Gebelikte yediğiniz yemeğin iyi mi yoksa kötümü olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Gebelikte listeria yiyeceklerden geçen hem bebek hem de anneye zararlı bir bakteridir. Listeriozis nadiren görülmesine rağmen gebeler daha duyarlıdır.

Gebelikte listeria nedir?
Listeria monocytogenes toprak ve suda bulunan bir bakteridir. Topraktan bulaşan sebzeler ve hayvanlar taşıyıcı olabilir. Listeria pişmemiş etler, pişmemiş sebzeler ve pastörize olmamış süt ve bunlarla yapılan yiyeceklerle bulaşabilir. Listeria pişme pastörizasyon ile yok edilir.

Listeriosis nasıl anlaşılır?
Listeriosis bulguları 2-30 günde çıkar. Gebede baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı, kusma, ateş gibi nezle benzeri bulgular gelişir. Eğer enfeksiyon sinir sistemine yayılacak olursa ense sertliği, orientasyon bozukluğu, konvülzyon gibi bulgular ortaya çıkar.
Listeriosis bebeğe zararlı mı?
Gebelikte aşağıdaki risklerde artış olacaktır:
- Düşük
- Erken doğum
- Yeni doğan enfeksiyonu
- Bebek ölümü (anne karnında veya doğum sonrası)
Antibiyotik ile erken tedavi fetal enfeksiyon ve komplikasyonları engeller. Antibiyotik tedavisi yeni doğana da verilebilir.

Listeriosis korunmak için ne yapılmalı?
- Yumuşak Peynir Yerine Sert Peynir Tercih Edilmeli: Sert peynirler tüketmek güvenlidir.
- Hazır Yiyeceklere Dikkat: Restoranlarda hazır salata ve sandviç türü yiyeceklere dikkat edilmeli.
- Dondurulmuş et ve patates yenmemeli
- Yiyecek hazırlanırken.
- Bütün sebze ve meyveler iyice yıkanmalı
- Eller iyice yıkanmalı
- Bütün yüzeyler iyi temizlenmeli
- Buzdolabı temiz olmalı
- Yiyecekler iyi pişirilmeli
Gebelikte sağlıklı beslenme
Hamile kadınlar beslenme düzenlerini bebeğin düzgün bir şekilde gelişmesi ve büyümesi için yeterli besin ve enerji sağlamasını ayarlayacak şekilde belirlemelidir. Kadınlar bu süreçte ayrıca vücutta meydana gelen değişikliklerle başa çıkacak kadar sağlıklı olduklarından da emin olmalıdır.
Sağlıklı bir hamilelik için, annenin diyetinin dengeli ve besleyici olması gerekir. Bu, doğru protein, karbonhidrat ve yağ dengesini içerir. Bunun için birçok farklı sebze, meyve, hayvansal ürünler ve tahıl tüketimi yapılmalıdır.
Bazı kadınların diyetleri etik inançlardan, dini gereksinimlerden veya sağlık koşullarından etkilenebilir, bu nedenle bir doktora danışmak hamilelik diyetini planlamanın önemli bir parçasıdır.

Dikkat edilmesi gerekenler
Hamile bir kadının kalori alımı hamilelik sırasında artar. Bu yüzden kiloyu korumaya da dikkat etmek gerekir. Bir kadının vücudu demiri daha verimli bir şekilde emer ve hamile olduğunda kan hacmi artar, bu nedenle hem kendisinin hem de bebeğinin yeterli oksijen kaynağına sahip olduğundan emin olmak için daha fazla demir tüketmesi gerekir.
Yağ tüketimi
Yağlar, hamile bir kadının diyetinin yüzde 30’undan fazlasını oluşturmamalıdır. Araştırmacılar yüksek yağlı bir diyetin bebeği gelecekte diyabet gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya getirebileceğini kanıtlamıştır. Aşırı yüksek yağlı bir diyette hamilelik için başka riskler de vardır, bu nedenle bir denge gereklidir.
Gebelik esnasında beslenmede tekli doymamış ve omega-3 veya “sağlıklı yağlar” birincil yağ seçenekleri olmalıdır. Tekli doymamış yağ oranı yüksek gıdalara örnek olarak zeytinyağı, yerfıstığı yağı, ayçiçek yağı, susam yağı, kanola yağı, avokado gebelikte sağlıklı beslenme için örnek verilebilir.
Lifli gıdalar
Kepekli ekmek, yabani pirinç, kepekli makarna, fasulye ve mercimek gibi bakliyat, meyve ve sebze gibi kepekli gıdalar lif bakımından zengindir. Kadınların hamilelik sırasında kabızlık geliştirme riski daha yüksektir; bol miktarda lif yemek bu riski en aza indirmede etkilidir.
Çalışmalar, hamilelik sırasında bol miktarda lif yemenin, fetüs büyüdükçe daha yaygın hale gelen hemoroid riskini veya şiddetini azalttığını göstermiştir.

Kalsiyum
Gebelikte sağlıklı beslenmede doğru oranda kalsiyum almak gerekmektedir. Peynir, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri kalsiyum açısından zengindir. Anne vegan ise kalsiyumla güçlendirilmiş soya sütü ve diğer bitkisel sütleri tüketebilir. Bununla soya fasulyesi, Çin lahanası, brokoli, bamya gibi gıdalar da kalsiyum içermektedir.
Yeterli protein almak
Protein, hücre büyümesi ve gelişimini sağlar ve hem sizin hem de gelişmekte olan bebeğinizin hayatı için çok büyük bir öneme sahiptir ve hamilelik sürecinde her gün yaklaşık 70 grama ihtiyacınız vardır. Fasulye, ihtiyacınızın çoğunu sağlayabilir. Bol miktarda proteinin yanı sıra, fasulye demir ve çinko sağlar. Çinko, hücre büyümesi ve normal fetal gelişim için de oldukça gereklidir.
İhtiyacınız olan proteini elde etmek için hayvansal ürünleri, tempeh ve tofu gibi soya fasulyesi ürünleri de dahil olmak üzere her tür fasulye ile değiştirebilirsiniz; uzmanların hamilelik sırasında soya alımınızı günde bir veya iki porsiyonla sınırlamanızı tavsiye ettiğini unutmayın. Tariflerde, her 10 gram et yerine yarım fincan fasulye koyun.
Sağlıklı günler dileriz 😊