Ağız ve Diş Sağlığının Hayatımızda Önemi Nedir?

0
1143
Ağız ve diş sağlığı

Ağız ve diş sağlığı problemlerinin ilişkilerimizi ve psikolojimizi nasıl etkilediğini ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini sizler için anlatacağız. Ağız hijyeninin korunması hem sağlığımız hem de ilişkilerimiz üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Hijyenine dikkat edilen güvenli bir gülüş insanlara verdiğimiz ilk izlenimimizi dahil tüm ilişkilerimizi etkilemektedir.

Ağız ve diş sağlığı
Görsel: Ağız ve diş sağlığı

Ağız kokusu

Ağız kokusu, toplumda her üç kişiden birinde görülen bir problemdir. Herkeste aynı derece ve seviyelerde olmayabiliyor. Ağız kokusu problemi yaşayan kişiler, bu problemi çoğunlukla çevreleri tarafından uyarılar yapıldığında fark ediyor. Ağız kokusu kişinin hem psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabiliyor hem de sosyolojik sorunlar yaşamasına neden olabiliyor. Ağız kokusu kötü ağız hijyeni yani diş fırçalamama sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Diş taşları ve çürükler de ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bu problemler diş hekiminize başvurduğunuzda ve diş hijyeninizi artırdığınızda kolayca tedavi edilebilmektedir.

Gülüşünüzün rengi büyük önem taşıyor

Dişlerimizin rengi, gülüşümüze büyük artılar veya eksiler katabilmektedir. Özellikle sigara kullanımı, çay ve kahve gibi içeceklerin çok tüketilmesi ve ağız hijyeninin sağlanmaması dişlerimizin rengi üzerinde rol oynuyor. Bu rengin açılması ve parlak bir gülüşe sahip olmamız ise mümkün!

Öncelikle dikkat etmemiz gereken şey evde ağız hijyenine dikkat ederken, kendi kendimize diş beyazlatmaya çalışmamamız gerektiğidir. Bazı kişiler evde diş beyazlatma yaptıklarını ve hassasiyet gibi sorunlar yaşadıklarını belirtiyorlar. Bu nedenle “evde diş beyazlatma tarifleri” diye geçen beyazlatma girişimlerinde bulunulmamalıdır. Bu tarifler, dişleri çizen, hassasiyete neden olan ve aşındıran, diş eti problemlerini ortaya çıkaran içeriklere sahiptir ve sadece dişimize zarar vermesine neden oluruz.

Diş beyazlatmada en önemli durum hekim kontrolünde, hekim kliniğinde ve hekim gözetimi altında yapılmasıdır. Diş beyazlatma hekim kontrolünde yapıldığında herhangi bir sorunla karşılaşılmaz ve dişlerin yüzeyinde aşınma meydana gelmez ya da hassasiyet görülmez. Hekim kontrolünde maksimum diş beyazlatmadan sonra birkaç saat hassasiyet olabilir ancak hekiminiz bu durumla ilgili size bilgi verecektir.

Ağız ve diş sağlığı
Görsel: Ağız ve diş sağlığı

Çocukların diş sağlığına dikkat!

Ağız sağlığı sadece bizlerin değil çocuklarında hayatını olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Çocuklarda diş çürükleri çok önemli bir konudur. Ebeveynler süt dişlerinin belirli yaşlarda dökülmeleri sebebiyle çürük oluşumunu önemsemeyebiliyor. Ancak, süt dişlerinin çocukların ağzında yeme-içme dışında da birçok işlevi var. Süt dişleri, arkadan gelen daimi dişler için yer tutuculuk yapıyor. Düşmesi gerekenden daha önce düştükleri zaman ya da çürüdükleri zaman alttan gelen dişler çapraşık ve yamuk gelebilir.

Ayrıca, süt dişleri çürüdüğü zaman diş köklerindeki iltihaplar daimi dişleri de etkileyebilir. Özellikle çocukların ön dişlerinde oluşan çürükler tedavi edilmediği zaman, çocukların hem o dönemde hem de ileri dönemde psikolojileri ve sosyal hayatları çok ciddi etkileniyor. Günümüz teknolojisinde dijital diş hekimliğinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu problemlerin tedavisi tek seansta veya bir günde yapabilmektedir. Düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmanız ise oluşabilecek problemlerin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Çürük diş kalp sağlığını nasıl etkiler?

Çürük dişlere yapılacak olan müdahale sırasında oluşacak bakteriyemi, endokardit adını verdiğimiz kalp ve damarların iç yüzeyini örten tabakanın enfeksiyonuna neden olabilir. Endokardit, uzun süreli hastanede yatarak antibiyotik tedavisi gerektiren ve ölüm riski taşıyan son derece ciddi bir klinik tablodur.

Diş sağlığına dikkat edilmediği takdirde oluşan çürük dişlerin dolgu ya da çekimi sırasında hatta bazen sadece diş fırçalama sırasındaki oluşan kanamalarla kan dolaşımına karışan enfeksiyon etkenlerin kalpteki sorunlu bölgeye ulaşıp burada çoğalarak ciddi bir kalp enfeksiyonuna sebep olabilir. Endokardit adı verilen bu tehlikeli klinik tablodan korunmak için, riskli kabul edilen ve kalp hastalığı olan bireylere diş tedavileri öncesinde enfeksiyondan koruyucu antibiyotik verilmektedir.

Ağız ve diş sağlığı
Görsel: Ağız ve diş sağlığı

Ancak elbetteki en ideali, ağız ve diş bakımının çok iyi yapılıp diş çürümelerinin ve dişeti hastalıklarının önlenmesidir. Bu nedenle endokardit riski taşıyan (Kalp ameliyatı geçirmiş olsun ya da olmasın) doğuştan kalp hastalığı olan çocuklara ve kalp kapak hastalığı bulunan (özellikle de yapay kalp kapağı takılan) erişkinlere ağız ve diş bakımının kalp sağlıkları açısından da ne kadar önemli olduğu anlatılmaktadır.

Ağız ve Diş sağlığının önemi

Diş sağlığını korumak için beslenmeye ve diş temizliğine dikkat etmeliyiz. Sağlıksız, sararmış ve çürük dişler estetik açıdan tatmin edici olmasa da ağız kokusuna da neden olabilirler. Peki evde dişler nasıl beyazlatılır? Diş çürümesine neden olmamak için günde iki kez dişlerimizi fırçalamanız gerekir. Sağlıklı ve beyaz dişler istiyorsanız bir çok ürün arasından seçim yapabilirsiniz. Bununla birlikte, çoğu diş beyazlatıcı kimyasal içerir. Daha beyaz dişlere sahip olmak, ancak kimyasallardan kaçınmak istiyorsanız, hem doğal hem de güvenilir olan birçok seçenek vardır.

Sağlıklı günler dilerim 😊