Uzun bir Sürecin Başlangıcı İlk Trimester

0
1153
gebelikte-ilk-trimester

Gebeliğin İlk Trimesterı (İlk Üç Ayı) Nedir?

İlk üç aylık dönem, gebeliğin en erken aşamasıdır. Son regl döneminizin ilk gününde- aslında hamile kalmadan önce- başlar ve 13. haftanın sonuna kadar sürer. Hem siz hem de bebeğiniz için büyük bir öngörü ve hızlı bir değişim zamanıdır. Ne bekleyeceğinizi bilmek, önünüzdeki aylara hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.

Trimester (Üç Aylık Dönem) Nedir?

‘Normal’, tam süreli bir hamilelik 40 haftadır ve 37 ila 42 hafta arasında değişebilir. Üç trimestere bölünmüştür. Her üç aylık dönem 12 ila 14 hafta veya yaklaşık 3 ay sürer.

Her üç aylık dönem kendine özgü hormonal ve fizyolojik değişikliklerle birlikte gelir. Büyüyen bebeğinizin vücudunuzu nasıl etkilediğinin farkında olmak, kendinizi bu değişikliklere daha iyi hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Üç aylık dönemlerin her biri için belirli risk faktörlerinin (ve ilgili tıbbi testlerin) farkında olmak da yararlıdır.

Vücudunuzdaki İlk Trimester Değişiklikleri

Hamilelik her kadın için farklıdır. Bazı kadınlar, ilk trimester dönemi gayet sağlıklı ve normal bir şekilde geçirir iken bazıları ise çok kötü hissedebilirler. İşte fark edebileceğiniz değişikliklerden bazıları, ne anlama geldikleri ve hangi işaretlerin doktorunuzu aramanızı gerektirdiğini bu makalemizde derledik.

Kanama

Hamile kadınların yaklaşık %25’inin ilk üç aylık döneminde hafif kanaması vardır. Hamileliğin erken döneminde, hafif lekelenme döllenmiş embriyonun rahminize implante edildiğinin bir işareti olabilir. Ancak karnınızda şiddetli kanama, kramp veya keskin ağrı varsa, doktoru arayın. Bunlar, düşük veya ektopik gebelik (embriyonun rahim dışına yerleştiği bir gebelik) belirtileri olabilir.

gebelikte-ilk-trimester-kanama
Görsel 1: Gebelikte ilk trimester kanama

Göğüslerde Hassasiyet

Ağrılı göğüsler, hamileliğin en erken belirtilerinden biridir. Süt kanallarınız, bebeğinizi beslemeye hazır hale getiren hormonal değişiklikler tarafından tetiklenirler. Göğüsleriniz muhtemelen ilk trimester döneminde ağrıyacaktır. Bir sütyen bedenine (veya daha fazlasına) çıkmak veya destek sütyeni giymek kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayabilir. Bebeğiniz emzirmeyi bitirene kadar muhtemelen normal sütyen bedeninize geri dönmeyeceksiniz.

Kabızlık

Hamilelik sırasında, progesteron hormonunun yüksek seviyeleri, normalde yiyecekleri sindirim sisteminizde hareket ettiren kas kasılmalarını yavaşlatır. Buna doğum öncesi vitamininizden aldığınız ekstra demiri ekleyin ve sonuç, hamileliğiniz boyunca şişkin hissetmenize neden olabilecek rahatsız edici kabızlık ve gazdır. Sindirim işlemlerinin sorunsuz ilerlemesini sağlamak için daha fazla lif tüketin ve fazladan sıvı için. Fiziksel aktivite de bu duruma yardımcı olabilir.

Kabızlığınız sizi gerçekten rahatsız ediyorsa, hamilelik sırasında hangi hafif müshil veya dışkı yumuşatıcıların güvenli olduğunu doktorunuzla konuşup uygulayabilirsiniz.

gebelikte-ilk-trimester-doneminde-kabizlik
Görsel 2: Gebelikte ilk trimester döneminde kabızlık

Akıntı

Gebelikte ilk trimester dönemlerinde ince, süt beyazı bir akıntı (lösore adı verilir) görmek normaldir. Kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaksa bir külot astarı giyebilirsiniz, ancak vajinada mikrop birikmesine sebep olacak tampon benzeri herhangi bir şey kullanmayın. Akıntı gerçekten kötü kokuyorsa, yeşil veya sarıysa veya çok fazla temiz akıntı varsa, doktorunuzu arayın.

Yorgunluk

Vücudunuz büyüyen bir bebeği desteklemek için çok çalışıyor dolayısıyla her zamankinden daha kolay yorulursunuz. Gün içinde ihtiyacınız olduğunda hemen dinlenmelisiniz. Yeterince demir aldığınızdan emin olun.

Yiyecek Sevme ya da Sevmeme

Gebelikte ilk trimester döneminde damak tadınız değişebilir, hiç sevmediğiniz yiyecekleri aşerebilir ya da canla başla yediğiniz yiyeceklerden hoşlanmamaya başlayabilirsiniz. Bu durum gayet normaldir. Hamile kadınların %60’ından fazlasının yeme isteği vardır. Yarısından fazlasının gerçekten sevmedikleri yiyecekler listelerinin başında yer alır. Ancak her durumda da dikkat etmeniz gereken husus, bebeğinizin ve sizin sağlığınızı tehlikeye atabilecek, endüstriyel ya da sentetik gıda maddeleridir.

Çok Tuvalete Çıkma

Bebeğiniz hala oldukça küçük, ancak rahminiz büyüyor ve mesanenize baskı yapıyor. Sonuç olarak, her zaman tuvalete gitmeniz gerektiğini hissedebilirsiniz. Sıvıları içmeyi bırakmayın- vücudunuzun bunlara ihtiyacı var- ama kafeini (mesanenizi uyaran), özellikle yatmadan önce azaltın. Gerektiği durumlarda olabildiğince hızlı tuvalete gidin.

Göğüste Ağrılı Yanma Hissi

Hamilelik sırasında ilk trimester döneminde vücudunuz daha fazla progesteron hormonu üretir. Bu durum, yemek borusunun alt kısmındaki kas halkası gibi düz kasları gevşetir. Bu kaslar normalde yiyecekleri ve asitleri midenizde tutar. Gevşediklerinde, mide ekşimesi olarak da bilinen asit reflüsü yaşayabilirsiniz. Yanmayı önlemek için:

  • Gün boyunca birkaç küçük öğün yiyin.
  • Yemek yedikten hemen sonra uzanmayın.
  • Yağlı, baharatlı ve asitli gıdalardan (turunçgiller gibi) kaçının.
  • Uyurken yastıkları kaldırmayı deneyin.
hamilelikte-gogus-agirisi
Görsel 3: Hamilelikte göğüs ağrısı

Mide Bulantısı

Mide bulantısı,ilk trimester döneminde en sık görülen gebelik semptomlarından biridir. Hamile kadınların %85’ine kadar var. Vücudunuzdaki hormon değişikliklerinden kaynaklanır ve ilk üç aylık dönem boyunca sürebilir. Bazı hamile kadınlar için mide bulantısı hafiftir. Diğerleri güne kusmadan başlayamaz. Mide bulantısı genellikle sabahları daha kötüdür (bu nedenle adı “sabah bulantısı” olarak da geçer). Mide bulantınızı yatıştırmak için küçük, hafif veya yüksek proteinli atıştırmalıklar (kraker, et veya peynir) yemeyi ve su, berrak meyve suyu (elma suyu) veya zencefilli gazoz yudumlamayı deneyin. Hatta yataktan kalkmadan bunu yapmak isteyebilirsiniz. Sizi midenizi hasta eden yiyeceklerden kaçının.

Mide bulantısı endişelenecek bir şey değildir, ancak şiddetliyse veya geçmiyorsa, bebeğinizin aldığı beslenme miktarını etkileyebilir. Kusmayı durduramazsanız veya herhangi bir yiyeceği tutamazsanız doktorunuzu arayın, sağlıklı trimester dönemi geçirmeniz dileklerimizle…