Bağırsak sağlığı tehlikeye girdiğinde, büyük sağlık sonuçlarıyla karşılaşabiliriz. Sindiriminizin sürekli devam etmesi için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Araştırmacılar bu konuda; “bağırsakları iyileştirirsen kendini iyileştirirsin” der.
ABD’de en az 70 milyon insan en bir tür sindirim hastalığından muzdariptir ve sindirim sorunları tüm sağlık harcamalarının yaklaşık %10’unu oluşturmaktadır.
Çalışkan bağırsak sistemi, zararlı maddelerin girişini önlerken besinlerin ve suyun vücuda girmesine de izin verir. “Siz” ve dış dünya arasında seçici bir engeldir. Ancak stres gibi sıkıntılı bir durumda, bu sistem savunma işlevlerinde rahat hareket edemez. Bunun yerine, tehlikeli bileşiklerin vücuda girmesine neden olur.

İşte beslenme burada devreye girer. Doğru beslenme, koruyucu rolünde bağırsakları güçlendirerek vücudun genel sağlığı ve refahını iyileştirir.
-
Bağırsak sağlığı için çalışkan bağırsak bakterileri
Bağırsağınızda vücudunuzdaki hücrelerden daha fazla bakteri vardır. Bakteriler zararlı veya yararlı olarak sınıflandırılabilir. Yararlı bakteriler bağırsağımızdaki meşgul turistler gibidir. Gelip giderler. Kalıcı bir kaynağı yok, bu nedenle canlı bir bağırsak sistemi için onları sürekli olarak diyet yoluyla yenilemeniz ve bağırsak dinamiğini korumanız gerekiyor.

Bağırsak bakterilerimiz yaşa, cinsiyete, diyete, coğrafyaya, hijyene, strese ve ilaç kullanımına göre değişiklik gösterir. Doğum metodu (sezaryen doğum, vajinal doğum) ve ilk gıdalar (anne sütü ile formülize besinler) bağırsaklarımızda hangi bakterilerin kolonize olduğunu belirler. Bunun yanında, anne sütü “immünolojik bir varlıktır” yani savunma sisteminin en temel yapıtaşlarından birisidir ve genellikle yararlı bakterilerin sayısını artırır.
Yararlı bağırsak bakterileri, vitamin (B12, K, B6, B5, B3, folat ve biotin) üretmeye, minerallerin emilimini artırmaya, patojenlerle savaşmaya, yiyecekleri sindirmeye ve ilaçları metabolize etmeye yardımcı olur. Hatta toplam vücut metabolizmasını etkilerler!
-
Yararlı bakterileri dengelemek
Antibiyotik kullanmak bağırsağınızdaki yararlı bakterileri ortadan kaldırarak maya (Candida albicans) büyümesi için ideal bir ortam yaratabilir.
Azaltılmış faydalı bakteriler, düşük demir seviyeleri ve / veya düşük karbonhidrat diyeti ile de ortaya çıkabilir. Aynı zamanda, aşırı karbonhidrat tüketimi, SIBO olarak da bilinen ince bağırsak bakteriyel aşırı büyümesine (kötü tür) katkıda bulunabilir. Bu nedenle, SIBO’dan muzdarip insanlar için, sınırlı bir karbonhidrat ve daha yüksek protein / yağ diyeti faydalı olabilir.

Yeterince lif yemek, bağırsak sağlığında önemli bir rol oynar. Lif, ince bağırsakta sindirime direnir, daha sonra kalın bağırsağa geçer ve orada da fermente olur, bunun sonucunda vücut için önemli bir yakıt kaynağı olan kısa zincirli yağ asitlerini oluşturur.
Lif aynı zamanda hacim ekler ve düzenliliği geliştirerek potansiyel olarak tehlikeli bileşiklere maruziyetinizi azaltır. Son olarak, lifin parçalanması pH dengesini düzenleyerek faydalı bakteriler için en uygun ortamı destekler.
-
Sağlam mukoza ve sağlıklı bağışıklık sistemi
Bugün tükettiklerinizin çoğu, sadece 100 yıl önce vücudunuz tarafından bilinmiyordu. Bazı uzmanlar, bu yeni bileşiklerin kullanılmasının gıda intoleransı ve alerjilerdeki artışı açıkladığını düşünüyor. Bağırsaklarınız onları kaldıramayabilir.

Bağırsak duvarı tahriş olduğunda veya iltihaplandığında, hücreler arasındaki sıkı bağlantılar gevşer ve geçirgenlik artışı (veya sızdıran bağırsak sendromu) olur. Enflamasyon, stres, ilaçlar, bakteri dengesi, yetersiz beslenme, gıdalardaki bileşikler (glüten, kazein, lektinler, fruktoz, vb.) ve gıda katkı maddeleri (MSG dahil) bağırsağınızdaki bağlantıları etkileyebilir ve bağlarını zayıflatabilir.
Sızdıran bağırsak sendromunda seçicilik oldukça düşük seviyelere iner ve bağırsak, zararlı bakterilere yer verirken yararlı bakterilere karşı ise tersi bir tepki gösterir. Bu da bağırsak sağlığı için oldukça tehlikeli bir durumdur. Buna bakteriyel translokasyon veya BT denir. Bir bağışıklık tepkisini veya iltihaplanmayı uyarabilir; beyin ve karaciğeri etkiler.
-
Duyguların bağırsak sağlığına etkisi
Bağırsağımız vücuttaki tüm hücrelerle iletişim kurar, bu da bağırsaktaki problemler beyinde rahatsız olarak ortaya çıkması ile aynı anlama gelir (veya tersi). Aslına bakılırsa beyin, sindirimi bağırsaklardan önce başlatır, örneğin bir yemeğin ilk ısırığını bile yutmadan önce asit ve sindirim enzimleri hemen salgılanmaya başlanır.
Buna ek olarak, duygularımız kesinlikle bağırsak sağlığını etkiler.
Korktuğunuz zaman, beyniniz ve bağırsaklarınız bilir ve sindiriminiz yavaşlar. Hiç özellikle endişeli hissettiğinizde yemek yiyememe deneyimi yaşadınız mı? Bunun nedeni, stres sırasında bağırsaktaki kan akışı ve enzim üretiminin sınırlı olmasıdır.
Dinlendiğinde bağırsak tüm organ kan akışının yarısından fazlasını alır, ancak egzersiz sırasında bağırsağa kan akışı bu dinlenme değerinin %20’sinden daha azına düşebilir. Sindirim sırasında bağırsağa kan akışının olmaması, bağırsak geçirgenliğinin artmasına neden olabilir.
Sağlıklı bir hayat için bağırsak sağlığına dikkat etmeye özen gösterin, sağlıklı günler dileriz ?