Çeşitli renklerde çoğunlukla mavi, kırmızı veya mor olan kırmızı orman meyveleri lif, C vitamini ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Bu meyveleri beslenmenize dahil etmeniz için birçok sebep vardır. Özellikle kronik hastalıkların semptomlarını önlemeye ve azaltmaya yardımcı olurlar. Peki, en sağlıklı kırmızı orman meyveleri ve faydaları nelerdir? İşte yiyebileceğiniz en sağlıklı 7 kırmızı orman meyvesi…

En sağlıklı 7 kırmızı orman meyvesi:
1. Yaban mersini
Yaban mersini yüksek miktarda lif, C vitamini, antioksidan ve antosiyaninler içerir. Özellikle kalp hastalığı ve diyabet için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan bir çalışma sonucu, yaban mersini yiyen kişilerin daha yavaş bilişsel gerileme oranlarına sahip olduğu görülmüştür. Bu da beynin yaşlandıkça daha sağlıklı kaldığı anlamına gelir.
2. Ahududu
Ahududu lif ve antioksidan polifenollerle doludur. En çok tüketilen çeşidi, Amerikan kırmızısı ve Avrupa kırmızısıdır. Bununla birlikte birçok farklı ahududu türü vardır. Özellikle siyah ahududunun sağlık üzerinde faydaları kanıtlanmıştır. Siyah ahududu özellikle kalp sağlığı için çok faydalıdır. Araştırmalar, siyah ahududunun kan basıncı ve kan kolesterolü gibi kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltabileceğini kanıtlamıştır.
3. Goji berry
Kurt üzümü olarak da bilinen goji berry, Çin’e özgüdür ve geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Goji berry özellikle göz sağlığına katkıda bulunan besinler açısından zengindir. Ayrıca önemli antioksidanlar içerir. Bir çalışma, 30 gün boyunca goji berry suyu içmenin, yaşlı Çinli insanların kandaki antioksidan seviyelerini arttırdığını bulmuştur.

4. Çilek
Çilek, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir ve aynı zamanda en iyi C vitamini kaynağıdır. Kalp hastalığı için risk faktörlerini azalttığı ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. 93.000’den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma, haftada 3 porsiyondan fazla çilek ve yaban mersini yiyenlerin kalp krizi riskinin yüzde 30’un üzerinde daha düşük olduğunu bulmuştur.
5. Acai üzümü
Acai meyvesi, Brezilya Amazon bölgesine özgü acai palmiye ağaçlarında yetişir. Yüksek antioksidan içeriği nedeniyle günümüzde popüler sağlık gıda takviyesi olarak tüketilir. Bu meyve kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilecek yüksek miktarda antioksidan içerir. Meyve suyu veya posa olarak tüketildiğinde, kandaki antioksidan seviyelerini artırabilir ve oksidatif strese dahil olan kimyasalları azaltabilir. Acai’deki antioksidanlar ayrıca osteoartrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Osteoartritli kişiler üzerinde yapılan bir araştırma, 12 hafta boyunca günde 120 ml acai suyu içmenin ağrıyı önemli ölçüde azalttığını ve günlük yaşamı iyileştirdiğini bulunmuştur.
6. Kızılcık
Kızılcık ekşi tadı olan son derece sağlıklı bir meyvedir. Nadiren çiğ olarak tüketilir. Bunun yerine, genellikle meyve suyu olarak da içilir. Kızılcık ve kızılcık suyu, idrar yolu ve mide enfeksiyonları riskini azaltır ve kalp sağlığına fayda sağlar. Bununla birlikte, bol miktarda şeker eklenmiş kızılcık suyu çeşitlerinden kaçınmanız gerekir.

7. Üzüm
Üzümün özellikle çekirdekleri ve kabuğu antioksidanlarla doludur. Beyin sağlığına fayda sağlarken, kan kolesterolünü ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan bir gözlemsel çalışmaya, haftada 3 kez üzüm veya kuru üzüm yemenin tip 2 diyabet riskinde yüzde 12’lik bir azalma ile ilişkili olduğunu bulunmuştur. Başka bir çalışma, 25 kadın üzerinde yapılan küçük bir araştırma yaptı. 12 hafta boyunca her gün 355 ml üzüm suyu içen kadınların hafızalarında önemli ölçüde ilerleme ve iyileşme görülmüştür.
Yulaflı smoothie tarifi:
Yaz aylarında sıcak nedeniyle çoğu zaman kahvaltı yapmakta isteksizlik ya da yemek yemede isteksizlik yaşayabilirsiniz. Öğün atladığımızda gün içerisinde kan şekerini ve iştahı dengelemek zorlaşabilir. Bu nedenle kahvaltı yapmak istemeyenler veya bu öğünü atlayanlar yulaflı smoothie hazırlayarak hem sağlıklı ve serinletici hem de tok tutan bir içecekle güne başlayabilirler.
1 küçük çilek, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 4 yemek kaşığı yoğurt, 3 tam ceviz ve 1 çay kaşığı toz tarçını blender’dan geçirin. Diyabet hastası iseniz bu karışımda çilek yerine daha düşük glisemik indeksli bir meyve tercih ederek bu içeceği gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Yağları eriten ve tok tutan çay için malzemeler:
Taze zencefil 1-2 ince dilim veya yarım çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı bal,1 bardak kaynamış su veya 1 kahve cezvesi sıcak su bu çayı yapmanız için yeterli olacaktır.
Sağlıklı günler dileriz 😊