Doğum Sonrası Cilt Sorunları ve Çözümleri

0
837
Yorucu ve dönem olan hamilelikten sonra cildinizin toparlanması biraz zaman alabilir. Alnınızda, burnunuzda ve yanaklarınızda melazma adı verilen koyu lekelerin çıkması, sivilce gibi sonuçlar yaygın görülen hamilelik sonrası sorunlardır. Neyse ki, büyük olayın dokuz aylık başlangıcında ortaya çıkan lekeler ve diğer cilt değişiklikleri, çoğunlukla doğum sonrası dönemde kısa süre içerisinde geçmektedir. Ancak hamilelikten sonra hala sivilceler, kuru cilt veya başka cilt sorunları yaşıyorsanız, neler olabileceği ve doğum sonrası cildinizi şımartmak için neler yapabileceğiniz konusunda doğru bakımları yapmalısınız. Annelik yolunda ekibi olarak bugün hamilelik sonrası cilt bakımınızın nasıl olması gerektiği konusunda sizler detaylı bir derleme içeriği hazırladık.
Doğum sonrası cilt değişikliklerine ne sebep olur?
Görsel: Doğum sonrası cilt değişikliklerine ne sebep olur?

Doğum sonrası cilt değişikliklerine ne sebep olur?

Vücudunuzun en büyük organı olan cildiniz, yeni doğan bebeğinize (veya katlarına) uyum sağlamak için gerildi ve şekillendi. Hamilelikle ilgili cilt değişiklikleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı ortaya çıkar:
  • Hormonal dalgalanmalar
  • Vasküler değişiklikler
  • Bez değişiklikleri
  • Cildinizdeki yapısal değişiklikler
  • Hamilelik sırasında kötüleşen (veya bazen iyileşen) önceden var olan cilt rahatsızlıkları

Doğum sonrası cilt değişiklikleri çoğunlukla hamilelikle ilgili bazı sorunların devamı gibi görünebilir ancak bazen sivilce gibi belirli koşullar yalnızca doğumdan sonra ortaya çıkar. Hamileliğin etkilerinin geçmesi ve cildinizin normale dönmesi biraz zaman alabilir.

Doğum sonrası en önemli cilt sorunları

Doğumdan sonra cildinizin dokusu veya görünümü hakkında çok fazla endişelenmeyin. Çoğu durumda, cilt sorunlarınız zamanla ve biraz TLC ile çözülecektir! İşte doğum sonrası cilt sorunlarınıza neden olabilecek şeyler:

Doğum sonrası sivilce

Sivilceli bir yüz can sıkıcıdır, ancak çoğu zaman kaçınılmazdır. Hamilelik sırasında, yağ bezleriniz aşırı hızlanmaya başlar. Bu bezler, cildinizi nemli tutan sebum adı verilen yağlı balmumu üretir. Fazla sebum gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna neden olabilir.
dogum-sonrasi-cilt-srounlari-ile-ilgili-yapmanız-gerekenler
Görsel: Doğum sonrası cilt sorunları ile ilgili yapmanız gerekenler

Doğum sonrası kuru cilt

Hamilelikteki hormonal değişiklikler vücudunuzu, özellikle de yüzünüzü kurutabilir. Doğumdan sonra da devam eden kuru, pul pul dökülen cildi tedavi etmek için nemlendirici bir rutin sürdürün. Bu kuru cilt için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
  1. Sert sabunlar kullanmadan günde bir kez sabunsuz bir temizleyici ile yıkayın ve kalan süre boyunca sade su ile yıkayın.
  2. Duştan sonra ve yatmadan önce yapın. Uzun, sıcak suyla yıkamalardan veya duşlardan kaçının. Cildi doğal yağlarından arındırmamak için 10 ila 15 dakikalık bir duş alın veya ılık suda banyo yapın.
  3. Bol sıvı tüketmek ve sağlıklı omega-3 yağ asitlerini diyetinize dahil etmek cildinizin esnek kalmasına yardımcı olabilir.
  4. Nemlendirici kullanın.
  5. Cildinizi güneşten koruyun. Her gün 30 veya daha fazla SPF geniş spektrumlu güneş koruyucu uygulayın.

Doğum sonrası yağlı cilt

Bir kadının hamilelik sırasında ışıldayan teni, yağ üreten bezleri uyaran artan hormonlardan kaynaklanır. Cildiniz doğumdan sonra yağlıysa, nazik, yumuşak bir temizlik günlük rutininizin bir parçası olmalıdır. Yağlı ciltler için atabileceğiniz diğer adımlar ise şunlardır:
  1. Yağsız kozmetikler ve nemlendiriciler seçin.
  2. Gözeneklerinizi tıkamayan su bazlı bakım ürünlerini tercih edin.
  3. Makyaj fırçalarınızı temizleyin.
  4. Doktorunuz ile bu durumu görüşüp size kremler tavsiye etmesini isteyebilirsiniz.
dogum-sonrasi-cil-sorunlari-ve-lekelenmeler
Görsel: Doğum sonrası cilt sorunları ve çatlak, kuruluk oluşumu

Doğum sonrası gevşek cilt

Doğum sonrası bireylerin en çok yakındığı durumlardan birisi de kuşkusuz gevşek cilttir. Daha çok bilinen amiyane tabiri ile sarkık cilt sorunu için düzenli egzersizlere başlayabilirsiniz. bununla birlikte beslenme ve diyetinize düzenli bir şekilde uyum sağlarsanız kısa sürede bu sorunlardan kurtulabilirsiniz. Diyet ve egzersiz sarkık derinizi veya karın kaslarınızı düzeltmiyorsa, karın germe veya “abdominoplasti” için iyi bir aday olabilirsiniz. Ancak, daha fazla çocuk sahibi olmayı veya daha fazla kilo vermeyi planlıyorsanız, cerrahi rekonstrüksiyon yapmamalısınız.

Doğum sonrası kurdeşen

Karnınızda küçük, kırmızı ve kaşıntılı şişlikler oluşursa, bunun PUPPP (kaşıntılı ürtikeryal papüller – aynı zamanda PEP polimorfik gebelik erüpsiyonu olarak da bilinir) ile ilişkisi olabilir. Hamilelikle ilgili en yaygın cilt rahatsızlığıdır. PUPPP genellikle hamileliğin sonlarında, üçüncü trimesterde veya doğum sonrası dönemin başlarında gelişir. İlk çocuğunu veya katlarını olan kadınlarda çok daha yaygındır. Bu durum, karın derisinin gerilmesinin alttaki bağ dokusuna zarar vermesi ile ilişkilidir. Bu da, inflamatuar bir süreci başlatır. Daha sonra ise midede kaşıntılı bir döküntü meydana gelir. Ayrıca uyluklarınıza, popolarınıza ve kollarınıza da yayılabilir. Doktorunuz kaşıma dürtünüzü yatıştırmak için antihistaminikler almayı veya topikal bir steroid uygulamayı önerebilir.

dogum-sonrasi-cil-sorunlari-ve-lekelenmeler
Görsel: Doğum sonrası cilt sorunları arasında kuruluk ve lekelenmeler meydana gelebilir

 

Doğum sonrası cilt problemleri ne zaman kaybolur?

Cildiniz ile ilgili hala biraz sorunlar varsa sabırlı olun. doğum sonrası cilt problemleri oldukça yaygındır ve genellikle kendi başlarına çözülürler.
  1. Melazma: “Hamilelik maskesi” olarak da bilinen melazma, bir kadının yüzünde daha koyu renkli lekeler bırakır. Hormon seviyelerindeki artış ve güneşin UVA ve UVB ışınlarına maruz kalma, hiperpigmentasyona neden olur. Neyse ki, güneşe maruz kalma durumu daha da kötüleştirebilse de, bu renk değişimleri genellikle zamanla kaybolur. Önleyici bir önlem olarak, en az SPF 30’a sahip geniş spektrumlu güneş koruyucu kullanın ve ışınların en güçlü olduğu saatlerde 10:00 ile 16:00 arasında güneşten uzak durun. Koyu lekeler devam ederse, bir dermatolog cilt tonunu hafifletebilecek veya eşitleyebilecek topikal kremler veya merhemler reçete edebilir.
  2. Linea Nigra: Latince “siyah çizgi” anlamına gelen linea nigra, göbek deliğinizden kasık bölgenize uzanan dikey lifli bağ dokusu bandının tam anlamıyla koyulaşmasıdır. Yine, bu tip pigmentasyon hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Anlatım çizgisi genellikle aylar içinde kaybolur.
  3. Deri Çatlağı: Anne adayları hamilelikleri sırasında karınlarında oluşan kırmızı, kahverengi veya mor çizgiler hakkında her şeyi bilirler. Popolar, uyluklar, kalçalar ve göğüsler de çatlaklar alabilir. Hem fiziksel (cildin gerilmesi ve çekilmesi nedeniyle) hem de hormonal değişikliklerin sonucu olduğu düşünülmektedir. Çatlaklar muhtemelen tamamen kaybolmazlar, ancak zamanla solup ten rengine dönüşebilirler.

Bireylerin yaşam standartlarına ve şekillerine göre değişiklik gösterene doğum sonrası cilt sorunları farklı türlerde seyredebilir ancak endişelenmeyin bu durum geçici olacaktır. Sürekli kimyasala maruz bırakmadan doğal ve doktorunuzun tavsiye ettiği şekillerde siz vücut bakımınızı yapabilirsiniz. Sevgi ile hep ışıl ışıl kalmanız dileklerimiz ile… 🙂