Gebelikte Havuza Girmek Tehlikeli Midir?

0
691
Gebelikte havuza girmek

Gebelikte havuza girmek zararlı değildir, havuza girmektense denize girmeyi tercih etmek gerekir. Yine de denize girilecek olan plajın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Gebeler için yüzme en faydalı sporlardan birisidir. Eğer doktorunuz bir sakınca görmediyse haftada 3 – 4 gün 15 – 20 dakika yüzülebilir.

Gebelikte havuza girmek
Görsel: Gebelikte havuza girmek

Gebelikte yüzmenin faydaları

  • Bel ve sırt ağrılarını önler
  • Gebelikte fazla kilo artışını önler
  • Halsizlik ve yorgunluk şikayetlerini azaltır
  • Gebenin kaslarını güçlendirerek normal doğumu kolaylaştırır
  • Doğumdan sonra formunuza daha kolay dönmenizi sağlar
  • Psikolojik rahatlama sağlar ve stresi önler.

Gebelikte havuzda yüzmek, güneşlenmek ve bronzlaşmak

Gebelerin denize güneşin en etkili olduğu öğlen saatlerinde girmemeleri gereklidir. Bu saatlerde güneş ışınları çok etkili olduğu için annede sıvı kaybına yol açabilir, tansiyon düşmesi ve güneş çarpması gibi durumlar gelişebilir. Bu nedenle gebelere güneşin çok etkili olduğu saatlerde denize girmemeleri önerilir. Ayrıca güneşlenmek ve bronzlaşmak amacıyla güneşte fazla kalmak sakıncalıdır. Güneş yüzde ve vücutta lekelere neden olacağı için zararlı güneş ışınlarından korunmak için mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Denize girmek için sabah saatlerini ve akşam üzeri güneşin azaldığı saatleri tercih etmek daha uygun olacaktır. Bir diğer önemli hatırlatma gebeler denizden çıktıktan sonra ıslak mayo ile kesinlikle beklememeli hemen üstlerini değiştirmelidirler. Aksi halde üşütmeye bağlı kasık ağrıları ve idrar yolu enfeksiyonları oluşabilmektedir. Bir de sentetik mayo ve ıslak beklemek vagina florasını bozarak vaginal mantar enfeksiyonlarına neden olmaktadır.

Anne adayının tatile ihtiyacı var

Hamilelik hastalık değil doğal bir süreçtir. Aslında konuya başlamadan önce farkındalığın artırılması gereken nokta bu sanırım. Ülkemizde yanlış bir algı olarak gebelik süreci hastalık gibi görülmekte, anne adayından hayatını kısıtlaması, rutinde yaptığı birçok şeyi yapmaması beklenmektedir. Bu noktada tüm sene boyunca beklenen yaz tatili bile kabusa dönebilir. Tatile gitmek, güneşe çıkmak, denize veya havuza girmek de doğal sürecin bir parçasıdır. Annenin hem beden hem ruh sağlığı ve sağlıklı gebelik için tatile gitmeye ihtiyacı vardır.

Gebelikte havuza girmek
Görsel: Gebelikte havuza girmek

Sıvı tüketimine ve hijyene dikkat

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ile birlikte anne adayının sıvı tüketimine ve hijyenine özellikle önem vermesi gerekmektedir. Günde 3 litrenin altında kalmayacak şekilde sıvı tüketmeli, terleme ile ekstradan kaybedilen sıvı miktarını dengelemelidir. Gebelikte sıvı azalması rahim kasılmalarını artıracağından erken doğuma da yol açabilir. Bu nedenle hem yolculukta hem de deniz ve havuza girmeden önce ve sonrasında sıvı alımına çok dikkat etmek gerekir. Yaz ayların gelmesi ile birlikte gebelerin en çok merak ettiği soru “Denize, havuza girebilir miyim? Güneşlenmemde sakınca var mı? Hangi güneş kremini önerirsiniz?”

Gebelikte en çok tavsiye edilen egzersizler yürüme ve yüzmedir. Özellikle yüzmede, su yer çekimi etkisi hafiflediği için karnın ve bebeğin oluşturduğu baskı kalkmakta, annenin omuz, bel, sırt ağrılarına iyi gelmektedir. Yüzmek için denizi daha çok tercih etmekle birlikte hijyeninden emin olunan havuzlarda önerilir. Önemli olan yüzdükten sonra, hemen duş almak ve kuru mayo giymektir. Özellikle havuzlardaki klor vajen PH’ını bozabildiğinden enfeksiyonlara yatkınlık yapabilir.

Çıkar çıkmaz alınacak duş ve kuru mayo bunun önüne geçecektir. Yine dikkat edilmesi gereken bir diğer husus lisanslı yüzücü bile olsanız tek başınıza yüzmemenizdir. Gebelikte artan kramplar sizi yüzerken yakalarsa sonuçları kötü olabilir. Bu sebeplerle yanınızda birisi ile ve de sığ yerlerde yüzmenizi öneririm. Yüzme gebelikte olumlu etkileri nedeniyle kışın bile önerilmektedir. Tabii ki bildiğiniz güvendiğiniz havuzlarda. Bu sebeple yüzmekten kaçınmayın!

Gebelikte havuza girmek
Görsel: Gebelikte havuza girmek

Bronzlaşmak isterken lekelerin kalıcı olmasına sebep olabilir

Gebe de olsak bronz tene meraklı olabiliyoruz. Gebelikte de bu ten rengi ile hamile elbisesi giymek tabii ki güzel görünecektir. Ancak gebelik ile birlikte artan hormonlar vücudunuzda leke yapabilir, uzun süre güneşte kalmak gebelik sonrası kaybolan bu lekelerin kalıcı olmasına neden olabilir. D vitamini sentezi için güneşlenmek iyi olabilirken lekelerin kalıcı olması için sıkıntı yaratabilir.

Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalıyız. Bu sebeple özellikle sabah 10’dan sonra, öğleden sonra ise 16’dan önce güneşe çıkmayı gebelere önermiyoruz. Özellikle de güneş kremi olmadan. Güneş koruyucu olarak en az 30 faktör koruyucu içeren ve içeriğinde kortizon gibi ek maddeler içermeyen kremler tercih edebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz 😊