Dişlerinizin sağlığınız hakkında ipucu verdiğini hiç düşünmüş müydünüz? Çoğu zaman vücudumuz bize bir şeyler söylemeye çalışır. Ağız ve dişler bir istisna değildir. Ağzınızda bir şeyler yolunda gitmediğinde başka bir yerde bir şeyler ters gidiyor olabilir. İşte bir diş rahatsızlığı olarak ortaya çıkabilecek dört sağlık sorununu sizler için derledik.

Dişlerinizin sağlığınız hakkında size söylemeye çalıştıkları nelerdir?
- Anksiyete:Stresli veya öfkeli kişiler sıklıkla dişlerini gıcırdatırlar (bruksizm). Bruksizm, diş dolgularından veya doğumdan itibaren dişlerin yanlış hizalanmasından kaynaklanabilse de, davranışsal nedenlerle de olabilir. Bu durumda dişleriniz özellikle soğuk hassasiyetinde ağrı hissetmenize sebep olarak size bir şeylerin ters gittiğini anlatmaya çalışırlar.
- Kanser:Ağız ülserlerine genellikle yanıklar veya ısırıklar neden olur ve sadece birkaç gün sürer. Ancak iyileşmezlerse ciddi olabilirler. Dudaklarınızdaki, diş etlerinizdeki, dilinizdeki ve ağzınızın içindeki ülserler, yumrular veya diğer düzensizlikler ağız kanseri belirtileri olabilir. Beyaz/kırmızı lekeler, kalıcı ülserler, his kaybı ve sert dokulara dikkat etmelisiniz. İşte bu renk ve doku değişiklikleri size ağızda tehlikeli bir durum olduğunu anlatmaya çalışan sinyallerdir.
- Kötü beslenme:Tükettiğimiz gıdaların cinsi diş çürümesinde önemli bir faktördür. Bu nedenle dişlerinizi kaybediyorsanız veya dolgu gerektiren çok fazla çürüğünüz varsa dengeli beslenme konusunda bir beslenme uzmanına danışmalısınız. Dişleriniz ve vücudunuz için kötü olan çok fazla şekerli yiyecek veya başka besinler tüketiyor olabilirsiniz. Dişlerinizde üzerlerindeki siyah lekeler, oluşan çukurcuklar ve yemek sonrası şiddetli ağrı ile bu durumu size anlatmaya çalışırlar.
- Şeker Hastalığı:Çürük sayısında ve diş eti hastalığında bir artış da yüksek kan şekeri belirtisi olabilir. Diyabetli kişilerde oral komplikasyon riski yüksektir, bu nedenle diyabet riski altında olduğunuzun bir işareti olabilir.
Sağlıklı bir ağzı korumanın en iyi yolu diş hekiminizle düzenli olarak iletişim kurmaktır. Her 6 ayda 1 düzenli randevularınızı alarak diş sağlığınızı kontrol ettirmeli ve olası sorunları erken dönemde teşhis ederek önleyici tedbirler ya da tedavilere başlamalısınız.
Diş ağrısı neden gece başlar?
Dişlerdeki büyük çürükler zaman ilerledikçe derinleşir. Bu ilerleme ile de dişlerin içindeki damar ve sinirlere ulaşır. Kök kanalları enfekte hale gelir. Bu iltihap kanallara ve kök çevresindeki kemiklere kadar yayılır. Gece baş ve boyun kısmındaki tansiyon yani damar basıncı yükseldiği için bakterilerin ve çevre dokulardaki iltihabın etkileri daha sert hissedilir. Vücudumuzu onaran mekanizma geceleri daha aktif çalışır. İltihap, çürük gibi ”hasarlı” bölgelerde hücre aktivasyonu arttığı için başınç ve sonucunda ağrı gelişir. Nabız atar şekilde olan bu ağrı kişiyi uykusundan dahi uyandırabilir.

Diş ağrısının kişiye etkileri nelerdir?
Diş problemleri, mekanizma olarak insan vücudundaki standart ağrılardan daha şiddetli etki yaratır. O yüzden haklı olarak korkulan bir durum olarak kabul görür. bir diğer faktör de ağrı kesici tablet ilaçlara cevap vermiyor oluşudur. Ağrı kesiciler çoğu zaman işe yaramaz. Gece başlayan diş ağrıları uykusuzluğa neden olur. Gün içinde konsantrasyonu bozar. Ağrı oluşan bölgede hoş olmayan bir duyu hali olmasından ayrı, dolaşım sistemini, solunumu ve psikolojiye de kötü etkiler. Günlük aktivitelere ve işe odaklanmaya mani olur. Uzun süreli devam ettiği için iş gücünden düşme meydana gelebilir.
Gece diş ağrılarına ne yapmalıdır?
Derin çürükler nedeniyle oluşan kanal enfeksiyonları ile karakterize olan gece ağrıları için en kısa sürede diş hekime başvurmak gerekir. Enfeksiyonlu dokuların temizlenmesi gerekir. Ama çoğu zaman hemen müdahale edilemez. İşlemler öncesinde antibiyotik veya farklı ilaçlar kullanımı şart olabilir. Ağrıyı kesebilmek için uygun şartların oluşmasını beklemek gerekebilir. Eskiden inanılanın aksine ağrıyan dişlerimizi hemen çektirmek en son başvurulacak yöntem olarak düşünülmelidir.
Gece diş ağrılarına ne yapılmamalıdır?
Aspirin, rakı, kolonya gibi maddeleri ağrıyan diş bölgesine uygulamak fazya getirmeyeceği gibi çevre dokulara da zarar verebilir. ağrıyı geçirmek için ağrı kesiciler ile zaman kazanılabilir ama kesin ve etkili çözümler için en kısa sürede diş doktoruna başvurmak gerekir.

1. Diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirin
Çoğu normal diş fırçası, 3 aylık günlük kullanımdan sonra yıpranır ve yeni olduklarındaki kadar iyi çalışmazlar. Diş eti iltihabı gibi bir diş eti hastalığınız varsa, diş fırçanızı her 4 ila 6 haftada bir değiştirmelisiniz. Diş fırçanızı kullandıktan sonra suyla yıkamalı ve grip gibi hastalıklar sonrasında değiştirmelisiniz.
2. Kanal tedavileri aslında ağrılı değildir
Pek çok insan kanal tedavisinin çok acı verici bir deneyim olduğunu düşünüyor fakat kanal tedavileri bilinenin aksine ağrılı değildir. Teknolojik gelişmeler sayesinde, dolgu yaptırmak kadar ağrısızdır. Ayrıca tedavi öncesinde hekiminiz bölgeyi lokal anestezi ile tamamen uyuşturarak ağrısız bir tedavi deneyimi yaşamanızı sağlar.
Sağlıklı günler dileriz 😊