Gebelikte Çatlak Oluşumu

0
1201
Gebelikte Çatlak Oluşumu

Gebelikte çatlak oluşumu neredeyse her hamile kadının başına gelen bir problemdir ve oldukça can sıkıcı olabilir. Bu sebeple vücudunuzda çatlak oluşabilecek alanlara erken müdahale büyük önem arz etmektedir.

Gebelikte Çatlak Başlangıcı

Gebelikte çatlak başlangıcı hamileliğin ilk ayının bitişiyle oluşmaktadır ancak kalıtsal özelliklere göre bu süre oldukça değişkenlik gösterebilmektedir. Kimi hamile kadınların çatlakları gebeliğin son birkaç haftasında ortaya çıkabilmektedir. Kalça, göğüs ve karın bölgesinde ani kilo artışı sebebiyle derimiz gerginleşir ve çatlaklar meydana gelir. Gebelikte çatlaklar için alınabilecek önlemler bulunmaktadır.

Bir kez oluştuktan sonra cerrahi müdahale dışında bir tedavi yöntemi maalesef bulunmayan gebelikte çatlak, her hamile kadının farklı seviyelerde de olsa yaşayabileceği bir problemdir. Peki, kadınların gebelikte veya doğum sonrasında görmek istemediği bu çatlak problemini engelleme yöntemleri nelerdir?

Hamilelik Çatlakları

Gebelik Sürecinde Çatlak Oluşumunu Nasıl Engelleriz?

Gebelikte çatlak nasıl anlaşılır sorusunun cevabı oldukça basittir. Çatlak; karın, göğüs, kalça, üst bacak gibi bölgelerinizde bazen renksiz bazen de kırmızı ve mor renklere sahip olan dokulara denmektedir. Çatlak oluşumunu başlangıç aşamasında fark edip önlem aldığınız takdirde bu çatlakların daha fazla yayılmasının önüne geçebilirsiniz.

Gebelikte çatlak önleme yöntemlerinin başında bol sıvı tüketimi gelmektedir. Deriye esneklik kazandıran içerisindeki yağ dokulardır ve yağ dokular da sudan oluşmaktadır. Dolayısıyla gebelikte çatlak önlemek için bol sıvı tüketimi oldukça önemlidir.

Egzersiz yapmak ve deriye dairesel hareketlerle masaj yapmak kan dolaşımı artırmaktadır ve deri beslenmektedir. Yeterli besin ve sıvıya ulaşan deri esnekliğini korur, böylece gebelikte çatlak oluşumu engellenebilir.

Gebelikte Çatlak Neden Olur?

Bebek sahibi olan her anne adayının vücudunda gebelik boyunca onlarca değişiklik meydana gelir. Bu değişikliklerin bir kısmı annenin hayatını yalnızca hamilelik süresince etkilerken bazıları kalıcı olabilmektedir. Gebelikte çatlak oluşumu ise maalesef hamilelikten sonra da bizimle kalmaya devam edecek bir problemdir. Bu problemi bazı anne adayları hiçbir önlem almamalarına rağmen deneyimlemezken, bazıları ise ellerinden gelen her şeyi yapmalarına rağmen çatlak oluşumundan kaçamazlar.

Derinin elastiklik seviyesi yüksek olduğunda ortaya çıkmayan gebelikte çatlak probleminin ortaya çıkmasında etkili olan en temel faktörün genetik olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur.

Siyahi kadınlarda gebelikte çatlak sorunu neredeyse hiç görülmezken Asyalı kadınlarda nadir rastlanan gebelikte çatlak problemi, 10 hamile beyaz kadının 8’inin yaşadığı bir problem olarak kayıtlara geçmiştir.

Aile geçmişindeki kalıtsal koda da bağlı olan hamilelikte çatlak problemi, bir önceki hamilelikte oluştuysa daha sonra oluşacak hamileliklerde de yüksek ihtimalle oluşabilecek bir cilt problemidir.

Gebelikte Çatlak Problemi Nasıl Çözülür?

Çoğu kadını gebelikte rahatsız eden çatlak görüntüsü çatlak kaşıntısı ile birlikte oldukça rahatsızlık verici bir problem halini alır. Gebelikte çatlaklar için krem kullanımı oldukça yaygındır. Bu kremler cildin elastikliğini koruması için ihtiyacı olan maddeleri dışarıdan bir uygulamayla deriye sunmaktadır. Oysa deri, ihtiyacı olan su ve kolajenleri harici ürünlerden ziyade tüketilen besinlerden kana karışma yoluyla almaktadır. Ancak gebelikte çatlak kremi kullanımı çatlakları yüzde yüz önlemese de azalmalarına yardımcı olur.

Gebelikte çatlaklara badem yağı sürülmesi de oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Kozmetik kremlerden çok daha doğal bir içeriğe sahip olan badem yağı, gebelikte çatlak sorunu çözülmeye çalışılırken vücutta gereksiz yere kimyasal madde alımına sebep olmayacağı için gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Tıpkı kremler gibi badem yağı da çatlakları tamamen önleyemez, ama oluşmamalarına yardımcı olabilir. Gebelikte çatlak sorunu için badem yağı dışında doğal zeytinyağı, buğday yağı,  incir çekirdeği yağı gibi farklı bitkisel yağlar da kullanılabilmektedir.