olan ödem, bol su tüketimi sayesinde azalıyor.

Et Grubu Besinlere Ağırlık Verin!

Kırmızı et, tavuk, hindi, balık ve yumurta gibi besinleri halihazırda büyük bir iştahla tüketeceğinizden eminiz. Et grubu; protein başta olmak üzere demir, B12, fosfor, B2, folik asit ve B6 gibi çok ihtiyaç duyduğunuz besin ögelerini içeriyor. Günde en az 3-4 porsiyon et tüketimi, kansızlık sorununun üstesinden geldiği gibi hücrelerinin yenilenme sürecini de hızlandırıyor.

En Büyük Dostunuz Süt ve Süt Ürünleri!

Kalsiyum bakımından en zengin kaynak olan süt ve süt ürünleri; A vitamini, B6 ve B12 içermesi yönünden oldukça önemlidir. Süt grubu, bebeğin kemik gelişimini sağlamasının yanı sıra doku ve hücreleri sağlamlaştırıyor. Ayrıca cildin nem ve elastikiyet kazanmasına yardımcı olan bu besinler, hücre üretimini hızlandırarak cilt, saç ve tırnak sağlığına büyük katkı sağlıyor.

Tahıl Grubu ile Seviyeli Bir İlişki

İhtiyacınız olan enerjiyi büyük oranda karşılayan ekmek, makarna, pilav, bisküvi ve patates gibi besinlere olan düşkünlüğünün arttığı bir dönemden geçiyorsunuz, fakat bu esnada tam taneli ve beyazlatılmamış tahıl ürünleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde kan şekeriniz çabucak düşerek gıda ihtiyacınız tekrar artırabilir.

Sebze ve Meyvelerle Aranızı Çok İyi Tutun!

A, C, E, K vitamini ve potasyum bakımından zengin olan sebze ve meyveleri, hamilelikte beslenme listenize mutlaka eklemelisiniz. Su ve lif ihtiyacınızı da sağlıklı bir şekilde karşılayan bu besin grubu, içerdiği antioksidanlarla hem bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiriyor hem de cildinizi canlandırıyor. Bu nedenle günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketmelisiniz.

Görsel 4: A, C, E, K vitamini ve potasyum bakımından zengin olan sebze ve meyveleri, hamilelikte beslenme listenize mutlaka eklemelisiniz.

Yağ Tüketimi de Olmazsa Olmaz

Zeytinyağı başta olmak üzere doğal bitkisel yağlar, içerdiği doymamış yağ asitleri ile bebeğinin beyin gelişimine katkı sağlıyor. Ayrıca sindirim sisteminizi de düzenleyen bu yağlar, cildinizin nem dengesinin korunması açısından da önemli rol üstleniyor. Tabii yağ tüketimini günde 20-30 gramla sınırlandırmanızda fayda var.

Annelik Yolunda olarak, hamilelik döneminde hem kendinize hem de bebeğinize dikkat etmenizi temenni eder, mutlu günler dileriz!

Kaynaklar:

  1. https://health.gov/myhealthfinder/pregnancy/nutrition-and-physical-activity/eat-healthy-during-pregnancy-quick-tips#:~:text=Eat%20a%20variety%20of%20vegetables,bread%2C%20and%20some%20snack%20foods.
  2. https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=155877
  3. https://www.mouthhealthy.org/en/nutrition/nutrition-tips-for-pregnancy/

Görsel Kaynak: https://burcualem.com/hamilelikte-beslenme-onerileri-ve-beslenmenin-onemi/