Düzenli Yüzmenin Vücuda Faydaları Nelerdir?

0
985
yüzmek

Suyun kendisi insanlık için önemli bir araçtır. Su insanları sakinleştirebilir ve vücut ağrılarını hafifletebilir. Su ve egzersizin birleşimi iyi bir kombinasyondur. Yüzme, sudaki en önemli sporlardan biridir. Aktif kas hareketi, kalori tüketimi ve diğer faydaları saymakla bitmez. Yüzme her mevsimin olmazsa olmazıdır. Düzenli yüzmenin vücuda faydalarına bir göz atalım!

her mevsim yüzme
Görsel: her mevsim yüzme

Her yaş grubu yüzebilir mi?

Aerobik egzersizler, vücut yağ oranını düşüren egzersizlerdir. Koşmak, yürümek, yüzmek ve bisiklete binmek aerobik egzersizlerdir. Sıcak hava nedeniyle yazın en iyisi yüzmektir. Her yaştan insan bu sporu rahatlıkla yapabilir. Kara sporlarında karşılaşılan stres suda yaşanmayacağı için bu, her beden, kilolu, zayıf herkesin rahatlıkla yapabileceği bir spor dalıdır. Yeni yürümeye başlayan çocuklar 4 yaşından itibaren yüzmeye başlayabilir. Yüzme sporu her yaş grubuna hitap eden bir spor türüdür.

Sakatlanma riski nedir?

Yüzmeyi seçmede pek çok faktör vardır. Karada yapılan sporlarla karşılaştırıldığında kaslar, bağlar ve tendonlarla yüzmek daha az zordur. Bu nedenle yüzerken yaralanma riski azdır. Yüzmek kas-iskelet sistemini iyi çalıştırabildiği ve kaslar arası koordinasyonu sağlayabildiği için kişinin özellikle bel, boyun ve sırt ile ilgili ortopedik problemleri varsa yüzme önerilmektedir. Suyun rahatlatıcı etkisinden dolayı yüzmek psikolojik olarak da insanları rahatlatır. Yüzerken sakatlanma riskiniz çok azdır.

sakatlanma riski nedir
Görsel: sakatlanma riski nedir

Hangi kasların çalışmasını sağlar?

Yüzme, ellerin, kolların ve bacakların (yani tüm vücudun) uyum içinde çalışmasını sağlayan bir spordur. Bu nedenle insan vücudunun tüm kaslarına etki edebilir. Yüzme, kişinin suyun direncine direnerek ileri ittiği bir spordur. Bu, belirli bir derecede kas gücü gerektirir.

Yüzme, yağ yakıcı bir egzersizdir çünkü kalp ve akciğerlerin kullanımını iyileştirebilir. Ayrıca sağlığı koruyarak mevcut kas yapısını korur. Suya direnmek için uygulanan kuvvet nedeniyle yüzme omuzları, kolları, sırt ve göğüs kasları gelişir. Vücudun bu kısımlarını iyileştirmek isteyenler için yüzme uygun bir seçimdir. Planlı, programlı ve düzenli bir şekilde yüzmek tüm bu etkileri gösterecektir.

Ne zaman yüzmek daha doğrudur?

Kas kramplarına yol açan magnezyum gibi minerallerin normal değerlerde olması önemlidir. Kişinin vücudundaki mineral seviyesi yüzmeye başlamadan ölçülmelidir. Uykusuzluk da yine kas kramplarına neden olabilmektedir. Bu yüzden yüzmek isteyen kişinin iyi bir uyku düzenine sahip olması gerekmektedir.

Terlemeyle çok fazla su kaybı yaşandığı için su tüketiminin yeterli seviyelerde olması gerekmektedir. Yeterli sıvı alındığında gerekli mineraller de vücuda alınmaktadır. Yüzme yemek yedikten en az 2 saat sonra yapılmalıdır. Eğer yüzme için deniz tercih edilecekse havanın çok sıcak olduğu 11.00 – 16.00 saatleri dışında yüzülmelidir.

her yaş grubu yüzebilir
Görsel: her yaş grubu yüzebilir

Ne kadar süre boyunca yüzülmelidir?

Yüzme kısa bir mesafeden başlamalı ve mesafe zamanla artmalıdır. Başlangıçta 250 metre yüzerseniz yüzme kolaylaştığı için bu mesafe 25 metre artırılabilir. Serbest yüzebilir, kurbağalama, sırtüstü veya kelebek gibi sevdiği bir şekilde yüzebilir. Mesafe kişinin durum seviyesine göre değişebilir. Bu eğitimler sayesinde kardiyopulmoner fonksiyonun gelişmesiyle birlikte kas yapısının desteklenmesi sayesinde dinlenme süresi kısalır ve kat edilen mesafe uzar.

Düzenli yüzmenin vücuda faydaları nelerdir?

Düzenli yüzüldüğü takdirde, yüzmenin vücuda faydaları saymakla bitmez. İşte yüzmenin vücuda faydaları:

Kalori yaktırır: Kuşkusuz yüzmeyi en çekici kılan ilk fayda kalori yakmaktır. Bu nedenle kalori yakmak isteyenlerin vücudunu şekillendirmesi için çok uygundur. Uygun hızda 40-60 dakika yüzmek ortalama 500 kalori yakabilir. Öte yandan, yüzme sırasındaki efor nedeniyle metabolizma büyük ölçüde hızlanacaktır. Bu, yüzdükten sonra kalori yakmanın devam ettiği anlamına gelir.

Kasları çalıştırır: Düzgün yüzme tüm kas gruplarını çalıştırabilir. Bu noktada diğer spor türlerinden farklıdır. Elbette birçok egzersiz türünde hem ana hem de yardımcı kas grupları harekete geçirilir. Ancak yüzmede tüm kas grupları eşit ve sağlıklı bir şekilde aktive olur. Bu durum, kemiklerin ve kas sisteminin sağlıklı olduğu anlamına gelir.

yüzmenin vücuda faydaları
Görsel: yüzmenin vücuda faydaları

Vücut dengesini arttırır: Yüzmenin bir başka yararı da vücudun koordinasyonunu ve dengesini geliştirebilmesidir. Bacaklar, kollar, baş ve gövde tüm yüzme stillerinde uyumlu bir şekilde çalışır. Orantılı olarak aktive olan kaslar, denge ve fiziksel koordinasyon anlamına gelir.

Beyne daha fazla oksijen gider: Yüzme kemikler, eklemler ve kaslardan daha fazlasıdır. Yüzme beyin performansını iyileştirir. Bunun nedeni kan akışının artması ve oksijenin beyne daha sağlıklı bir şekilde ulaşmasıdır. Bu, iyi hafıza, bilişsel işlev ve uyanıklık anlamına gelir.

Daha bir çok yüzmenin vücuda faydaları bulunmaktadır sizler için en önemlilerinden bahsettik. Sağlıklı günler dileriz ?