Gebelikte grip, kışın çok yaygındır ve birçok insanın hayatını olumsuz etkileyebilir ve gebelik sırasında bebeklerin sağlığını tehlikeye atabilir. Gebelikte bağışıklık sistemi baskılandığı için grip normalden daha ciddidir ve daha uzun sürer. Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenli olsa da, ilk ay çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınmak ve aşının bu dönemin sonunda yaptırılması daha uygundur.

1. Gebelikte gribe yakalanmak
Grip, yakın temas ve insanlar arasında damlacıklarla yayılır. Hastalığın tipik kuluçka süresi 1-4 gündür. Yetişkinlerde semptomların başlamasından 1 gün önce ve semptomların başlamasından 5 gün sonra bulaşıcı hale gelmektedir.
Hamilelik, kadınlar için aynı anda birçok değişikliğin meydana geldiği özel bir dönemdir. Fiziksel değişikliklere ve şiddetli hormonal değişikliklere maruz kalma sırasında, hamile anneler bu dönemde dış koşullardan daha fazla etkilenir. Özellikle hamilelik dönemi soğuk kış aylarına denk gelen kadınlar sağlıklarına dikkat etmelidir.
Gebelik uzun ve bazı dönemleri ile zor bir süreçtir. Bu nedenle anne adaylarının grip olması çok yaygındır. Mümkün olduğunca gerekli önlemler alınmalı ve anne adaylarının bağışıklık sistemi desteklenmelidir. Ancak gribe yakalanan anne adaylarının konforunu artırmak önemlidir.
Grip, gebelikte özel bir dönemde olduğu için normalden daha zordur. Ancak bu dönem daha kolay atlatılabilir. Hamilelik sırasında grip olmak çok yaygındır. Bu nedenle grip olmak, hamile kadınların endişe etmesine neden olmayacaktır.

2. Gebelikte grip belirtileri
Hamilelikteki grip semptomları genellikle normal dönemlerdeki semptomlarla aynıdır. Ancak hamilelik sırasında grip diğer zamanlardan daha şiddetli olabilir. Özellikle hamilelik döneminde gerekli sağlık önlemlerinin alınması çok önemlidir. Gebelikte grip belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Boğaz ağrısı
- Boğazda yanma
- Hamilelikte burun tıkanıklığı, burun akıntısı
- Yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, vücut ve kas ağrıları
- Nefes daralması, öksürük
- İshal veya kusma
- Ateş
3. Gebelikte gripten korunma yolları
Hijyene dikkat etmeli ve ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Gripten olabildiğince kaçınmak için sık sık girdiğiniz odaları havalandırmalısınız. Özellikle salgın hastalıklar sırasında mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan kaçınılmalıdır. Özellikle kapalı bir ortamda havadaki nem dengesine dikkat etmek önemlidir.
Besin içeriği açısından dengeli beslenme çok önemlidir. Hamilelikte bağışıklık sistemini desteklemek ve gripten korunmak açısından beslenme planınıza dikkat etmelisiniz. Hamilelikte beslenme düzeninizin nasıl olması gerektiği hakkında uzman yardımı alabilirsiniz. Bol su içmelisiniz. Özellikle soğuk havalarda uygun kıyafet giymeye özen göstermelisiniz.

4. Gebelikte grip aşısı olabilir mi?
Hamilelikte sağlık çok önemlidir. Grip ile ilgili ciddi komplikasyonları önlemenin tek ve en etkili yolu grip aşısıdır. Aşılama sonrası annenin vücudunda üretilen antikorlar bebeğe geçerek bebek doğduktan sonraki ilk birkaç ay içinde gribi önler.
Grip aşısı canlı virüs içermediği için hamilelikte kullanılması zararsızdır. Grip aşısını hamilelik sırasında yaptırabilirsiniz. Grip aşısı, emziren annelere de güvenle verilebilir. Aşı, kol içine bir kas içi enjeksiyon olarak verilir. Grip mevsiminde gebeliğin ikinci ve üçüncü aylarında grip aşısını kullanmaları önerilir.
Grip aşısı hamileliğin tüm dönemlerinde güvenli olmakla birlikte, ilk ay çok gerekli olmadıkça ilaçlardan kaçınmak ve bu sürenin sonunda aşıyı yaptırmak daha uygundur. Bu nedenle hamileliğin ilk birkaç gününden itibaren operasyona bir doktor gözetiminde devam etmelisiniz. Önemli olan, tüm süreci tamamlamak için doktorunuzla görüşmeniz gerektiğidir.

5. Gebelikte grip bebeği etkiler mi?
Hamilelik sırasında kadının vücudundaki birçok değişiklik bebeği etkiler. Bu nedenle bağışıklık sistemini destekleyen besinleri içermesi gereken bir beslenme planı uygulamak önemlidir.
Hamilelik sırasında kalp atış hızı, kalp pompalama, oksijen tüketimi, yaşamsal kapasite ve bağışıklık sistemindeki fizyolojik değişiklikler gribe bağlı komplikasyon riskini artırır. Anne adayları gebeliğin son dönemlerinde grip ile enfekte olur ve doğum sonrası hastalıkları bebeğe bulaştırma riski daha yüksektir.
6. Gebelikte gribi daha hafif atlatmak için dikkat edilmesi gerekenler
- Bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır.
- Tedaviden çok hastalığa yakalanmamak önemlidir. Bu nedenle salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir.
- En iyi ve en etkili destek tedavisi yatak istirahatidir. Yatarken başı yukarıda tutmak (2 ya da daha fazla sayıda yastık ile yatmak) geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı da azaltacaktır.
- Bulunulan ortamın yeteri kadar sıcak olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir.
- Havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır.
Grip, bazen anne adaylarına ciddi zararlar verebilir. Uzun süre 38,5 dereceyi aşan ateşiniz varsa, nefes almada güçlük çekiyorsanız, göğüs ağrısı, şiddetli kulak ağrısı, kulak akıntısı ve kanaması, kızarıklık ve kızarıklık, boyun tutulması ve kronik öksürük varsa doktora başvurmalısınız. Sağlıklı günler dileriz ?