Düzenli olarak spor yapmak, vücutta pozitif değişikliklere neden olur ve sağlığı olumlu yönde etkiler, fakat spor yapmak aynı zamanda talihsiz kazalar sonucu sakatlanmalara da yol açabilmektedir. Basketbol, futbol ve hentbol gibi grup halindeki oyunlarda ve tek başına yapılan antrenmanlarda sakatlanma olasılığı her zaman vardır. Bazı spor dallarına göre değişik spor rahatsızlıkları olsa da genel olarak kas, kemik, eklem ve dokularda rahatsızlık ve sakatlık durumları olabilir. Amatör ve profesyonel sporcuların en sık yaşadığı sporcu rahatsızlıkları, nedenleri ve basit tedavi yöntemleri gibi sporcu rahatsızlıklarına dair bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Sporcu Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?
Sporcu rahatsızlıkları nedenleri, kişinin kendisinden kaynaklanabileceği gibi dış faktörler de yaralanmalara sebep olabilir. Spor rahatsızlıkları, ısınma ve soğuma hareketlerinin göz ardı edilmesi gibi faktörlerin yanında doğru ekipmanı kullanmama ya da diğer sporculara çarpma, düşme ve benzeri faktörler sonucunda yaşanabilir. Sporcu rahatsızlıklarının nedenleri hakkında fikir sahibi olmak, olası rahatsızlıkların ve sakatlanmaların önüne geçmek için gerekli önlemleri almanıza yardımcı olabilir. Rahatsızlık nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Spordan önce ısınma hareketlerinin dikkatli bir şekilde yapılmaması, sakatlanma ve rahatsızlık riskini arttırır.
- Sporcunun çeşitli postür bozukluklarına sahip olması, sakatlanma riskini arttırmaktadır.
- Uykusuzluk, sağlıksız beslenme, kas ağrıları, oksijen yetersizliği gibi farklı etkenler yorgunluğa sebep olur. Yorgunluk da kişinin dikkatinin dağılmasına, dayanıklılık azalmasına ve güçsüzlüğe sebep olduğu için spor esnasında sakatlanma ve yaralanma olasılığını yükseltir.
- Konsantre olmakta güçlük çekme gibi psikolojik faktörler de sporcu sakatlıkları ve rahatsızlıkları nedenleri arasında yer almaktadır.
- Kişinin tek başına antrenman yaptığı esnada hatalı teknik uygulaması sonucu sakatlıklar yaşanabilmektedir. Sürekli olarak hatalı tekniği uygulamak, sakatlığının kronikleşmesine neden olabilir.
- Spor türüne uygun ekipman kullanılmadığı zaman sakatlanma ve yaralanma riski yükselir. Örnek olarak, koşarken koşu ayakkabısı kullanmamak ya da bisiklet sürerken kask takmamak sakatlanma ihtimalini artırır.
- Spor yapılan alanın engebeli olması gibi çevresel faktörler de spor yapan kişilerin sakatlıklar yaşanmasına neden olabilir.
Spor yaparken oldukça dikkatli olmak gereklidir.

En Sık Yaşanan Sporcu Rahatsızlıkları Nelerdir?
İster arkadaşınız ile basketbol ya da futbol maçı yapın, isterseniz de evinizde basit ağırlık egzersizleri yapın, spor esnasında yaşanan sakatlıklar ve rahatsızlıklar herkesin başına gelebilir. Profesyonel sporcuları çoğu, kariyerlerinin bir döneminde rahatsızlık, sakatlık ve yaralanmalar ile uğraşmak zorunda kalmıştır. Gelin hem birlikte hem amatör hem de profesyonel sporcuların sıklıkla yaşadığı rahatsızlıklara bakalım.
Kramp
Kas spazmları olarak da bilinen kramplar, en sık yaşanan sporcu rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Kramplar her ne kadar çok sık görülseler de nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Kondisyon eksikliği, susuz kalma, ısınma hareketlerinin yapılmaması, kasların zorlanması ve yorulması gibi çeşitli faktörlerin krampların arkasında yer alan sebeplerdendir.

Ayak Bileğinin Burkulması
Günlük hayatta sıklıkla rastlanan durumlar arasında yer alan ayak bileğinin burkulması, spora ara verilmesine neden olabilir. Ayak bileğinin burkulması, genel olarak ayak bileğinin içe doğru dönmesi ve bunun sonucunda da liflerde deformasyon durumunun oluşmasından dolayı meydana gelmektedir. Burkulma sonucunda ağrılar, kısa sürede geçebileceği gibi eklem zedelenmesi gibi durumlarda ağrılar uzun süre devam edebilir.
Kasık Ağrısı
Çekilmiş kasık kası ağrısı olarak da bilinen kasık kas zorlanması da sporcu rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Kalça ekleminin ve bacak kaslarının üzerindeki olumsuz etkiler kasık ağrısına neden olabilir.
Tendon Yaralanmaları
Aşil tendonunda yaralanma en sık görülen tendon yaralanmaları arasında yer almaktadır. Vücutta bulunan ve en uzun tendonlardan biri olan aşil tendonu, diz arkasından topuk kemiği arkasına kadar uzanmaktadır. Aşil tendonu yaralanmalarının tedavisinde cerrahi yöntemlere sıklıkla başvurulmaktadır.
Tenişçi Dirseği
Tenis ya da golf gibi dirseğin sürekli olarak kullanıldığı sporlarda, zaman içerisinde dirsekteki tendonlarda ufak yırtılmalar ya da zedelenmeler oluşabilmektedir. Ağrı dirsek dışında el, el bileği gibi ön kol kaslarında da oluşabilmektedir.

Diz Ağrısı
Özellikle koşucuların çok sık yaşadığı diz ağrıları, diz kıkırdağında sorun oluşmasına neden olabilir. Şişlik, merdiven inip çıkarken zorlanma gibi belirtilerin eşlik ettiği diz ağrısı sorununu yaşamamak için koşuya uygun ayakkabılar giyilmeli ve diz çevresi kaslarının güçlenmesi için ekstra egzersizler yapılmalıdır.
Sporcu Rahatsızlıkları ve Tedavileri
Spor rahatsızlıkları ve tedavi yöntemleri, her sakatlığa ve kişiye özel durumlardır. Spor esnasında ve spor sonrasında ağrı ya da yanma gibi belirtiler yaşıyorsanız en kısa sürede bir doktora danışmanızda fayda vardır. Doktora danıştıktan ve iyileştikten sonra spora devam edebilirsiniz. Ekstra olarak, doktora danışana kadar geçen sürede tek başınıza yapabileceğiniz basit öneriler aşağıdaki gibidir:
- Rahatsızlanan bölgenin daha fazla hasar görmemesi için o bölgeyi 2 ya da 3 gün boyunca koruyun.
- Rahatsızlanan bölgeye buz ile kompres yapabilirsiniz. Böylelikle şişmeyi engellemiş olursunuz. Buzun yanı sıra rahatsızlanan bölgeyi havada tutmanız da sakatlığın ilerlemesini engelleyebilir.
- Ağrınızın çok olduğu durumlarda parasetamol ya da ibuprofen içeren ağrı kesiciler kullanabilir, fakat bunu mutlaka bir doktora ya da eczacıya danışarak yapmalısınız.
Sporcu rahatsızlıkları yaşamamak için en doğru ekipmanı kullanmak, ısınma ve soğuma hareketlerini yapmak, doğru egzersiz hareketlerini yapmak çok önemlidir. Annelik Yolunda ekibi olarak dikkatli olmanızı tavsiye eder ve mutlu günler dileriz. 😊