Depresyon, duygu durum bozukluğu olarak sınıflandırılır. Bireyin günlük hayatına ve faaliyetlerine etki edebilen üzüntü, kayıp veya öfke duyguları olarak tanımlanabilir.
Aynı zamanda oldukça yaygındır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 20 yaş ve üstü Amerikalı yetişkinlerin yüzde 8,1’inin 2013’ten 2016’ya kadar herhangi bir 2 haftalık dönemde depresyon geçirdiğini tahmin ediyor.
İnsanlar depresyonu farklı şekillerde yaşarlar. Günlük işlerinize müdahale ederek zaman kaybına ve daha düşük üretkenliğe neden olabilir. Ayrıca ilişkileri ve bazı kronik sağlık koşullarını da etkileyebilir.

Depresyon nedeniyle daha da kötüleşebilecek durumlar şunları içerir:
- Arterit
- Astım
- Kalp-damar hastalığı
- Kanser
- Diyabet
- Obezite
Bazen üzülmenin hayatın normal bir parçası olduğunun farkına varmak önemlidir. Herkesin başına üzücü ve üzücü olaylar olur. Hal böyle iken her an kendinizi üzüntü ve kederli olarak hissediyor iseniz depresyona girmeniz muhtemeledir.
Depresyon, uygun bir şekilde tedavi edilmediği takdirde gittikçe kötüleşen ciddi bir sağlık sorunu olarak kabul edilir. Tedavi arayanlar genellikle birkaç hafta içinde semptomlarda iyileşme görürler.
Depresyon belirtileri
Depresyon, sürekli bir üzüntü veya hüzünlü hissetmekten daha fazlası olabilir. İleri seviyeleri, çeşitli semptomlara neden olabilir. Bazıları ruh halinizi etkiler, bazıları da vücudunuzu etkiler. Belirtiler de sürekli veya gelip gidebilir. Depresyon belirtileri erkeklerde, kadınlarda ve çocuklarda farklı şekillerde yaşanabilir.
Erkekler aşağıdakilerle ilgili semptomlar yaşayabilir:
- Öfke, saldırganlık, sinirlilik, kaygı, huzursuzluk gibi ruh hali
- Boş, üzgün, umutsuz hissetmek
- İlgi kaybı, en sevdiği aktivitelerden artık zevk alamama, kolayca yorgun hissetme, intihar düşüncesi, aşırı içme, uyuşturucu kullanma, yüksek riskli faaliyetlerde bulunma gibi davranışlar
- Azaltılmış cinsel istek, cinsel performans eksikliği gibi cinsel ilgi
- Konsantre olamama, görevleri tamamlamada zorluk, konuşmalar sırasında gecikmiş yanıtlar gibi bilişsel yetenekler
- Uykusuzluk, huzursuz uyku, aşırı uyku hali, gece boyunca uyumama gibi uyku düzenleri
- Yorgunluk, ağrılar, baş ağrısı, sindirim sorunları gibi fiziksel sağlık

Kadınlar, aşağıdakilerle ilgili semptomlar yaşayabilir:
- Sinirlilik gibi ruh hali
- Üzgün veya boş hissetmek, endişeli veya umutsuz hissetmek
- Faaliyetlere ilgi kaybı, sosyal faaliyetlerden çekilme, intihar düşünceleri gibi davranışlar
- Daha yavaş düşünme veya konuşma gibi bilişsel yetenekler
- Gece boyunca uyumakta zorluk, erken uyanmak, çok fazla uyumak gibi uyku düzenleri
- Azalan enerji, daha fazla yorgunluk, iştah değişiklikleri, kilo değişiklikleri, ağrılar (baş ağrıları özellikle), artan kramplar

Çocuklar aşağıdakilerle ilgili semptomlar yaşayabilir:
- Sinirlilik, öfke, ruh hali değişimleri, ağlama gibi ruh hali
- Beceriksizlik hissi (ör. “Hiçbir şeyi doğru yapamam”) veya umutsuzluk, ağlama, yoğun üzüntü gibi duygusal refah
- Okulda başını belaya sokma veya okula gitmeyi reddetme, arkadaşlardan veya kardeşlerden kaçınma, ölüm veya intihar düşünceleri gibi davranışlar
- Konsantrasyon güçlüğü, okul performansında düşüş, notlardaki değişiklikler gibi bilişsel yetenekler
- Çok fazla uyumak veya uyumakta zorluk gibi uyku düzenleri
- Enerji kaybı, sindirim sorunları, iştah değişiklikleri, kilo kaybı veya artış gibi fiziksel sağlık

Depresyon nedenleri
Depresyonun birkaç olası nedeni vardır. Biyolojik nedenler kişiye göre değişebilir ancak yaygın nedenler şunları içerir:
- Aile öyküsü: Ailenizde bu tarz bir duygu durum bozukluğu varsa, depresyon geliştirme riski daha yüksektir.
- Erken çocukluk travması: Bazı olaylar, aile içi şiddet vücudunuzun korkuya ve stresli durumlara tepki verme şeklini etkiler. Aynı zamanda sonraki dönemlere travma olarak geçebilir.
- Beyin yapısı: Beyninizin ön lobu daha az aktifse, daha büyük bir depresyon riski vardır. Ancak bilim adamları, bunun depresif semptomların başlamasından önce mi yoksa sonra mı olduğunu bilmiyorlar.
- Tıbbi durumlar: Kronik hastalık, uykusuzluk, kronik ağrı veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi belirli koşullar sizi daha yüksek risk altına sokabilir.
- İlaç kullanımı: Uyuşturucu veya alkol kötüye kullanımı öyküsü riskinizi etkileyebilir.

Madde kullanımı sorunu olan kişilerin yaklaşık yüzde 21’i de bu durum yaşıyor. Bu nedenlere ek olarak, depresyon için diğer risk faktörleri şunları içerir:
- Düşük benlik saygısı veya kendini eleştirme
- Kişisel akıl hastalığı öyküsü
- Bazı ilaçlar
- Sevilen birinin kaybı, ekonomik sorunlar veya boşanma gibi stresli olaylar
- Pek çok faktör duyguları etkileyebileceği gibi, durumu kimin geliştirip kimin geliştirmediğini de etkileyebilir.
Bu durumun temel nedenleri genellikle sağlığınızın diğer unsurlarına bağlıdır. Bununla birlikte, çoğu durumda, sağlık hizmeti sağlayıcıları neyin asıl sebep olduğunu belirleyemeyebilir.
Depresyon tedavisi
Depresyonla yaşamak zor olabilir, ancak tedavi yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Olası seçenekler hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.
Semptomları tek bir tedavi şekli ile başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz veya bir tedavi kombinasyonunun en iyi sonucu verdiğini görebilirsiniz. Aşağıdakiler dahil olmak üzere tıbbi tedavileri ve yaşam tarzı terapilerini de yapabilirsiniz:
İlaçlar
Sağlık uzmanınız şunları yazabilir:
- Antidepresanlar
- Anksiyete
- Antipsikotik ilaçlar
Tedavi için kullanılan her ilaç türünün yararları ve potansiyel riskleri vardır.
Psikoterapi
Bir terapistle konuşmak, olumsuz duygularla baş etme becerilerini öğrenmene yardımcı olabilir. Aile veya grup terapisi seanslarından da yararlanabilirsiniz.
Işık tedavisi
Beyaz ışık dozlarına maruz kalmak, ruh halinizi düzenlemenize ve depresyon belirtilerini iyileştirmenize yardımcı olabilir. Işık terapisi, şu anda mevsimsel paternli majör depresif bozukluk olarak adlandırılan mevsimsel efektif bozuklukta yaygın olarak kullanılmaktadır.
Alternatif terapiler
Sağlık uzmanınıza akupunktur veya meditasyon hakkında danışın.
Bir takviye almadan veya bir takviyeyi reçeteli ilaçlarla birleştirmeden önce sağlık uzmanınızla konuşun çünkü bazı takviyeler belirli ilaçlarla reaksiyona girebilir. Bazı takviyeler ayrıca bu durumu daha da kötüleştirebilir veya ilaçların etkinliğini azaltabilir, sağlık dolu günler dileriz ?
Ayrıca gebelikte stresin etkileri hakkındaki makalemize buradan ulaşabilirsiniz!