Gebelikte Astım Hakkında Her Şey!

0
1139
Gebelikte astım

Gebelikte astım anne adayları açısından korkutucu olabilir. Bu nedenle, astım hakkında her şeyi anlatarak içinize bir nevze olsun su serpmek istiyoruz. Bununla birlikte kış mevsimiyle birlikte artış gösteren grip, nezle, farenjit gibi viral enfeksiyonlar da başta astım hastaları olmak üzere alerjik bünyeye sahip kişileri bağışıklık sistemlerini zaafiyete uğratarak yine daha zor durumda bırakmaktadır.

Gebelikte astım
Görsel: Gebelikte astım

Gebelikte astım hakkında her şey

Gebelik süresince en önemli olan astımı olan anneleri, gebeliğin ilk başlarında mümkün olduğunca kontrol altına alınmalıdır. Astımı olan gebelerde bulantı, kusma, yüksek tansiyon, erken doğum ve kanama riski normal gebelere oranla daha yüksek olabilmektedir.

Astıma neden olan kişisel faktörler

Astıma sebep olan kişisel faktörlerin başında genetik gelmektedir. Ailesinde astım hikayesi olan anne adaylarında çok sık görülmektedir. Genetik olarak astıma yatkın olan kişilerin duygusal durumları hastalığın ortaya çıkmasına neden olan kişisel faktörler arasında yer alıyor. Astım çocukluk çağında erkeklerde, yetişkinlik dönemimde kadınlarda daha sık görülmektedir.

Gebelik süresince astımın etkileri

Gebelik döneminde tedavi gören astımlı anne adaylarının yaklaşık olarak üçte birinde şikayetler hafifler, üçte biride değişiklik olmaz, üçte birinde ise, şikayetler şiddetlenir. Ayrıca anne adayının farklı şikayetlerinde astım, farklı seyirler gösterebilmektedir. Gebelik döneminde görülen stres ve gastroözofageal reflü de astımın şiddetini artıran etkenler arasında belirtilir. Astım belirtileri şiddetli olmayan gebelerde rahim kan akımı ve kan oksijeni azalarak anne ve bebekte bazı sorunların oluşmasına neden olabilmektedir.

Annede görülen bazı sorunlar: Şiddetli kusma, vajinada kanama, sezayen endikasyonu, hipertansiyon, anne ölümünde artma.

Bebekte görülen bazı sorunlar: Prematüre doğum, bebek ölümünde artma, bebek taşikardisinde artma, büyüme geriliği ve düşük doğum ağırlığı

Bebek doğduktan sonra astım olma riski var mı?

Astım olan anne adaylarının en büyük korkularından birisi de bebeklerinde de bu hastalığın ortaya çıkma olasılığıdır. Yapılan araştırmalara göre, astımlı annenden doğan bebeklerin yüzde 20’sinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bu durumun genel popülasyonda görülen oranın üzerinde olduğu, ancak bebeğin anne sütüyle beslenmesi, bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmemesi ve alerjen faktörlerinden kaçınma bu oranın azalmasına yardımcı olabildiği ifade edilir. Yukarıda bahsedilen alerjenlerin astımı tetiklediği ve oldukça alevlendirdiği ifade edilmektedir.

Gebelikte astım
Görsel: Gebelikte astım

Alerji nedir?

Alerji, tipik olarak vücudunuz için zararlı olmayan yabancı bir maddeye verilen bağışıklık sistemi tepkisidir. Bu yabancı maddelere alerjen denir. Bazı yiyecekleri, polenleri veya evcil hayvan tüyleri bu alerjenlerden sadece birkaçıdır. Bağışıklık sistemi, temelde zararlı patojenlerle savaşarak kişiyi sağlıklı tutmayı amaçlar. Bunu, vücudunuzu tehlikeye atabileceğini düşündüğü her şeye saldırarak yapar. Alerjene bağlı olarak, bu yanıt iltihaplanma, hapşırma veya bir dizi başka semptomu içerebilir.

Bağışıklık sisteminiz normalde çevrenize uyum sağlar. Örneğin, vücudunuz evcil hayvan tüyü gibi bir alerjen ile karşılaştığında, onun vücudunuz için zararsız olduğunu anlamalıdır. Daha tehlikeli alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi, onu vücudu tehdit eden bir dış istilacı olarak algılar ve ona saldırır.

Belirtileri

Alerjiler nedeniyle yaşadığınız belirtiler birkaç faktörün sonucudur. Bunlar, maruz kaldığınız alerjenin sebep olduğu reaksiyonun türünü ve ne kadar şiddetli olduğuna göre değişir. Belirtileri, türüne göre iltihaplanma, hapşırma, öksürme gibi birçok farklı şekilde kendini gösterir. Beklenen bir alerjenik tepkiden önce herhangi bir ilaç alırsanız, bu semptomlardan bazılarını yine de yaşayabilirsiniz, ancak ilaç alımı sonucu belirtiler genelde azalır.

Gıda alerjileri

Gıda alerjileri kurdeşen, şişlik, mide bulantısı, yorgunluk gibi birçok semptomu tetikleyebilir. Bu durum fark edilmesi zaman alan bir durumdur. Yemekten sonra ciddi bir tepkiniz varsa ve nedenini bilmiyorsanız, hemen bir doktora görünün. Tepkinizin kesin nedenini bulabilir.

Gebelikte astım
Görsel: Gebelikte astım

Mevsimsel alerjiler

Saman nezlesi semptomları, soğuk algınlığı semptomlarını taklit edebilir. Tıkanıklık, burun akıntısı ve şişmiş gözleri içerir. Çoğu zaman bu semptomları evde reçetesiz satılan tedavilerle yönetebilirsiniz. Belirtileriniz yönetilemez hale gelirse doktorunuza görünün.

Kış alerjisine neler neden olur?

Kış alerjenlerinin çoğu iç mekanlardadır. İnsanlar, özellikle yetersiz havalandırılmış alanlarda, içeride daha fazla zaman geçirdiklerinde kış alerjilerine bağlı semptomlarla karşılaşma olasılıkları daha yüksektir. Kış alerjilerinin en yaygın nedenleri küf sporları, ev tozları, toz akarları, böcek dışkıları ve kabuklarıdır. Ayrıca sıcak iklimlerde bitkiler kış aylarında da baharda olduğu gibi alerjen üretmeye devam edebilir. Kış alerjileri oldukça yaygındır. Özellikle sanayileşmiş bölgelerde her dört kişiden birinin toz akarlarına alerjisi olduğu bilinmektedir.

Sağlıklı günler dileriz 😊