Kadınlar hamile olduklarını öğrendikleri ilk andan beri hem kendi hem de çocuklarının sağlığı için çok çabalarlar. Özellikle hasta olmamak için gebelikte bağışıklık sistemi çok önemlidir. Bağışıklık sistemi hastalıklardan korunmak için güçlü ve sağlıklı olmalı.
Bağışıklık Sisteminin Zayıfladığı Nasıl Anlaşılır?
Aslında insan vücudunda bağışıklık sistemi çok zor anlaşılan bir sistemdir. Her hasta olan kişi bağışıklık sisteminin zayıfladığını düşünür.
İşte o semptomlar;
- Yorgunluk
- Tekrar tekrar enfeksiyon kapmak
- Vücutta ve ciltte nedensiz hassasiyet
- Uçuk, aft gibi yaraların vücutta çıkması
Eğer bunların hepsini ya da en az 3 tanesini bir arada vücudunuzda görüyorsanız bağışıklık sisteminiz zayıflamıştır. Mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
Hamile kadınlar hamile olduklarını ilk öğrendikleri andan itibaren hormonlarında değişiklik yaşarlar. Bu değişikliklerin bazıları fiziksel bazıları ise psikolojiktir. Bu konuda araştırma yapan kişiler bir şey fark etmişler. Kadınları hamile oldukları andan itibaren bağışıklık sistemleri zayıflar ve hasta olmaya daha yatkın olurlar. Gebelikte bağışıklık sistemi zayıflar bunun nedeni ise vücudun salgıladığı HCG hormonu yüzünden olur. Bu hormon mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk gibi olumsuz etkiler verir. Aynı zamanda hamileliğin ilk aylarında mide bulantısı yaşanır. Bu nedenle anne adayı yeterli beslenemez bu da hasta olunmasına neden olur. Bu nedenle mide bulandırmayacak hafif ve sağlıklı şeyler yemek gereklidir.
Bağışıklığın Zayıf Olmasının Etkileri
Gebelikte bağışıklık sistemi eğer zayıf olursa anne adayının vücudunda iltihap oluşma riski doğar. Aynı zamanda grip gibi bazı hastalıklara yakalanmak kolaylaşır. Hamilelik döneminde ilaç kullanılamayacağı için ise hastalık biraz daha uzun sürede iyileşir. Hamilelik sırasında değerler de önemlidir. Tansiyonu stabil tutmak gerekir ancak bağışıklık sistemi zayıflarsa tansiyonda dengesizlikler olabilir. Bu olumsuz durumlar eğer fazlaysa bebeğin sağlığı ve gelişimi de tehlikeye girer. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlü kalması için sık sık doktor kontrolleri yapılmalı. Ancak siz de sağlıklı beslenerek güçlü tutmalısınız.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler
Eğer gebelikte bağışıklık sistemi için hangi besinler uygun bilmiyorsanız biraz bilgi edinmelisiniz. Bu besinler sayesinde hasta olma ve enfeksiyon kapma riskiniz azalır.
İşte o besinlerde olması gerekenler;
- Bol vitaminli ve mineralli meyve, sebzeler
- Turunçgiller
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler
- Protein açısından yüksek
- Süt ve et özellikle tüketmeye dikkat edin.
- Balık haftada 1 gün bile olsa mutlaka tüketmelisiniz
Tüm bunlar hakkında doktorlardan daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Ancak bu besinler kesinlikte hamilelikte tüketilebilecek ve bağışıklık sistemi açısından önemli sayılabilecek yiyecek türleridir.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Gebelikte bağışık sistemi düzenlemesi için birçok yol var. Özellikle düzenli sindirim için bağırsak sağlığı önemli. Bu nedenle süt, yoğurt, kefir gibi ürünleri ara sıra tüketmek gerekiyor.
Süt ürünleri aynı zamanda çinko içerdiği için sizi hastalıklardan korur. Eğer sıklıkla acıkıyorsanız ceviz, badem gibi kuruyemişler sizi hem tok tutar hem de E vitamini almanızı sağlar. Tüm bu besinlerin yanında günde en az 2,5-3 litre su tüketmeye dikkat edin. Vücut gebelik döneminde biraz ağırlaşır bu nedenle düzenli olarak uyumak ve yorgun düşmemek anne adayını rahatlatacaktır. Düzenli olarak belirli bir süre güneş ışığı altında oturmak eğer siz bunaltmıyorsa tavsiye edilir.
Bu sayede sağlıklı yollardan D vitamini alacaksınız. Bir doktor kontrolü altında düzenli olarak spor yapmakta önerilir. Özellikle son zamanlarda hamile pilatesi ve hamile yogası yaptıran yerler çoğaldı. Bir doktora gidip buna gerek olduğunu öğrenirseniz spor yapmanız önemlidir.