Burun tıkanıklığı eforu azaltır, sağlığımızı ciddi şekilde etkiler ve uyku bozukluklarına neden olur. 7 ila 70 yaş arası herkes burun tıkanıklığı yaşayabilir; enfeksiyonlar, alerjiler veya yapısal sorunlar olabilir. Çocuklarda ağızdan nefes alıp verme nedeniyle dişlerin ve yüz yapısının bozulması, uyku bozukluğu, büyüme ve gelişme gecikmesi ve konuşma sorunları gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Peki evde bolca vakit geçirdiğimiz bugünlerde burun tıkanıklığını gidermenin basit yolları nelerdir?
Son zamanlarda zamanın çoğunu evde geçirdiğimiz için enfeksiyonlar azaldı ama ailevi nedenlerden kaynaklanan alerjiler, özellikle burun mukozasının şişmesi burun tıkanıklığına neden olabiliyor. Burnumuzun dışarıdan soluduğumuz havayı nemlendirme, ısıtma ve temizleme gibi önemli işlevleri vardır. Peki evde burun tıkanıklığını gidermenin yolları nelerdir?

Burun tıkanıklığı nedir?
Burun yetmezliği solunum sistemi ve organlarının başlangıç noktasıdır. Bu organda gelen hava akciğerlere ulaşmadan ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Bu işlevlerin yapılamamasına burun tıkanıklığı denir. Burun tıkanıklığı, kaliteli bir gün veya uyku sürecini engelleyen bir nefes darlığı hastalığıdır. Aynı zamanda koku alma duyusunun zayıflaması, solunum mekanizmasının kesintiye uğraması gibi birçok olumsuz etkiye de neden olur.
Çok basit olarak görülüp, çok da önemsenmeyen burun tıkanıklığı, birçok sıkıntılı sürece ve sonuca yol açabilmektedir. Grip enfeksiyonu, mevsimsel değişiklikler veya yapısal bozukluklar nedeniyle hem çocuklar hem de yetişkinler yaşam kalitesini etkileyen burun tıkanıklığı yaşayabilir.
Alerjilerin neden olduğu burun tıkanıklığı tedavi edilmezse alerjik astım gibi solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Ciddi bir sorun varsa ve tekrarlayan burun tıkanıklığı varsa hemen tedavi edilmelidir.

1. Günde 5-6 kez temizleyin
Evde en önemli şey burun tıkanıklığını önlemek, burun boşluğunun fizyolojisini korumak ve bir anlamda buruna iklimlendirme sağlamaktır. Burnunuzu günde 5-6 kez su ile yıkayın. Temizlik için ılık su kullanırsanız, etkisi daha iyi olacaktır. Bu tür temizlik sayesinde burundaki kuru mukus kalıntısı ve salgılar temizlenebilir, burun mukozası nemlendirilebilir ve burun fonksiyonu normale döndürülebilir.

2. Banyo yapın ve rahatlayın
Su ile yıkarken yeterli açıklıklar sağlanamıyorsa, sıcak su ile yıkama buhar etkisi altında mukozayı gevşeterek tıkanıklık sorununu çözebilir.

3. İyi uykular
Yerçekimi nedeniyle, yatakta yatarken bir miktar tıkanıklık normal kabul edilebilir. Ancak bu burun tıkanıklığı uykuya dalmayı engelliyorsa yani burun tıkanıklığından dolayı uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız uyumak için yüksek bir yastık kullanabilirsiniz.

4. Tuzlu su ekleyin
Yine ev ortamında basit bir şekilde hazırlanabilen burun, deniz suyu gibi su ile yıkanabilir. 1 su bardağı içme suyuna 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve deniz suyuna eşdeğer su elde etmek için karıştırın. Burun içine bu tür bir su enjekte edildiğinde tuzlu suyun etkisi altında burun rahatlıkla açılır.

5. Sıcak ve su mentol buharına tutun
Benzer şekilde ev ortamında sıcak su ve mentol ile buğulamak burun sağlığı açısından burnu ve bronşları rahatlatabilir. Bunu yapamazsanız, çay buharını çekmek rahatsızlığınızın bir kısmını giderebilir.

6. Burun spreyi kullanın
Doktora görünme imkanınız yoksa ve evde burun spreyleriniz varsa bu spreyleri bir doktora görünene kadar kullanabilirsiniz. Elbette doktor tavsiyesi altında kullanmakta fayda var.

7. Bol su için
Burun mukozasını tamamen nemlendirmek için çok miktarda sıvı yutulmalıdır. Bol su içmek burun sağlığı için çok önemlidir.

8. Okaliptus, zencefil ve limonlu çaya başvurun
Okaliptüs ve zencefil, bitkilerin rahatlatıcı etkisi olan buharını emmek için sıcak suya atılabilir. Benzer şekilde limon çayı içmenin de göz açıcı özellikleri vardır.

9. Dış kısmına masaj yapın
Burun dışına masaj yapmak, burun kaslarını ve kan damarlarını da büyük ölçüde rahatlatabilir.

Burundan yeterli nefes alamazsak ne olur?
Burun mukozası, havadaki virüsleri, bakterileri ve yabancı cisimleri uzaklaştırarak bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Havadaki zararlı partikül ve virüslerin burun boşluğunun epiteline yapışmasını ve mukusun atılmasını engelleyebilir. Vücudumuza engel olur. Burun tıkandığında ağızdan nefes almasına bağlı boğaz enfeksiyonları ve burnu orta kulağa bağlayan östaki borusunun tıkanmasına bağlı kulak problemleri görebilirsiniz.
Tam nefes alamayan burunda koku fonksiyonu da azalır ve koku azaldığından tadı dolaylı olarak azaltılır. Koku ve tat etkileşimi nedeniyle yediğimiz gıdalardan tat alıyoruz; yani yeterince koklayamıyorsak yediğimizin tadı alamayız. Bu olmazsa, hayatımızın tadı olmayacak. Sağlıklı günler dileriz ?