Hiçbir şey bir kadını bebeğinin anne karnında hareket ettiğini hissettiği an kadar mutlu edemez. Peki anne karnında bebek tekmesi ne anlama gelir? Tüm soruların sorusu bu, gerçekten. Bu sorudan almamız gereken ilk şey, fetüsün hareket edebilmesidir ki bu harika!
Kısacası bebekler iyi hissettirdiği için tekmeler. Annelerine ihtiyaçlarını iletmelerinin tek yolu bu. Tekmeler, anneler için bebeğin ne zaman ve ne yoğunlukta yorgun veya rahatsız olduğu konusunda önemli bir rehberdir. Bu nedenle, bebeğinizin tekme attığını bir dahaki sefere hissettiğinizde, bunun size bir şey söyleme şekli olduğunu unutmayın ve rahat etmeleri için onu nazikçe ovun.
Birleşik Krallık’taki Sheffield Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hamile kadınların çoğunun bebeklerinin tekmelemesinin “gerçekten güzel” olduğunu söylediğini bildirdi. Ankete katılan annelerin dörtte üçü, bebeklerinin orada hareket etme hissinden keyif aldıklarını söyledi.

Bebekler Rahminde Esnemek İçin Tekmeliyor
Bebekler, amniyotik kese ile sınırlı olan bacaklarını ve kollarını esnetmeleri gerektiğinden rahimde tekmelerler. Ayrıca doğduklarında onlara yardımcı olacak nefes alma ve diğer hareketleri uygulayarak rahim dışındaki hayata hazırlanmalarına yardımcı olur.
Bazen bebekler rahatsız olabilir, bu nedenle normalden daha fazla hareket ederler. Bu, çoğunlukla bir plasentayı paylaşan ikizlerde veya üçüzlerde olur. Bebek tekmesi ayrıca bebeğin rahatlamaya çalışıyor olduğu veya sadece sıkılmış olduğu anlamına gelir.
Bebekler Rahim İçinde Basınç Nedeniyle Tekmeler
Bebekler anne karnında basınç nedeniyle tekmeler. Bebeğin hareketleri, bebeğin kendi aktivitesi, kan akışındaki ve hormon seviyelerindeki değişiklikler, annenin hareketi ve hatta gürültü veya ışık gibi dış uyaranların bir kombinasyonundan kaynaklanır. Bebek tekmesi anne rahminde daha fazla yere ihtiyaç duymalarından da kaynaklanır. Hamileliğiniz sona yaklaştıkça (37 hafta), rahminiz hamileliğinizin 17. haftasında (3 ay) olduğundan daha fazla genişleyecektir. Bu, bebeğinizin rahim içinde daha az alana sahip olacağı ve yeniden rahat etmeye çalışarak daha sık hareket etmeye başlayacağı anlamına gelir!
Bebek Tekmesinin Diğer Sebepleri
Hamile kalmadan önce, bebeğinizin orada ne kadar hareket ettiğini hiç düşünmemiş olabilirsiniz! Yine de hamile kaldığınızda, tüm bu küçük tekme ve yumrukları fark etmemek zor. Bebeğinizin orada neden bu kadar çok hareket ettiğini merak etmeniz doğaldır.

İşte bebeklerin anne karnında tekmelemesinin bazı nedenleri:
- Uzuvlarını Esnetme ve Keşfetmek
Bebeğinizin içinizde hareket etme şekli, vücudunuzun dışında nasıl hareket edeceğine benzer. Fetüs, rahminizdeki boşluğu keşfederken sürekli olarak uzuvlarını esnetir ve uzatır. Bu hareketler uzuvlara destek vermenin yanı sıra güçlenmelerini ve düzgün gelişmelerini sağlar.
- Yeni Beceriler Denemek
Bebekler, daha anne karnındayken nefes alma ve yutkunma gibi şeyleri nasıl yapacaklarını sürekli olarak öğrenirler, bu nedenle bol bol hareket ederek pratik yaparlar. Bacaklarını tekmelerken, henüz yürüyemiyor veya kürek çekemiyor olsalar bile, kollarıyla yürüme veya kürek çekme alıştırması yapıyor olabilirler. Göbek dansı artık sadece yetişkinler için değil!
- Kendilerine Yer Yapmak
Rahim, özellikle bebeklerin büyüdüğü ve daha sık tekmelediği son üç aylık dönemde kalabalık bir yerdir. Bu yüzden bebek tekmesi yer açmak için de olur. Bu durumda endişelenmenizde gerek yoktur.
- Rahim Dışındaki Yaşam İçin Pratik
Bebekler zaten anne karnında bacak kaslarını çalıştırıyorlar. Tekme attıkları zaman bacak kaslarını güçlendiriyor ve hareketlerini koordine etmeyi öğreniyorlar. Bu sayede bebekler dışarıdaki hayata hazırlanıyorlar.
- Sizinle İletişim Kurmak
Doğmamış çocuğunuz etrafta dolaşmaya başladığında, size bir şey söylemek isteyebilir veya belki de sadece onun mutlu ve sağlıklı olduğunu bilmenizi isteyebilir. Bu gibi durumda bebek tekmesi gayet normaldir.
- Hıçkırık.
Bebeğiniz haftalardır tekmeliyor ve kıvranıyor ama zaman zaman biraz huzursuz olması normal. Bebeğinizin normalden daha fazla tekme attığını veya hareket ettiğini hissediyorsanız endişelenmeyin, muhtemelen sadece hıçkırık tutuyordur!
- Açlık
Bebeklerin karnındaki tekmeleri aç oldukları içindir. Bebekler emme, yutma ve nefes alma dahil her türlü refleksle doğarlar ama en önemlilerinden biri yemek yemektir. Bu refleks, bebeğinizin bu dünyaya doğduktan sonra nasıl yemek yeneceğini bilmesini sağlar. Bu refleksi hissedeceğiniz vücut kısmı genellikle karnınızdır.
Bebek Tekmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir annenin bebek tekmesini hissetmesi harika bir deneyim olsa da dikkate alınması gereken bazı riskler de vardır. Bebeğiniz beş saatten fazla bir süredir tekmeliyorsa, hemen doktorunuzla iletişime geçmek isteyebilirsiniz çünkü bu bir enfeksiyon veya düşük veya dış gebelik (döllenmiş yumurtanın başka bir yere tutunması) gibi başka bir sorunun göstergesi olabilir.

Bebeğiniz hareket etmeyi bırakırsa veya normal şekilde hareket etmiyorsa hemen doktorunuza başvurun. Hareket etmeyi bırakan bebekler ölü doğum riski altında olabilir. Doktorunuz bebeğinizin ne kadar aktif olduğunu ve kalp atışlarının ne kadar güçlü olduğunu kontrol edecektir. Her şey yolunda görünüyorsa, normal faaliyetlerinize devam etmeniz sizin için güvenlidir. Bu durumda da anne olarak bebek tekmesinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Bebeklerin rahim içinde neden bu kadar çok tekme attığına dair pek çok farklı teori var, ancak belki de en iyi cevaptır. Bunun basitçe açıklaması onların yakın çevrede doğal olarak hareket etmelerinin bir sonucu olduğudur. Kaslarını esnetiyorlar, eklemlerini esnetiyorlar ve biraz eğlenmeye çalışıyorlar. Bu oldukça basit ve tamamen doğal. En azından artık bu çılgın tekmelerin bir açıklaması olduğunu biliyoruz.
Kaynaklar
https://ilkadimlarim.com/bebekler-anne-karninda-neden-tekme-atar
https://lansinoh.com.tr/ilk-hissedilen-bebek-hareketleri/
https://bahceci.com/blog/bebekler-rahimde-neden-tekme-atarlar/