Gebelikte Kabızlık Neden Olur? Çözümü Nedir?

0
727
gebelikte kabızlık
Görsel: Gebelikte kabızlık

Gebelikte kabızlık, bağırsakların yavaş hareket etmesinden dolayı tuvalete çıkamama durumudur. Hamilelerin üçte biri bu durumu yaşamaktadır ve anne adaylarını rahatsız eden durumların başında gelmektedir. Peki hamilelerin kabız olmasına neden olan şeyler nelerdir? Kabızlığı gidermek için neler yapabilirsiniz? İşte sizin için yaptığımız derlememiz:

gebelikte-kabızlık-neden-olur
Görsel: Gebelikte kabızlık neden olur

Gebelikte kabızlık neden olur?

Gebelik boyunca progesteron hormonunda artış görülür. Bu artış vücutta kasların gevşemesine sebep olur. Bu durumlardan bağırsaklarda etkilenir ve daha yavaş çalışmaya başlar ve beraberinde sindirimde yavaşlar. Bu nedenle, kabızlık olur. Gebelikte kullanılan demir hapları da bazen kabızlığa neden olabilir. Gerek ilaçlar ile gerekse evde yapabileceğiniz birkaç yöntemle bu durumun geçmesini sağlayabilir ve biraz daha rahatlamanızı sağlayabilirsiniz.

gebelikte-kabızlık-belirtileri
Görsel: Gebelikte kabızlık belirtileri

Gebelikte kabızlık belirtileri nelerdir?

  • Az tuvalete çıkma isteği
  • Dışkılamada zorluk
  • Karın ağrısı
  • Sert dışkının olması
  • Şişlik

Gebelikte kabızlığa ne iyi gelir?

Lifli gıdalar tüketmek: Gebelikte, günde en az 25-30 gram lifli gıdalar tüketilmelidir. Taze meyve, sebze, fasulyeler, bezelye, nohut, kayısı ve tam tahıllı ekmek gibi.

Taze bir meyve salatası da yapabilirsiniz. İçine ahududu, elma, muz, incir ve çilek ekleyebilirsiniz veya mısır, brüksel lahanası ve havuçla da bir salata hazırlayabilirsiniz.

lifli-gıdalar
Görsel: Lifli gıdalar

Su içmek: Suyun hayatımızdaki yeri çok büyük ve önemlidir. Bir de eğer hamileyseniz çok daha önemli bir hal alır su. Hamilelikte günde en az 12 bardak su içilmesi tavsiye edilir. Böylelikle, bağırsaklarınız yumuşak kalabilecek ve sindiriminiz kolaylaşacaktır.

Az ve sık beslenmek: Günlük öğün sayınızı arttırıp daha az beslenmek sindirim sistemini ve metabolizmanın aktif kalmasını sağlayacaktır. Uzmanlar, günde 5-6 öğün fakat az az beslenmeyi tavsiye eder.

Hareket etmek: Düzenli hareket ve spor yapmanın faydaları saymakla bitmez. Anne adaylarının 20-30 dakikalık haftada en az 3 gün olacak şekilde yürümeleri ve hafif egzersizler yapmaları, bağırsakların hareketlerinin düzene girmesini sağlayacaktır. Ne tür egzersizler yapabileceğinizi doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Gebelikte Spor Yapmak Zararlı Mıdır?
Görsel: Düzenli spor

Zeytinyağı tüketmek: Günde yarım çay bardağı zeytinyağı ve limon karışımı içerek bağırsak hareketlerinizin düzenlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Zeytinyağı, bağırsaklarda kalan atılamayan dışkının atılmasına ve temizlenmesini sağlayacaktır.

Probiyotik beslenmek: Probiyotik besinlerin kullanımı gebelikte kabızlığı önlemek için başvurulan yöntemlerden biridir. Yoğurt ve kefir gibi besinleri tüketerek doğal yoldan probiyotik bakterileri alabilirsiniz.

Sıcak su içmek: Sabahları uyandıktan sonra aç karnına sıcak su içmek bağırsakların daha kolay açılmasını ve çalışmaya başlamasına yardımcı olacaktır.

Bitki çaylarını doğru tüketmek: Bitki çayları sindirim sistemini rahatlatır fakat aynı zamanda da vitamin ve mineral emilimini engellediğinden dolayı bağırsaklarda tembelliğe sebep olur. Sinameki ve müshil bulunmayan ıhlamur, limon, nane ve elma gibi çayları içmelisiniz. Bitki çaylarını doğru miktarda kullanmak önemlidir. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.

Bitki-Çayları
Görsel: Bitki çayları

Kayısı ve incir: Kayısı ve incir tüketmenin de sindirime iyi geldiği bilinmektedir. İster kayısı ve inciri çiğ olarak isterseniz de kurutulmuş olarak tüketin. Kayısı çayı da bir o kadar etkili olacaktır.

Kırmızı erik: Kırmızı erik, gebelikte kabızlığa iyi gelen doğal besinlerden biridir. Kırmızı eriği, kuru erik veya erik suyu olarak da tüketebilirsiniz.

Doktora danışmak: Demir takviyesinin kabızlığa neden olabildiğini önceden bahsetmiştik. Eğer doktorunuz demir takviyesi almanızı tavsiye ettiyse ve siz de kabızlık çekiyorsanız, demir ilaçlarınızı erik suyuyla birlikte almayı deneyebilirsiniz.

gebelikte kabızlık
Görsel: Gebelikte kabızlık için doktora başvurmak

Beslenmeye dikkat edip, fiziksel aktivitelerini arttırıp, ancak yine de kabızlık sıkıntısı çekiyorsanız, gebelikte kabızlık tedavisi için doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz magnezyum sütü, hacim arttırıcı ilaçlar ya da hafif müshiller önerebilir.

Gebelikte kabızlık için öğün önerisi

Kahvaltı günün ilk ve en önemli öğünüdür. Bu nedenle, kahvaltıyı gebelikte kabızlığa iyi gelen yiyeceklerden oluşturabilirsiniz. Sizin için örnek bir öğün tavsiyesi hazırladık:

Sade probiyotik yoğurt, 4 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 1 çorba kaşığı kepek, 2 adet kuru kayısı, 2 adet ceviz ve 10 adet yaban mersini. Tüm bu malzemeleri karıştırarak güzel, rahatlatıcı ve bir o kadar da tok tutan bir öğün geçirebilirsiniz.

Gebelikte kabızlık Ne Zaman Biter?

Bütün bunları yapmanıza rağmen kabızlık şikayetiniz devam edebilir. Tam olarak ne zaman normale döneceğiniz söylemek zor. Doğum sonrasında da bir süre, bağırsaklar normal işleyişine dönemeyebilir.

Bu durumda, doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin ve unutmayın ki bağırsaklar vücudumuzun en önemli mekanizmalarından biridir. Sağlıklı günler dileriz ?