Gebelikte Diş Eti Ödemi Nedir?

0
958
hamilelikte diş bakımı

Gebelikte diş eti ödemi hassastır ve hamilelikte sık görülen kanaması kolaydır. Hafif bir enfeksiyona diş etlerinde şişlik eşlik ederse buna diş eti iltihabı denir. Hamile kadınların diş eti iltihabında meydana gelen hormonal değişiklikler kan akımının artmasına neden olduğundan diş etleri daha duyarlı, daha duyarlı ve ödemlere daha yatkındır.

Diş eti kanaması yaygındır. Hormonal değişiklikler ayrıca vücudun bakterilere verdiği normal tepkiyi değiştirebilir ve periodontal enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle plak kolaylıkla oluşur ve gebelikte diş eti iltihabının şiddeti artar.

Gebelikte diş sağlığı hep tartışma konusu olmuş ve bu süreçte ağız diş bakımı muayenesinin uygun olup olmaması merak edilen bir durumdur. Hamileyken dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Hamilelik, diş eti hastalığına yakalanma riskini artıran hormonal değişikliklere neden olur ve bu da gelişmekte olan bebeğinizin sağlığını etkileyebilir.

hamilelikte-dis-bakimi-
Görsel: Hamilelikte diş sağlığı ve bakımı

Gebelikte diş eti ödemi için ne yapmalı?

Hamilelik sırasında iyi diş bakımı çok önemlidir. Günde en az 2 kez fırçalamalı ve günde bir kez diş ipi kullanmalısınız. Diş fırçası, diş eti alerjisine neden olmamak için yumuşak olmalıdır. Diş hekimi düzenli olarak kontrol edilmeli ve temizlenmelidir.

Diş eti iltihabı kontrol edilmezse, periodontite dönüşür. Hamilelik sırasında ortaya çıkan periodontitis, erken doğum olasılığını artırır. Ağız hijyenine dikkat edilmesi, rutin diş muayenelerinin sorunlarını ortadan kaldırmak için yeterlidir.

Gebelikte diş eti ödemi ve ağız hijyeninde dikkat edilecek konular

  • Gebelikte en az bir kez diş muayenesi olun
  • Günlük tuzlu su ile gargara (1 fincana 1 çay kaşığı tuz)
  • Günde en az 2 kez yumuşak fırça ile fırçala
  • Sağlıklı beslenme

Hamilelikten sonra diş etleri genellikle orijinal hallerine geri döner. Kanamayı ve hassasiyeti azaltın. Düşmezse hemen bir diş hekimine danışınız.

hamilelikte-dis-bakimi-
Görsel: Gebelikte diş

Hamile kalmadan önce

Hamile kalmadan önce diş hekiminden randevu almaya çalışın. Böylelikle dişleriniz profesyonelce temizlenebilir, dişeti dokuları dikkatlice incelenebilir ve herhangi bir ağız sağlığı problemi hamileliğiniz öncesinde tedavi edilebilir.

Hamileyken diş bakımı

  • Gebelikte diş hekiminize (ve doktorunuza) söyleyin. Hamilelik sırasında herhangi bir zamanda rutin diş bakımı yapılabilir. Herhangi bir acil prosedür de yapılabilir. Ancak tüm seçmeli diş prosedürleri doğum sonrasına ertelenmelidir. Diş randevunuzu almadan önce, herhangi bir özel önlemi olup olmadığını görmek için doğum uzmanınızla görüşün.
  • Diş hekiminize aldığınız tüm ilaçların adlarını ve dozlarını (doktorunuz tarafından verilen ilaçlar ve doğum öncesi vitaminler dahil) ve ayrıca doktorunuzun size verdiği özel tıbbi tavsiyeleri söyleyin. Diş hekiminizin bu bilgilere göre diş tedavi planınızı değiştirmesi gerekebilir.
  • Hamilelik sırasında diş röntgenleri çekilebilir. Diş hekiminiz sizi ve bebeğinizi korumak için karnınızı ve tiroidinizi korumak gibi son derece dikkatli olacaktır. Teknolojideki gelişmeler, günümüzde X-ışınlarını geçmiş on yıllara göre çok daha güvenli hale getirmiştir.
  • Hamile olduğunuz için diş muayenesi randevunuzu atlamayın. Bu süreçte diğer zamanlardan daha fazla, düzenli periodontal (diş eti) muayeneleri yaptırmanız gerekir, çünkü hamilelik sizi periodontal hastalık ve kolayca kanayan hassas diş etleri için artan riske sokan hormonal değişikliklere neden olur; gebelik dişeti iltihabı adı verilen bir durum gelişebilir.
  • Hamilelik sırasında diş etlerindeki herhangi bir değişikliğe özellikle dikkat edin. Hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda hassasiyet, kanama veya diş eti şişmesi meydana gelirse, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminiz veya periodontistinizle konuşun.
  • Ağız sağlığı sorunlarını önlemek ve / veya azaltmak için iyi ağız hijyeni uygulamalarını izleyin.
  • Sabah bulantısı sizi dişlerinizi fırçalamaktan alıkoyuyorsa, hamilelik sırasında hafif tadı olan bir diş macunu kullanın. Diş hekiminizden veya hijyenistinizden markaları önermesini isteyin.
  • Sabah bulantısı çekiyorsanız ve sık sık kusarsanız ağzınızı suyla çalkalayın.
dis-sagliginda-lokal-anestezi
Görsel: gebelikte diş eti ödemi

Gebelikte diş sağlığı ve bebeğiniz için doğru beslenme

Şekerli atıştırmalıklardan kaçının. Hamilelik sırasında tatlı istek yaygındır. Bununla birlikte, ne kadar sık atıştırırsanız, diş çürümesine yakalanma olasılığınızın o kadar yüksek olduğunu unutmayın.

Sağlıklı ve dengeli beslenin. Bebeğinizin ilk dişleri hamileliğin yaklaşık üç ayında gelişmeye başlar. Süt ürünleri, peynir ve yoğurt içeren sağlıklı diyetler, bu temel minerallerin iyi bir kaynağıdır ve bebeğin gelişen dişleri, diş etleri ve kemikleri için iyidir.

Sağlıklı günler dileriz ?