Son yıllarda önemi anlaşılan bazı beslenme biçimlerinin adlarını daha sık duyar olduk. Bunlardan biri de alkali beslenme biçimi. Peki ama nedir bu alkali beslenme? Vücuda ne gibi faydaları vardır? İşte bu makalemizde de bu sorular ve çok daha fazlasının yanıtını bulabileceksiniz. Keyifli okumalar! 😊

Vücudun pH Dengesi Nedir?
Alkali beslenme yöntemini açıklamadan evvel, tükettiğimiz besinlerin vücudumuza sağladığı değerlere de kısaca bir değinmek istiyoruz çünkü aslında yediğimiz her bir yiyecek, kendi içerisinde asidik ve alkali olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Dengeli beslenme noktasında ise vücudumuza aldığımız besinlerin, alkali düzeyde olması önem taşıyor. Neden mi? Bunu şöyle açıklayalım.

Vücudumuzun sahip olduğu bir pH dengesi mevcuttur. Bu denge ise sağlıklı bir insan vücudunda 7.3 ile 7.45 arasında seyrediyor. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, vücudumuzun alkali olduğunu söyleyebiliyoruz. Diğer taraftan, eğer ki vücut bu değerlerin altına düşerse asidik olmaya başlıyor ve bu da son derece tehlikeli çünkü vücutta bakteri üretimleri artarken; kanser, diyabet, obezite, migren ve eklem rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığa da davetiye çıkmış oluyor. Bu sebepten ötürü, vücudun pH dengesini 7.3 ile 7.45 değerleri arasında tutmak önem taşıyor.
Vücudun pH Dengesi Nasıl Sağlanır?
Vücudun pH dengesini sağlayabilmek için öncelikle beslenme düzeninin değiştirilmesi gerekiyor. Bunun için de uzmanların önerisi hazır ve paketli gıdalardan uzak durulması yönünde. İşlenmiş gıdalar, kızartılmış yiyecekler ve şeker oranı yüksek besinler vücudun, asidik dengesini artırmaya yol açıyor. İşte tam da bu noktada alkali beslenmenin önemi ortaya çıkıyor. Şimdi gelin, alkali beslenmenin tanımına hep birlikte bakalım. 😊

Alkali Beslenme Nedir?
Alkali beslenme aslında kısaca, vücudun pH dengesini koruyacak şekilde tasarlanan bir beslenme biçimidir. Burada amaç, hazır gıdaların yarattığı asidik seviyeyi en aza indirmek oluşturuyor. Bu beslenme biçiminde, besinlerde yer alan faydalı vitamin ve minerallerin vücuda kazandırılabilmesi için bazı yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Bu sayede vücudun alkali dengesi de korunuyor.

Alkali Beslenme Nasıl Olur?
Yukarıdaki paragraflarda da açıkladığımız üzere alkali beslenme düzeninde gıdaları, asidik ve alkali olmak üzere 2’ye ayırarak başlamanız gerekiyor. Alkali gıdaları belirledikten sonra beslenme düzeninizi, yalnızca bu besinleri tüketecek şekilde değiştirmelisiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar ise şöyle;
- Yiyecekler, mümkünse pişirilmeden çiğ olacak şekilde tüketilmeli çünkü pişirme esnasında besinlerin içerisindeki faydalı mineraller kaybolabiliyor. Her yiyecek için olmasa da belirli sebzeleri pişirmeden yemekte fayda var.
- Besinleri çiğneme hususunda ağızda iyice parçalanması sağlanmalı. Kimi uzmanlar, minimum 17 ila 20 saniye boyunca yiyeceklerin çiğnenmesini söylüyor.
- Yemeklerdeki yağ seçimi de oldukça önemli. Vücut için daha sağlıklı olduğu bilinen zeytinyağı, ceviz yağı ve balık yağı gibi yağlar tercih edilmeli.
- pH değeri yüksek olan su içmeye özen gösterilmeli. Suyun pH derecesini yükseltmek için birkaç damla limon sıkılabilir.
- Kafein içeren hiçbir gıda özellikle tüketilmemeli çünkü kafein demek asit içeriği yüksek gıdalar demek, unutulmamalı!

Alkali Besinlerin Listesi Nedir?
Alkali besin listesi elbette ki oldukça uzun bir liste. Bu sebepten ötürü, hepsinden burada bahsetmemiz mümkün değil, fakat yine de en bilindik alkali besinlerin birkaçına göz atabiliriz. Bunlar;
- Tüm yeşil yapraklı sebzeler
- Turpgiller
- Limon
- Kırmızı biber
- Sarımsak
- Soğan ve kırmızı soğan
- Mevsim meyveleri
- Çiğ badem
- Avokado
- Bamya
- Havuç
Elbette ki tam listeyi size bu konuda danışacağınız doktorunuz verecektir ama size yukarıda da bahsettiğimiz bu besinleri öğünlerinize sıkça ekleyerek de alkali gıdalardan yararlanmış olacağınızı belirtelim. 😊

Alkali Beslenme Faydaları Nelerdir?
Aslında bunu açıkladık, ancak yine de yazımızın başından bu yana söylediklerimizi genel anlamda bir toparlamamız gerekirse, alkali beslenmenin faydalarını şöyle özetleyebiliriz;
- Vücudun pH dengesini koruyarak, asidik gıdaların vücutta meydana getirebileceği tüm rahatsızlıkların önüne geçer.
- Devamlı halsiz hissetme, güne isteksiz ve yorgun başlama gibi problemleri zamanla azaltır ve kişinin daha dinç, dinamik hissetmesini sağlar.
- Kilo alımına karşı da etkilidir. Vücuttan bir türlü verilemeyen kilolar, alkali beslenme sayesinde ortadan kalkar.
- Yoğun meyve sebze tüketimi, vitamin ve minerallerin vücuda alımı noktasında etkili olduğu için bağışıklık sistemi güçlenir.
- Yine lifli gıdaların tüketilmesi sonucunda sindirim sistemi düzensizlikleri ortadan kalkmış olur.

Alkali Beslenme Zararları Var Mıdır?
Son olarak bu beslenme biçimi hakkında en merak edilen sorulardan birine de yanıt verelim. Her ne kadar, alkali beslenme yönteminin zararları hakkında uzun uzadıya yapılmış ve etkisi kanıtlanmış bir araştırma olmasa da kimi uzmanlar, bu yöntemi doğru bulmuyorlar. Bunun altında yatanlarsa aslında çok açıktır.

Alkali beslenme, daha çok doğal sebze ve meyve tüketimine ağırlık veren bir yöntemdir. O nedenle kırmızı ve beyaz et tüketiminin, bu beslenme şeklinde oldukça kısıtlı olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu durum, bilhassa kansızlık (anemi) problemi yaşayan bazı hastalarda bilinçsizce uygulandığında, çok daha büyük rahatsızlıklara kapı aralayabiliyor. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında, alkali beslenmenin her birey için uygun ve sağlıklı olmayabileceğini hatırlatmak istiyoruz.
Eğer ki siz de bu beslenme biçimine ilgi duyuyorsanız, öncelikle uzman bir doktora danışmanızı öneriyoruz. Vücudunuzdaki kan ve vitamin değerlerini ölçtürdükten sonra yine doktor kontrolünde bir beslenme listesi hazırlamanız, çok daha faydalı olacaktır.
Sağlıkla ve mutlulukla kalın! 😊
Kaynaklar:
- https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition/diet/comprehensive-review-alkaline-diet-what-it-how-it-works-what-eat/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324271
- https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/the-alkaline-diet–what-you-need-to-know.h18-1592202.html
Görsel Kaynak: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/sebzelerin-ustten-gorunum-fotografi-3026802/