Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

0
967
gebe
Görsel: gebelik

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde heyecanlanmaya başlıyorsunuz ve bununla birlikte harika bir öğrenme süreci geliyor. Bu süreçte sizin ve bebeğinizin neler yaşayacağını bilmek istiyorsunuz, bu normaldir, yaklaşık 9 ay 10 gün sürecektir. Bu sorulara yanıt almak ve hamileliğinizin ilerlemesini takip etmek için önce ne kadar süredir hamile olduğunuzu hesaplamanız gerekir. Daha sonra bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenmek için gebelik hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.

gebelik hesaplama
Görsel: gebelik hesaplama

Gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Yaygın inanışın aksine, uzmanlar hamileliği hesaplarken gebe kalma tarihini temel olarak kullanmazlar. Gebelik hesaplama sürecinde son adet döneminin başlangıç ​​tarihi önemlidir. Başka bir deyişle, kaç hafta hamile kaldığınızı ve çocuğunuzun doğum tarihini anlamak için son ayın ilk gününü düşünmelisiniz. Tahmini doğum tarihini hesaplamak için bir önceki dönemden 3 ay artı 7 gün geriye gitmek yeterlidir.

Örneğin anne adayının son adet döneminin ilk günü 10 Eylül’dür ve Eylül’den Haziran’a kadar 3 ay geriye gider. 10 sayısına 7 ekler. Sonuç 10 + 7 = 17 doğum yapacağı tarihini gösterir. Bu nedenle 17 Haziran annenin doğum yapacağı gündür. Bunu yapmak için gebelik haftası hesaplayıcısını da kullanabilirsiniz. Ancak bu hesaplamalar kaba bir tahmini aşmayacaktır.

Hamileliğin biyolojik etkileri nedeniyle, gebelik takvimine bağlı olarak doğumunuz geç veya erken olabilir. Hamilelik haftasının hesaplanması, hamilelik ayının hesaplanmasından çok daha etkilidir. Tıbbi açıdan bakıldığında, gebelik haftası hesaplama takvimi oluştururken yapılan hesaplama, aylık gebelik hesaplamaları yerine haftalık hesaplamalara dayanır.

gebelik haftası
Görsel: gebelik haftası

Hafta hafta bebeğin gelişim aşamaları:

1-4 Haftalar: İlk ay; anne adayı çocuğunun oluşumundan habersizdir. Herhangi bir semptom göstermez.

Hafta 5-8: İkinci ay; bebeğin kafatası oluşmaya başlar. Ama yine de bir embriyo şeklindedir.

9 ila 13 hafta: 3. ay; bebeğin organları oluşmaya devam eder.

14-17. Hafta: 4. ay; bebeğin organları gelişir, güçlenmeye ve hareket etmeye başlar. Hafif vuruşlarını hissetmeye başlarsınız. Bebeğin cinsiyeti bu ay belli olur.

18-21. Hafta: 5. ay; bebek daha hızlı büyür ve güçlenir. Tekmeleri güçlenir. Anne adayının karnı netleşir. Ayrıca organlar bu ay daha fazla gelişir.

22-26 hafta: 6. ay; bebeğin böbrek, mide, karaciğer, dalak ve bağırsaklar gibi tüm iç organları gelişmeye başlar.

27-31 hafta: 7. ay; bebeğin vücudunda saç çıkmaya başlar. Cildi şeffaftan ten rengine doğru dönmeye başlar.

32 ila 36 hafta: 8. ay; bebeğin akciğerleri iyice gelişmiştir. Bağırsakları gelişimini tamamlar. Bebek yavaş yavaş kanala doğru hareket etmeye başlar.

37 ila 40 hafta: 9. ay; bu ay, bebek artık gelişimini tamamlar. Doğuma geri sayım başlar ve doğum her an gerçekleşebilir.

İlişki tarihine göre gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Pek çok anne adayı hamileliğin ilişki tarihinde başladığına inanmasına rağmen, bu görüşün aksine son adet döneminin ilk günü hamilelik tarihi olarak kabul edilir. Sperm, ilişkiden 4-5 gün sonra aktivite kaybetmez ve yumurta aynı şekilde 24 saat aktivitesini sürdürebilir. Önceki adet döneminin ilk günü, dünya genelindeki gebelik tarihlerini hesaba katan güvenilir ve standart bir gebelik hesaplama uygulamasıdır çünkü gebelik tarihinin cinsel ilişki gününde mi yoksa sonra mı olduğunu belirlemek imkansızdır.

gebelik süreci
Görsel: gebelik süreci

Gebelik hesaplama ne kadar güvenilir?

Gebelik haftası için gebelik hesaplaması, dünya çapında tanınan standart bir gebelik hesaplama yöntemidir. Gebeliğin aylar yerine birkaç hafta olarak hesaplanmasının daha güvenilir ve etkili olduğu düşünülürse, bu nedenle gebelik süresinin gebelik haftasına göre hesaplanması anne adayına en yakın olacaktır.

Adet düzensizliğinde gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Normal adet gören kadınlar için son adet dönemine göre gebelik hesaplama yöntemi en iyi sonuçları elde edebilir. Ancak bu yöntem düzensiz kadınlar için pek sağlıklı olmayabilir. Bunun için doktorunuza güvenebileceğiniz doğum tarihini vurgulamanız önemlidir.

Burada rahim ölçümü ve erken ultrason kontrolü yardımcı yöntemlerdir. Rahim büyüklüğü hamilelik dönemi hakkında bilgi verebilse de ultrason kontrolü bebeğin saatini görebilir ve buna göre doğum tarihini belirleyebilir. Ayrıca bebeğin kalp atışını ilk kez duymak ve yaşamın ilk belirtilerini hissetmek de hamilelik tarihi hakkında ipuçları sağlayabilir.

 

Gebelik hesaplama profesörlere göre nasıl yapılmalı?

Profesörler, hamileliği hesaplarken aylar ve haftalar arasındaki uyumsuzluğu doğru bir şekilde tanımanın ve buna göre hesaplamanın çok önemli olduğunu söyledi. Bir aylık gebelik 28 gün olarak hesaplanır ancak genellikle 1 ay, 4 hafta ve 3 günü kapsar.

Burada önemli olan ay yerine haftayı hesaplamanın daha doğru olacağıdır. Hamileliğin tüm süreçleri bir hafta içerisinde gerçekleştirilecektir. Bekleyen anneler bir hafta içinde hesaplamalıdır. Aynı yöntem IVF gebelik hesaplamaları için de geçerlidir. Sağlıklı günler dileriz ?