Döllenmeden doğuma kadar, onlarca farklı adım kadın vücudunda gerçekleşir. Bu adımlardan biri, döllenmiş bir yumurtanın kendini tutturmak için rahme gitmesidir. Dış gebelik (aynı zamanda ektopik gebelik de denilir) durumunda döllenmiş yumurta rahme yapışmaz. Bunun yerine, fallop tüpüne, karın boşluğuna veya servikse yapışabilir.
Hamilelik testi bir kadının hamile olduğunu ortaya çıkarabilirken, döllenmiş bir yumurta rahim dışında hiçbir yerde doğru şekilde büyüyemez. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’ne (AAFP) göre, ektopik gebelikler her 50 gebelikten yaklaşık 1’inde (1000’de 20) meydana gelmektedir.
Dış gebelik, hızlı tedavi edilmezse hayati tehlike yaratabilir. Hızlı tedavi, dış gebelikten kaynaklanan komplikasyon risklerini azaltır, gelecek sağlıklı gebelik şansını arttırır ve sağlık komplikasyonlarını da azaltır.

Dış Gebeliğe Ne Sebep Olur?
Dış gebeliğin nedeni her zaman net değildir. Bazı durumlarda, aşağıdaki koşullar ektopik gebelikle ilişkilendirilmiştir:
- Fallop tüplerinin önceki bir tıbbi durumu, enfeksiyon veya ameliyattan kaynaklanan iltihaplanması ve yara izi
- Hormonal faktörler
- Genetik anormallikler
- Doğum kusurları
- Fallop tüplerinin ve üreme organlarının yapısını etkileyen tıbbi durumlar
- Bunların dışında doktorunuz size durumunuz hakkında daha spesifik bilgiler verebilir.
Ektopik Gebelik İçin Kimler Risk Altındadır?
Cinsel olarak aktif tüm kadınlar ektopik gebelik için bir miktar risk altındadır. Aşağıdakilerden herhangi biriyle risk faktörleri artar:
- 35 yaş ve üstü anne yaşı
- Pelvik cerrahi, abdominal cerrahi veya çoklu kürtaj öyküsü
- Pelvik inflamatuar hastalık öyküsü (PID)
- Endometriozis tarihi
- Tüp ligasyonu veya rahim içi cihaza (RİA) rağmen gebe kalma
- Doğurganlık ilaçları veya prosedürleri tarafından desteklenen anlayış
- Sigara içmek
- Ektopik gebeliği daha önce olanlar
- Bel soğukluğu veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların (STD’ler) geçmişi
- Fallop tüplerinde yumurtanın hareket etmesini zorlaştıran yapısal anormalliklere sahip olmak
Yukarıdaki risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla konuşun. Gelecekteki dış gebelik risklerini en aza indirmek için doktorunuzla veya bir doğum/gebelik uzmanıyla birlikte çalışabilirsiniz.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Mide bulantısı ve meme ağrısı hem ektopik hem de uterin gebeliklerde sık görülen semptomlardır. Aşağıdaki semptomlar ektopik gebelikte daha yaygındır ve tıbbi bir acil durumu işaret edebilir:
- Karın, pelvis, omuz veya boyunda keskin ağrı dalgaları
- Karnın bir tarafında oluşan şiddetli ağrı
- Hafif ila şiddetli vajinal lekelenme veya kanama
- Baş dönmesi veya bayılma
- Rektal basınç
Hamile olduğunuzu biliyorsanız ve bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuza başvurmalı veya acil tedavi almalısınız.
Ektopik Gebeliğin Teşhisi
Dış gebeliğiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen doktorunuza görünün. Ektopik gebelikler fiziki muayeneyle teşhis edilemez. Bununla birlikte, doktorunuz diğer faktörleri ekarte etmek için yine de bir tane test yapabilir.
Tanı koymanın bir başka adımı da transvajinal ultrasondur. Bu, vajinanıza asa benzeri özel bir alet yerleştirmeyi içerir, böylece doktorunuz rahimde bir gebelik kesesi olup olmadığını görebilir.
Doktorunuz ayrıca hCG ve progesteron düzeylerinizi belirlemek için bir kan testi kullanabilir. Bunlar hamilelik sırasında bulunan hormonlardır. Bu hormon seviyeleri birkaç gün içinde düşmeye başlarsa veya aynı kalırsa ve ultrasonda gebelik kesesi yoksa, hamilelik muhtemelen ektopiktir.
Ciddi ağrı veya kanama gibi şiddetli semptomlar yaşıyorsanız, tüm bu adımları tamamlamak için yeterli zaman olmayabilir. Fallop tüpü aşırı durumlarda yırtılabilir ve ciddi iç kanamaya neden olabilir. Bu da doktorunuz daha sonra acil tedavi sağlamak için acil bir ameliyat gerçekleştirmesine sebep olur.

Dış Gebelik Tedavisi
Ektopik gebelikler anne için güvenli değildir. Ayrıca, embriyo doğana kadar gelişemez. Annenin hemen sağlığı ve uzun vadeli doğurganlığı için embriyonun mümkün olan en kısa sürede çıkarılması gerekir. Tedavi seçenekleri ektopik gebeliğin konumuna ve gelişimine bağlı olarak değişir.
İlaç Tedavisi
Doktorunuz acil komplikasyonların olası olmadığına karar verebilir. Bu durumda, doktorunuz ektopik kitlenin patlamasını engelleyebilecek birkaç ilaç yazabilir. AAFP’ye göre, bunun için yaygın ilaçlardan birisi metotreksattır (Rheumatrex). Tabi bu ilacı endi başınıza almamalı gerekli gördüğünüz durumda hemen doktorunuza danışmalısınız!
Ameliyat
Birçok cerrah, embriyonun çıkarılmasını ve herhangi bir iç hasarın onarılmasını önerir. Bu işleme laparotomi denir. Doktorunuz, çalışmalarını görebilmelerini sağlamak için küçük bir kesikten küçük bir kamera yerleştirecektir. Cerrah daha sonra embriyoyu çıkarır ve fallop tüpündeki herhangi bir hasarı onarır.
Önleme
Her durumda tahmin ve önleme mümkün değildir. İyi bir üreme sağlığı bakımı yoluyla riskinizi azaltabilirsiniz. Partnerinizin seks sırasında prezervatif takmasını sağlayın ve cinsel partner sayınızı sınırlandırın. Bu, fallop tüplerinde iltihaplanmaya neden olabilecek bir durum olan PID’ye neden olabilecek STD riskinizi azaltır.
Düzenli jinekolojik muayeneler ve düzenli cinsel yolla bulaşan hastalık taramaları dahil olmak üzere doktorunuzla düzenli ziyaretler yapın. Sigarayı bırakmak gibi kişisel sağlığınızı iyileştirmek için adımlar atmak da iyi bir önleyici stratejidir. Sağlıklı hamilelik süreçleri geçirmeniz dileklerimiz ile…
Ayrıca hamilelikte kasık ağrıları için buradaki makalemizi okuyabilirsiniz.