Gebelikte Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Dikkat Edin!

0
709
Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Bir çok anne adayı ve onların eşleri gebelikte cinsel ilişkiye girilip girilemeyeceğini merak eder. Aslında, evet cinsel ilişkiye girilebilir ancak bu hassas dönemde gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklara çok çok dikkat edin! Şüphelendiğiniz bir durumda hemen doktorunuza başvurun.

Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Görsel: Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar:

Bakteriyel enfeksiyonlar

Tedavi edilebilen enfeksiyonlar.

Gonere bakteriyel enfeksiyonu

Cinsel yolla bulaşan, sık rastlanılan bir hastalıktır. Kadında pelvik inflamatuar hastalığa (PID) yol açarsa dış gebelik ve kısırlığa neden olabilir. Hamilelikte erken doğum ve bebekte göz enfeksiyonuna neden olabilir. Doğum sırasında vajenden bebeğe bulaşır. Tedavide anne için antibiyotik kullanılmalı. Bebek için gözde enfeksiyon olmaması için antibiyotik kullanılır.

Klamidya bakteriyel enfeksiyonu

PID ve kısırlık nedenidir. Bebekte pnömoni, göz enfeksiyonu ve körlüğe neden olabilir. Doğum sırasında vajenden bebeğe bulaşır. Tedavide antibiyotik kullanılır.

Trikomoniazis bakteriyel enfeksiyonu

Tüplerde hasara neden olabilir. Bebekte erken doğum ve düşük doğum ağırlığına sebep olur. Doğum sırasında bulaşır. Antibiyotik ile tedavi edilir.

Bakteriyel vajinozis

Bebekte erken doğum ve düşük doğum ağırlığına sebep olur. Doğum sırasında bulaşır. Antibiyotik ile tedavi edilir.

Sifiliz bakteriyel enfeksiyonu

Konjenital sifilis bebekte zihinsel ve fiziksel sorunlara yol açar. Gebelik sırasında plasentadan geçerek bebeğe ulaşır. Ayrıca doğum sırasında bulaşabilir. Antibiyotik ile tedavi edilir.

Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Görsel: Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Viral enfeksiyonlar

Tedavi edilemeyen enfeksiyonlar.

Hpv (human papilloma virüs)

Kadınlarda genital kanseri arttırdığı kanıtlanmış olan virüstür. Bebeklerin boğazında siğile neden olur. Cerrahi olarak tedavi etmek gerekir. Bebeğe doğum sırasında bulaşır. Siğil tedavisi gebelik devam ederken de yapılabilir.

Hepatit B

Karaciğere zarar veren bir virüstür. Doğumdan sonra 1 saat içinde tedavi edilmezse bebekler ömür boyu taşıyıcı olur. Doğumda bebeğe bulaşır. Tedavisi yok ancak aşı yapılarak bebeği etkilemesi engellenebilir.

Herpes bakteriyel enfeksiyonu

İlk trimesterde düşüğe neden olur. Doğumda bebeğe bulaşırsa neonatal herpes oluşur. Doğumda bebeğe bulaşır; çok nadir gebelik sırasında plasentayı geçerek bebeğe ulaşır. Annede herpes oluşursa bebek etkilenmemesi için ağızdan ilaç alınabilir ancak doğumdan hemen sonra bebek tedavi edilirse sağlıklı bebek olabilir.

Hıv

HIV aids hastalığına yol açar. Bebeğe anne karnında, doğum sırasında ve daha sonra sütverirken geçebilir. Gebelik sırasında antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçların kullanımı bebeğe virüsün geçme şansını azaltır.

Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek güvenli midir?

Çoğu zaman evet! Komplikasyonsuz normal bir hamilelik geçirdiğiniz sürece, suyunuz gelene veya doğuma başlayana kadar cinsel ilişkiye girmeye devam edebilirsiniz.

Endişelenmeyin: Bebeğiniz, rahim ve rahim çevresi kaslar tarafından korunur bununla beraber amniyotik sıvı yumuşak dokusu sayesinde bebeğiniz için yastık görevi görür. Ayrıca rahim ağzınızın içindeki mukus tıkacı da enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olur. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon durumlarına karşı (CYBE) bebeğinizi korumak için her zaman kadın ya da erkek prezervatifleri kullanmaya dikkat edin.

Hamilelikte cinsel ilişkiye girmenin herhangi bir faydası var mı?

Hamilelik sırasında sırf eğlenmek için cinsel ilişkiye girmenin yanı sıra, diğer olası faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aktif kalmak. Cinsel ilişkiye girmek kalori yakar, bu da sizin ve partnerinizin aktif kalmanıza ve formda kalmanıza yardımcı olabilir.
  • Daha iyi orgazmlar. Hamilelik sırasında genital bölgenize artan kan akışı, genellikle daha iyi orgazm olmanızı sağlar.
  • Mutlulukta artış. Orgazm olmak sizi mutlu ve rahatlamış hissettiren endorfin hormonunu salgılar. Bu da anksiyete, stres ve depresyona karşı sizde olumlu etkilere yol açar.
  • Partnerinizle daha yakın bağ. Hamilelik sırasında sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmak, cinsel partnerinizle yakın duygusal bir bağ kurmanın iyi bir yoludur-özellikle bu kadar çok değişikliğin olduğu bir dönemde bu yakınlık önemlidir.

Ne gibi durumlarda cinsel ilişkiye girmemek gerekir:

  • Plasenta previa durumlarında
  • Erken doğum (veya erken doğum geçmişi)
  • Açıklanamayan vajinal kanama veya anormal akıntı
  • Servikal yetmezlik
  • Genişlemiş bir serviks
  • Yırtılmış membranlar
  • Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar

Doktorunuz size başka durumlarda da cinsel ilişkiye girmemenizi tavsiye edebilir- örneğin erken doğum için risk altında olabileceğiniz belirtiler varsa.

Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Görsel: Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Hamilelikte cinsel ilişki hissiyatı

Çoğu kadın, hamileliğin en azından bir bölümünde cinselliğin farklı hissettirdiğini söyler. Bazen cinselliği daha zevkli bulabilir, bazen de gerçekten zevk almayabilir ya da kendinizi beğenmeyebilirsiniz. Bu hamilelik sürecinin getirilerindendir.

Bazı fiziksel değişiklikler de hamilelik sırasında cinselliği farklı hissettirebilir. Örneğin, Pelvik bölgeye artan kan akışı, cinsel ilişki sırasında zevkinize katkıda bulunabilecek hissi artırabilir. Ayrıca cinsel ilişki veya orgazm sırasında veya hemen sonrasında hafif karın krampları veya kasılmaları olabilir; bu, nadir olsa da endişe verici olabilir.

Göğüsleriniz özellikle ilk üç aylık süreçte karıncalanma, hassas ve alışılmadık derecede dokunmaya duyarlı olabilir. Göğüsleriniz daha hassas hale gelebilir. Bu sizi daha çok tahrik edebilir ya da göğüslerinize hiç dokunulmamasını tercih edebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz 😊