Anne Karnında Tarama Testleri Nelerdir?

0
999
Anne Karnında Tarama Testleri Nelerdir?
Anne Karnında Tarama Testleri Nelerdir?

Son yıllarda gelişen bilim ve beraberinde gelen teknik gelişmeler sonucunda bebek hakkında henüz anne karnındayken ayrıntılı bilgi edinebilir ve gerektiğinde rahim içinde tedavi yapılabilmektedir.

Anne karnında yapılan taramalar, herhangi bir hastalığı olmayan kişilerde, belirli bir hastalığı oluşturan sebepleri erken tedavi edilebilecek dönemde tespit edebilmek amacıyla yapılmaktadır. Yapılan tarama testleri, tanı koydurucu değildir; bir hastalık için yüksek risk taşıyan alt grubu tespit edebilmek için yapılmaktadır. Tespi edilen alt grup da kesin tanı için daha ileri seviye olan testlere yönlendirilir.

Görsel 1: Anne karnında yapılan taramalar, herhangi bir hastalığı olmayan kişilerde, belirli bir hastalığı oluşturan sebepleri erken tedavi edilebilecek dönemde tespit edebilmek amacıyla yapılmaktadır.

Belirli problemlere sahip olan bebekler, hem aile hem de toplum açısından çeşitli sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır. Son yıllarda gelişen bilim ve teknik yöntemler, anne karnındaki bebek hakkında bilgi edinmeyi sağlamaktadır. Bu gelişmeler ile birlikte tarama zamanları ile ilgili çeşitli değişikler olmuş ve tarama testlerinin ilk trimestere, yani ilk 3 aylık döneme kaydırılması eğilimi oluşmuştur. Kromozom problemleri için tarama testlerinin ilk trimesterde yapılması, pek çok avantaj sağlamaktadır.

İlk Trimester Dönemi Tarama Testleri Nelerdir?

Birinci trimesterda yapılan taramalar, hamileliğin sonlandırılması gereken durumlar için daha uygundur. Organogenez, yani organların oluşumu, hamileliğin 12. haftasına kadar tamamlanmaktadır. Bu sebepten ötürü, birinci trimesterda yapılan tarama testleri ile yapısal anomalileri teşhis etmek mümkündür. Özellikle, kafatası, karın ön duvarı, kol ve bacaklar ile ilgili olan anomaliler tespit edilebilir.

Görsel 2: Birinci trimesterda yapılan taramalar, hamileliğin sonlandırılması gereken durumlar için daha uygundur.

Birinci trimester döneminde yapılan tarama testleri ile ense kalınlığı ölçümü (buna fetal NT’de denilmektedir), günümüz şartları altında en sık uygulamam tarama testlerinden biridir. NT fetal, ense de cilt altında bulunan ve birinci trimester döneminde izlenebilen bir boşluktur. NT artışı ile Down Sendromu gibi bazı kromozom anomalileri arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır.

Ense kalınlığı ölçümünün yanı sıra, burun kemiğinin görülmesi ve ölçümü ve bazı biyokimyasal markerların ölçümü birinci trimester döneminde ya da 11 – 14 hafta tarama testinin esasını oluşturmaktadır.

Görsel 3: Birinci trimester döneminde yapılan tarama testleri ile ense kalınlığı ölçümü (buna fetal NT’de denilmektedir), günümüz şartları altında en sık uygulamam tarama testlerinden biridir.

İkinci Trimester Dönemi Tarama Testleri Nelerdir?

İkinci trimester döneminde 16 – 18 hafta tarama testlerinde alınan kan örneği ile Down Sendromu ve nöral tüp defekti ismi verilen beyin ve omurilik anomalileri tespit edilmektedir. Biyokimya ölçümleri ile aynı gün ultrason da yapılarak hamilelik yaşı ve eşlik eden anomali varlığı incelenmektedir. Yapılan bu testler, kesin tanı için yeterli değildir, sadece riskli olan kısmı bulmaya yönelik yapılan testlerdir.

Annelik Yolunda ekibi olarak, bebeğinizin sağlığı için tarama testlerini yaptırmanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı ve mutlu günler!

Kaynaklar:

  1. https://www.nhs.uk/pregnancy/your-pregnancy-care/screening-tests/#:~:text=screening%20for%20infectious%20diseases%20(hepatitis,conditions%20(20%2Dweek%20scan)
  2. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/common-tests-during-pregnancy
  3. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=common-tests-during-pregnancy-85-P01241
  4. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Tests-During-Pregnancy.aspx

Görsel Kaynak: https://www.drozlemgultekin.com.tr/hizmetlerimiz/nst-cekimi/29/