Temel olarak soya, nohut vb. baklagillerdeki proteinlerden kaynaklanarak üretilen bitki bazlı etlerin yapılan diyete dahil edilmesi son derece sağlıklıdır. Bitki temelli beslenen insanların genellikle tercih ettiği bir besin olan bu etlerin sağlıklı oldukları uzmanlar tarafından onaylanmıştır. Bitki bazlı etler sağlıklı olduğundan dolayı sadece bitki temelli beslenen kişiler için değil aynı zamanda normal et yiyenler insanlar için de son derece faydalı görülmektedir. Bitki bazlı etlerin en önemli özelliklerinden birisi de normal etlerde bulunan doymuş yağ ve aşırı sodyumun bulunmamasıdır.

Diyete Dahil Edilebilecek Bitki Bazlı Et Çeşitleri
Geçmişten günümüze bitki bazlı etlerin üretimi son derece artmıştır. Son derece doğal üretiller bu etlerin birden fazla çeşitleri vardır. Bunlar;
Seitan
Gluten temelli bir et olan seitan buğdaydan yapılmaktadır ve hem görüntü hem de tat olarak beyaz eti andıran bir yapısı vardır. Bu bitki bazlı etin, kızartma, sandviç, güveç ve tost yapımı gibi kullanım alanları mevcuttur. Bu etin yumuşak bir yapısı vardır ve kolaylıkla çiğnenebilir. Potasyum, Kalsiyum açısından zengin bir yapısı vardır. Bu eti satın alabileceğiniz gibi aynı zamanda evde de kolayca yapabilirsiniz. İçine farklı baharatlar koyarak yapımına ve tadına zenginlik katabilirsiniz. Daha sonrasında normal bir et gibi dilimlenerek besin olarak kullanılır. Seitan sürekli tüketilmemesi gereken bir bitki bazlı ettir. Çünkü bu etin tansiyona ve bazı hastalıklara sebep olacak bir yapısı bulunur. Bundan dolayı bu tarz etler tüketilirken seçimlerinizi iyi yapmanız gerekir.
Soya Bazlı Et Ürünleri
Soya bitkisi içerik bakımından çok faydalı ve sağlıklı bir tahıldır. Baklagiller arasında en zengin protein miktarına sahiptir ve dünyada açık ara en çok üretilen baklagildir. Soya fasulyesinden sonra bezelye gelmektedir. Soya bitkisi birçok hayvansal gıdanın yerine kullanılabilmektedir. Yağ, süt, peynir, ekmek ve en önemlisi et olarak soya fasulyesi bir kaynaktır. Soya fasulyesinden yapılan birçok et çeşitleri mevcuttur ve sağlıklı bir diyet için gönül rahatlığıyla kullanılmaktadır. Bu soya bazlı etler satın alınabileceği gibi aynı zamanda evde de rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Soya fasulyesinden yapılan besinler genellikle yumuşak, lezzetli ve hafif bir tada sahiptir.

Jack Meyve Eti
Birçok bitki kaynaklı etlerin arasında direk bitki temelli olarak yer alan bu meyve genel olarak Asya, Güney Amerika ve Afrika bölgelerinde bulunur ve dünya geneline ulaştırılabilmektedir. Yeşil dış çeperi ve parça parça sarı iç kısmı bulunan ve lifli bir yapısı bulunan bu meyvenin eti birçok yemek yapımında veya yanında kullanılmaktadır. Dokusu lezzeti gereği genellikle farklı bitki bazlı etlerle de farklı kombinasyonlarda kullanılırlar. Lezzet bakımında ne kadar artı puanlara sahip olsa da yağ ve protein miktarları olarak diğer bitki bazlı etlere karşı daha düşüktür. Bunlara karşın yine de demir, kalsiyum ve potasyum açısından önemli miktarda insan bünyesine destek sağlar.
Beyond Meat
Beyond meat Türkçe adıyla etin ötesinde olarak adlandırılan bu lezzet bitki bazlı et üretiminde önemli bir noktaya gelmiş bir markadır. Bunlar;
- Kıyma
- Sosis
- Tavuk eti
- Köfte vb.
Birçok restoran ve kişiler tarafından tercih edilen bir et çeşidi olup farklı yemek yapımlarında kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları;
- Tost
- Hamburger
- Sandviç
- Sulu yemekler
- Fırında güveç

Bu markanın bitki olarak kullandığı temel tahıl bezelyedir. Bezelye dünyada ikinci en çok üretilen tahıl olarak geçmektedir. Buna ek olarak protein bakımında birçok tahıldan daha zengindir. Bezelyeden farklı olarak pirinç, kakao, hindistancevizinin bazı kısımları ve kaynakları bu markanın et yapımı için kullandığı malzemeler arasındadır.
Bitki Bazlı Etler Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Sağlıklı bir diyete dahil edilebilecek alternatif etlerin kullanım alanlarından, hangi bitkilerden üretildiklerinden ve bunlarla neler yapabileceğinizden bahsettik. Yazımızdan da anlaşılacağı gibi bütün bitki bazlı et ürünleri aynı kaynakları içermez ve markasına göre üretim farklılıkları içermektedir. Bazı burger ve bitki bazlı etler üretimlerinden ve dönüştürüldükleri alternatif etler bakımında fazlaca soydum ve doymuş yağ içerebilir. Bunlarda gerek kolesterol gerek kalp başta olmak üzere belirli bir süreç sonrasında insan vücuduna farklı zararları olabilir.

Bu tarz etleri tüketmek isteyen bir vegan tüketicinin veya vegan olmayan bir tüketicinin dikkat etmesi gereken birden fazla önlem vardır. Başlıca bunlar;
- Paketlenmiş bitki temelli ürünlerin içeriklerinin okunması gerekir. Çünkü bu ürünler modifiye edilmiş nişasta türlerini, dekstroz, rafine yağlar içerebilmektedir.
- Tüketilen etlerin maaliyetleri normalden pahalı olabilir. Bu yüzden tüketicinin hem kalite hem de fiyat açısından genel bir araştırma yapması hem sağlığı hem de maddiyeti açısından önemlidir.
Diyetinize dahil edebileceğiniz alternatif bitki bazlı etlerle sağlıklı bir yaşama merhaba diyerek protein ihtiyacınızı da en iyi şekilde karşılayabilirsiniz. Alternatif etlerle birlikte sağlıklı beslenmeler diileriz 🙂
Kaynaklar: