Gebelikte Burun Kanaması

0
687
gebelikte-burun-kanamasi

Gebelikte, herhangi bir günde ortada hiçbir şey yokken aniden burun kanamasının başlaması genel olarak çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu kanamalar, birkaç damla olabileceği gibi aynı zamanda şiddetli bir şekilde de olabilmektedir. Gebelikte burun kanaması bazı kadınlarda ara sıra görülürken, bazı kadınlarda ise hemen hemen her gün görülmektedir. Gebelikte tekrarlayan burun kanamaları, genel olarak rahatsızlık hissi vermekle beraber bir süre sonra anne adayı için oldukça can sıkıcı olabilmektedir.

annelikyolunda.com ekibi olarak sizlere bu yazımızda gebelikte oldukça sık karşılaşılan burun kanaması rahatsızlığından bahsedeceğiz.

Gebelikte Burun Kanaması Nedenleri?

Normal popülasyona göre gebe kadınlarda burun kanamaları daha sık meydana gelmektedir. Bu durumun temel sebebi bebeğin ve anne adayının sağlığı açısında gebelik esnasında damarlarda oluşan kan miktarının ve hacminin artmasıdır. Vücut içerisinde bulunan kan miktarı ve hacmi arttıkça burun mukozası içerisinde yer alan ince ve yüzeysel kan damarlarının maruz kaldıkları basınç etkisi doğal olarak artmaktadır. Basıncı artan kan damarları basınç etkisine dayanamaz ve damar duvarları yırtılarak kanamaya sebep olmaktadır. Burun mukozasının kuru kalması, şiddetli sümkürme, burnu ve ağzı tıkayarak hapşırma gibi faktörler kan basıncı artışına pozitif yönde etki ederek kanamayı tetikleyebilir.

Gebelik esnasında burun kanamalarını kan hacmindeki artıştan sonra en sık tetikleyen durumlardan birisi de burun mukozasının kronik olarak kuru olmasıdır. Ekstra olarak sigara kullanımı da damarların kırılganlığı arttırmaktadır.

gebelikte-burun-kanamasi-2
Görsel 1: Gebelikte burun kanaması nedenleri

Gebelikte Burun Kanaması Normal Midir?

Gebelik esnasında artan östrojen hormonu ve kan basıncı, burunda bulunan kılcal damarların hassaslaşmasına yol açmaktadır. Havanın kuru olması, burun temizliğinin nazik bir şekilde yapılmaması ve şiddetli hapşırmak gibi durumlar burun içi basıncın artmasına ve burun kanamasına sebep olan etkenlerdir. Tüm bunlara bağlı olarak gebelik esnasında görülen burun kanamaları oldukça normal olarak kabul edilmektedir.

Gebelik esnasında sık olarak görülen burun kanamalarının en yaygın sebebi ortamda bulunan havanın nemli olmamasıdır. Genel olarak tedavi gerektirmeyen bu tip kanamalar, basit önlemler ile engellenebilir. Hastalıklardan uzak durmak, hapşırırken ağız ve burun bölgesini kapatmamak, burun temizliğini nazik ve hassas bir şekilde yapmak, ortamda bulunan nem miktarını arttırmak, solunum yolunun nemli kalmasını sağlayan doğa spreyler kullanmak ve ekstra olarak C vitamini almak gebelik esnasında görülen burun kanamalarını önlemektedir.

Gebelikte Tek Taraflı Burun Kanaması Nedir?

Gebelikte tek taraflı burun kanamasında genel olarak sistemik bazı hastalıklardan daha çok lokal, yani tek taraflı burun deliğini ilgilendiren sorunlar olarak değerlendirilir. Lokal bir damarlanma anormalisi, polip gibi durumları, septum deviasyona bağlı problemleri kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılacak olan basit bir muayene ile tespit edilebilir.

gebelikte-burun-kanamasi-normal-mi
Görsel 2: Gebelikte burun kanaması normal mi?

Gebelikte Burun Kanamasının Etkileri Nelerdir?

Gebelik esnasında burun kanaması yaşayan kadınların hem kendileri hem de bebekleri için endişelenmelerine gerek yoktur. Genel olarak gebelikte burun kanamalarının miktarı son derece azdır. Alınacak olan basit önlemler ile durmayan kanamalar önlenebilir. Gebelik esnasında yaşanan burun kanamaları için yapılacaklar aşağıdaki gibi listelenmiştir:

  1. Burun kanaması başladığında ilk olarak oturmak gereklidir. Uzanma eylemi çok fazla önerilmez çünkü uzanıldığında kalp ile burun hemen hemen aynı seviyeye gelmektedir, bu durum negatif bir etki yaratabilir.
  2. Oturduktan sonra burnun kökünün yani burun kemerinin üzerine kuvvetlice bastırmak ve belli bir süre beklemek gereklidir. Bekleme süresi yaklaşık olarak 10 dakika kadar olmalıdır. Burun kemeri üzerine yapılan baskı erken kaldırılırsa kanın pıhtılaşması için yeterli baskı ve süre sağlanamadığı için kanama durmayabilir.
  3. Burun kemerine buz uygulanması kan damarlarının büzüşmesine sebep olacağı için kanamanın durmasına yardımcı olabilir.
  4. Burun kanaması devam ederken koltuğa ya da yatağa uzanmanız kanın yutağa doğru akmasına neden olacaktır. Bu durum kanın yutulmasına ve negatif durumlara yol açabilir. Kanın yutulması bulantı ve kusmaları tetikleyebilir.

Kanama durduktan sonra yaklaşık olarak 10 – 12 saat kadar sümkürmemeye dikkat etmelisiniz.

Gebelikte Burun Kanaması Önlenebilir Mi?

Alınacak birkaç basit yöntem ile burun kanamalarının önüne geçilebilmektedir. Bu yöntemler aşağıdaki gibi listelenmiştir:

  • Şiddetli bir şekilde sümkürmemek.
  • Hapşırık esnasında ağız ve burnu aynı anda kapatmamak.
  • Özellikle gece yatarken havanın kuruması engellenmelidir, bu durumu engellemek için özellikle kış aylarında ısıtıcıların üzerine geniş bir kap su koymak ya da soğuk buhar makinesi yardımı ile odanın nemini arttırmak gereklidir.
  • Burun mukozasının kurumasını engelleyebilmek için burna tuzlu su ya da deniz suyu sıkmak.
  • Bol bol su içmek ve yeteri kadar sıvı tüketmek.
  • C vitamini kan damarlarının yapısını güçlendirmektedir. Bu durum gebelikte burun kanamalarının azalmasına yardımcı olmaktadır.

Alınacak basit birkaç yöntem ile gebelikte burun kanamalarının önüne geçebilir ve kanamaları minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Gebelikte Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik esnasında yaşanan burun kanamaları genel olarak hastanede tedavi gerektirmeyen sorunlar arasında yer almaktadır, fakat alınacak basit önlemler ile durmayan ya da sık bir şekilde tekrar eden burun kanamalar engellenebilir. Kanamaların durmadığı durumlarda burun içi tampon kullanılması genel olarak tedaviyi sağlamaktadır.

Gebelikte burun kanaması kadar olmasa da burun tıkanıklığı da son derece rahatsız edici bir durumdur. Burun tıkanıklığı hakkında detaylı bilgi için de buradaki makalemize göz atabilirsiniz. Anneli Yolunda ekibi olarak size ve bebeğinize oksijen dolu nefesler dileriz :d