Fesleğen Ayurveda tıbbında bir dizi hastalığı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Fesleğen yapraklarından çiçeğe kadar her parçası, hastalıkları önlediği ve sağlığı geliştirdiği bilinen çeşitli bileşikler içerir. 100 gramında sadece 22 kalori bulunan fesleğen, salatalardan makarna soslarına kadar birçok tarife lezzet katabilen düşük kalorili bir bitkidir. Peki fesleğen ne işe yarar? Gelin birlikte fesleğenin faydalarına bir göz atalım!

Soğuk algınlığına iyi gelir
Fesleğen, ateş ve soğuk algınlığı tedavisinde mucizevi bir bitkidir. Fesleğendeki çeşitli bileşikler, mukusu aktive etmeye ve tıkanmış hava yollarını temizlemeye yardımcı olur. Bu nedenle bronşit ve astım gibi çeşitli solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkili bir yöntemdir. Taze fesleğen yapraklarını çiğnemek veya macun yapıp bir kaşık yemek, gribi uzak tutmaya büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
Sıtma ve dang hummasının yaygın olduğu muson mevsiminde, ateş riskini önlemek için fesleğen yapraklarını yemeden önce suda kaynatmanız önerilir. Akut ateşiniz varsa günde birkaç kez 1 bardak suda öğütülmüş kakule ve fesleğen yapraklarını kaynatıp içebilirsiniz. Fesleğen yapraklarının suyu ateşi düşürmek için kullanılabilir.
Öksürüğe iyi gelir
Fesleğen, öksürük şurubu ve balgam söktürücünün önemli bir bileşenidir. Bu ilaçları satın almak yerine evde de eşit derecede etkili fesleğen şurubu yapabilirsiniz. Bir bardak suya 8 fesleğen yaprağı ve 5 karanfil ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Soğumasını bekleyin ve ardından öksürüğü gidermek için içmeye başlayın. Fesleğen yaprağı ve kaynar su ile gargara yapmanın da inatçı öksürüklerin neden olduğu boğaz ağrılarını gidermede etkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmalar, normal buhar inhalasyonu yerine buhara fesleğen özü eklendiğinde öksürük ve soğuk algınlığının iyileşmesini hızlandırabileceğini göstermiştir.
Bağışıklığı güçlendiriyor
Düzenli olarak taze fesleğen yaprağı yemek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Araştırmalar, fesleğendeki çeşitli bileşiklerin vücudun anti-enfektif antikor üretimini artırabildiğini göstermiştir. En iyi sonuç için kuru fesleğen yerine taze fesleğen kullanılması tavsiye edilir.

Stresle savaşıyor
Fesleğen ayrıca vücudun farklı stres türleri ile başa çıkmasına ve zihinsel sağlığı geliştirmesine yardımcı olabilecek bir “adaptojen” veya anti-stres ajanı olarak kabul edilir. Çeşitli araştırmalar fesleğen yapraklarının gürültü basıncını düşürmede faydalı özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bazı sağlık uzmanları, stres ve strese bağlı hastalıkları önlemek için günde iki kez 10 ila 12 fesleğen yaprağı çiğnemeyi önermektedir. Ayurveda, bedende ve zihinde bir dinginlik hissi elde etmek için kafeinli içecekler yerine fesleğen çayı kullanımını teşvik eder.
Görme kabiliyetini iyileştirir
Sadece 100 gram taze fesleğen yaprağı (bir demet taze fesleğen) önerilen günlük A vitamini ihtiyacını karşılar. A vitamini antioksidan özelliklere sahiptir ve sağlıklı görme için gereklidir. Taze fesleğen suyu, genellikle A vitamini eksikliğinden kaynaklanan göz ağrıları ve gece körlüğü için etkili bir çaredir.
Sivilce, saçkıran, sedef ve böcek ısırıkları gibi cilt problemleriyle savaşır
Bu bitki akne salgınlarını önler ve akne yaralarının iyileşme sürecini hızlandırır. Taze fesleğen yapraklarındaki yağ, aknenin birincil nedeni olan tıkanmış gözeneklerden sorumlu olan bakterileri ciltten temizlemeye yardımcı olur. Sivilceniz varsa bakterileri yok etmeye yardımcı olmak için etkilenen bölgelere fesleğen suyu sürün.
Fesleğen ayrıca saçkıran, sedef hastalığı ve böcek ısırıkları gibi diğer cilt problemlerini tedavi etmek için de kullanılabilir. Taze fesleğen suyunun iltihap önleyici özellikleri, cilt iltihabını azaltmak ve rahatlama sağlamak için çalışır. Fesleğen aynı zamanda cildi yumuşak, esnek ve sağlıklı kılar.

Kekik çayı bağışıklık sistemini için birebir:
Sık sık hasta oluyorsanız bu çay sizin için adeta bir ilaç ve faydaları saymakla bitmez. Kekik çayı kalsiyum, selenyum, potasyum, demir, manganez gibi mineraller ve E, A, K, folik asit, B ve C gibi vitaminlerden bakımından çok zengindir. Anti-viral özelliğe sahiptir, virüs ve bakterilere karşı savunmada birebir işe yarar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve virüslere yakalanmanızın önüne geçer. Aynı zamanda, ciğerlere yapışan koronavirüsü kekik çayında bulunan antioksidanlar yakalayıp vücuttan atar ve ciddi anlamda rahatlamanızı sağlar. Bu şekilde 50’den fazla faydası vardır. Sizler için birkaç tanesini sıraladık.

İşte size harika bir kekik çayı tarifi:
Bir fincan kekik çayı yapmak için bir tatlı kaşığı kuru kekik ya da birkaç dal taze kekik dalı kullanılır:
- 1 fincan su kaynatılır ve içine bir tatlı kaşığı toz kekik ya da birkaç dal taze kekik eklenir,
- 10 dakika demlemeye bırakılır ve işlem bu kadar, afiyetle tüketin.
Haftada birkaç kez bir iki fincan içilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Virüslerden kaçındığımız bu günlerde özellikle koronavirüse karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kekik çayını kesinlikle tavsiye ederiz. Kendine has tadı ve kokusuyla içerken de keyif alacaksınız.
Sağlıklı günler dileriz 😊