Gebelikte Kaşıntı Erken Doğuma Neden Olabilir Mi?

0
962
gebelikte kaşıntı

Gebelikte kaşıntı yaşanan sorunlar arasından en sık görülenlerden biridir. Kaşıntı, 5 gebenin birinde görülür. Gebelik yaklaşık 9 ay süren ve anne adayının bedeninde bazı değişiklikler yaratan bir süreç. Bu süreçte bazı değişimler gebeliğe bağlı olarak normal kabul edilirken bazılarının takip edilmesi hem anne hem bebek için önemlidir. 5 gebeden birinde görülen gebelikte kaşıntı da bu değişimlerden biridir. Büyüyen ve gerilen karın bölgesi için kaşıntı normal kabul edilirken, önemli bazı hastalıkların da habercisi olabilir.

gebelikte kaşıntı
Görsel: gebelikte kaşıntı

5 gebeden birinde görülür

Vücut kaşıntısı, gebelikte yaşanan sorunlar arasında en sık görülenlerden biridir. Kaşıntı, 5 gebenin birinde görülür. Bunların çoğunu orta şiddette kaşıntılar oluşturmaktadır ki vücudun gebelik süresince meme, karın ve basen gibi büyüyen ve gerilen alanlarında görülür. Burada olmasının nedeni cilt kan akımının değişimi ile hormonal etkiler altında kalan ve kuruyan cilttir.

Şiddetli kaşıntı depresyon nedeni

100 gebenin birinde kaşıntı ciddi bir cilt hastalığı nedeniyle olabilir. Bu kaşıntılar hayat kalitesini ve hatta uyku düzenini bozacak düzeyde ve depresyona götürecek kadar da şiddetli olabilmektedir. Ayrıca anne karnında bebeğin iyilik halini bozacak kadar da ciddi seyredebilir. Bu tür kaşıntıların nedeni gebelikte görülen dermatozlardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Gebeliğin polimorfik erüpsiyonu (kaşıntılı döküntü)
  • Gebeliğin atopik egzeması (alerjik egzama)
  • Pemfigoid gestasyones (gebelik herpesi)
  • Gebeliğin intrahepatik kolestazı (gebelik sarılığı)

Gözlerde sarılık varsa…

Dermatozlardan en ciddisi gebeliğin intrahepatik kolestazıdır. En sık gebeliğin 28. gebelik haftasından itibaren görülür. Nedeni ise sindirime yardımcı olan safra asitlerinin karaciğerden bağırsağa akışında sorun olmasıdır. Bu akışın olmaması kanda safra asitlerinin yükselmesine ve bunun sonucunda ayak tabanı ve avuç içi kaşıntıları baskın olan tüm vücut kaşıntısının ortaya çıkmasına neden olur. Hastalığın daha ileri evresinde ise koyu renk idrar, cilt ve gözlerde sarı renk değişikliği görülür.

Hangi durumlarda mutlaka doktora haber verilmeli?

  • Kaşıntının yanında döküntünün de görülmesi
  • Tüm alınan önlemlere rağmen kaşıntı şiddeti gittikçe artması
  • Özellikle ayak tabanları ve avuç içlerinde şiddetli kaşıntı olması
gebelikte kaşıntı
Görsel: gebelikte kaşıntı

Kesin tedavi doğum

Şiddetli kaşıntı şikayetlerinin en ciddi sonuçlarından biri erken doğum diğeri ise anne karnında ani bebek ölümlerinin yaşanmasıdır. Semptomatik tedavisi vardır. Bunlar kan safra asitlerini azaltan ilaçlar, kaşınan bölgelere soğuk uygulama ve kalamin losyon, K vitamini takviyesidir. En kesin tedavisi ise doğumdur.

Kaşıntı şikayetini azaltan pratik uygulamalar

Kaşıntı şikayetinin en ciddi yaşandığı cilt tipleri gergin ve kuru ciltlerdir. Bu cilt tiplerinde kaşıntıyı önlemek ve olabilecek cilt enfeksiyonlarını engellemek için evde yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Soğuk uygulama: Soğuk ıslak bez veya buz kalıbı ile kaşınan bölgeye 5-10 dakika kompres yapmak
  • Nemlendirme: Duş sonrasında buzdolabında tutulan ve parfüm içermeyen yulaf özlü losyon ve kremi tüm vücuda yoğun şekilde uygulamak

Gebelikte kaşıntı şikayetiniz varsa bunları yapmayın

  1. Sıcak suyla duş almaktan kaçınılmalı
  2. Banyoda kese ve sert sabunlama işlemleri uygulanmamalı
  3. Aşırı sıcak ortamlarda uzun saatler kalınmamalı
  4. Cildi tahriş edecek dar sıkı ve sentetik giysiler giyilmemeli
  5. Stresten mümkün olduğu kadar uzak durulmalı
  6. Anksiyete bozukluğuna karşı profesyonel destek alınmalı
gebelikte kaşıntı
Görsel: gebelikte kaşıntı

Kan akışı

Kan akışı hamilelik döneminde ciltte artar ve bunun sonucunda hafif kaşıntılar meydana gelir. Hamilelik ilerledikçe ve bebek büyüdükçe karın da büyür, dolayısıyla karın derisi gerilir. Buda hamilelerde kaşıntı meydana gelmesine neden olur. Bu kaşıntı normaldir ve hemen hemen herkeste olur, gerilmeye yapacak bir şey yoktur. Bu durumda endişelenecek bir şey yoktur.

İntraheptik kolestaz

Bu isim ciddi kaşıntının habercisidir. Diğer bir ismi obstetrik kolestazdır. Hamilelerde kaşıntı uzun süreli ve çok şiddetli ise, artık günlük hayatı etkiliyorsa sebebi bu olabilir. Bu hastalık bir çeşit karaciğer hastalığıdır. Ancak nedeni tam olarak halen bilinmemektedir. Normalde, yani sağlıklıyken safra asitleri gıdaları sindirmemiz amacıyla karaciğerden bağırsaklara akar, ancak bu hastalık ile beraber safra düzgün bir şekilde akmaz ve vücutta birikir. Bu hastalığın bir tedavisi yoktur ve hamilelikten sonra geçtiği düşünülür, ancak mutlaka doktor kontrolünde incelenmelidir.

Belirtileri nelerdir;

  • Döküntü olmadan kaşıntı
  • Avuç içleri ve ayak tabanlarında kaşıntı
  • Dayanılmaz bir kaşıntı
  • Geceleri daha kötü bir hal alır

Tedavisi olmadığı için en sinir bozucu kaşıntı nedenidir.

Sağlıklı günler dileriz 😊