Gebelikte Bitkisel Çaylar ve Doğal Bitkiler Kullanımı

0
704
gebelikte bitkisel çay

Gebelikte bitkisel çayların ve doğal bitkilerin kullanımı nasıl olmalıdır? Anne adaylarının sıklıkla sorduğu ve merak ettiği sorulardan biridir. Bu konuda sizler için gebelikte bitkisel çayların kullanımı ile ilgili bir yazı derledik. Mutlaka öncelikle doktorunuza danışmalı ve tavsiyesi üzerine tüketip tüketmeyeceğinize karar vermelisiniz.

gebelikte bitkisel çay
Görsel: gebelikte bitkisel çay

Gebelikte bitkisel çaylar:

Gebelikte ahududu çayı

(Muhtemelen Güvenli) Demirden zengin, uterus tonusunun iyi olmasını sağlar, süt üretimini arttırır, bulantı ve doğum sancılarını azaltır. Gebelik boyunca içmek yerine ikinci ve üçüncü üç aylık periyotta kullanılması daha uygun olur. İlk üç ay içilmemelidir.

Gebelikte nane çayı

(Muhtemelen Güvenli) Bulantı kusma ve gaz için yararlı olur.

Gebelikte limon yağı çayı

(Muhtemelen Güvenli) Rahatlatıcı etkisi vardır ve sinirlilik, uykusuzluk ve endişede (anksiyete) yardımcı olur.

gebelikte bitkisel çay
Görsel: gebelikte bitkisel çay

Gebelikte zencefil çayı

(Muhtemelen Güvenli) Bulantı ve kusmada yardımcı olur.

Gebelikte karahindiba çayı

(Yeterli Bilgi Mevcut Değil) A vitamini, kalsiyum ve demir zengindir. Ödem çözülmesine yardımcı olur ve karaciğeri besler.

Gebelikte ısırgan otu çayı

(Muhtemelen Güvenli Değil) A,C,K vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve yüksek demir içerir.

Gebelikte papatya çayı

(Yeterli Bilgi Mevcut Değil) Kalsiyum ve magnezyum oranı yüksek, uykusuzluk ve eklem ağrılarına faydalıdır.

gebelikte bitkisel çay
Görsel: gebelikte bitkisel çay

Gebelikte gül tohumu çayı

(Yeterli Bilgi Mevcut Değil) Çok iyi C vitamini kaynağıdır, immün sisteme yardımcı olur

Gebelikte yonca çayı

(Muhtemelen Güvenli Değil) A,D,E,K vitaminleri içerir, gebeliğin son haftalarında K vitaminini destekleyerek doğum sonrası kanamaları azaltabilir.

Doğal bitkiler

Artık ilaçlar çoğunlukla doğal maddeler yerine sentetik maddelerden yapılmasına rağmen hala gebelikte beslenme ve bazı yaygın rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için doğal bitki ve vitaminlerden yararlanmaktayız. Doğal bitkilerin daha iyi, ucuz ve sağlıklı olduğuna bazı kimseler inansa da kadın doğum uzmanları gebe kadında kullanmayı tercih edemezler.

Doğal bitkileri gebelikte kullanmanın riskleri neler?

Bitkiler doğal olmasına rağmen bütün bitkiler gebelikte kullanımı güvenli değildir. Bitkilerde düşüğe, erken doğuma, rahim kasılmalarına ve bebeğe zarar veren maddeler olabilir.

Gebeliğimde kullanmak için şüpheyle yaklaşılacak bitkiler neler?

Bilgi alınan kaynağa göre aynı bitkiler güvenli yada zararlı olarak belirtilmektedir. Ayrıca kullanılan miktarda önemli olmaktadır. Örneğin biberiye bitkide bulunduğu miktarda güvenli iken ilaç dozunda kullanıldığında muhtemelen güvenli değildir. Aynı şekilde sarımsak, ada çayı ve zencefil yüksek dozlarda gebelikte sakıncalı iken normal miktarları güvenlidir.

Zencefil-Nane Maskesi
Görsel: Zencefil

Gebelikte kullanılabilen bitkiler

Aşağıdaki bitkiler gebelikte muhtemelen güvenli olanlardır:

Gebelikte kırmızı ahududu yaprağı

Demirden zengin,uterus tonusunun artmasına yardımcı olur, süt üretimini arttırır ve bulantı ve doğum ağrılarını azaltır. Sadece 2. ve 3. trimesterde kullanılması önerilir.

Gebelikte nane yaprağı

Bulantı, kusma ve şişkinlik için faydalıdır.

Gebelikte sarımsak kökü

Bulantı ve kusma için faydalıdır.

Gebelikte karaağaç kabuğu

Bulantı, mide ekşimesi ve vajinal kaşıntıya iyi gelir.

Gebelikte yulaf

Kalsiyum ve magnezyum zengin; endişe, kaygı ve deri iritasyonuna iyi gelir.

yulaf-ezmesi
Görsel: yulaf ezmesi

Beyaz, yeşil ve siyah çay nedir?

Kamelya bitkisinin yaprak ve tomurcuklarından beyaz çay, yeşil çay ve siyah çay çeşitleri elde edilir. Bu çaylar arasındaki fark, esas olarak çayın işlenmesi sırasında meydana gelen oksidasyon derecesine bağlıdır. Çayın oksidasyonu, yaprakların görünümünü, tadını ve kimyasal bileşimini büyük ölçüde etkiler. Çay yaprakları yeşildir ve bu işlemden sonra yavaş yavaş kahverengiye döner.

Beyaz çay

Beyaz çay, tüm çay türleri arasında en az işlenen türdür. Okside olmadıkları için doğal antioksidan içeriklerini koruyabilirler. Aynı zamanda bu özelliğinden dolayı demlendiğinde çoğu renksizdir. Çok hafif bir tada sahiptirler ve diğer çay türlerine kıyasla az miktarda kafein içerirler. Günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Yeşil çay

Yeşil çay pek okside olmayan bir çay türüdür. Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Siyah çayın aksine, bu çayı hazırlarken bir durdurma sürecinden geçmesi gerektiğinden daha yumuşak bir içecek elde edilebilir. Antioksidanların oksidasyon yapısının azalmasına neden olur. Bu sayede beyaz çaya göre daha fazla aroma ve kafein sağlayabilir. Tatlı, yumuşak, bitkisel ve lezzetli bir tadı vardır. Bu çayın faydalarını anlamak ve aşırı tüketimden kaçınmak için günde 3 bardağı aşmamakta fayda var.

yeşil çay
Görsel: yeşil çay

Siyah çay

Bitkinin yapraklarının siyaha döndüğü, kafein ve tanenlerin oluştuğu hızlı bir oksidasyon aşamasıyla elde edilen siyah çay, tamamen fermente edilmiş bir çaydır. Oksidasyon yoluyla çay yaprakları kurutulur ve paketlenmek üzere toz haline getirilir veya kuru yapraklar olarak saklanır. Bu işlem, çayın lezzetinin artmasına yardımcı olur. En küçük antioksidan türlerine sahip olmasının yanı sıra, genellikle en güçlü aroma ve kafein içeriğine sahiptir. Günde 5-6 fincandan fazla içmemelisiniz.

Sağlıklı günler dileriz 😊