Gebelikte memelerde meydana gelen değişiklikler her kadının merak ettiği ve şaşkınlıkla izlediği bir durumdur. Gebe kaldığınız anda vücudunuz bebeğinizin gelişi için hazırlanmaya başlar. Ancak meşgul olan sadece rahminiz değildir, göğüs anatominiz de kökten değişmeye başlar. Vücudunuza her türden tuhaf şeyler olur ve göğüsleriniz de büyük bir değişim yaşarlar.
Hamileliğin en başından itibaren hormonlar, bir kadının göğüslerini emzirmeye hazır hale getirmeye başlar. Bu semptomlardan birkaçını veya hepsini yaşayabilirsiniz, ancak kesin olan bir şey var: bebek beklerken göğüsleriniz aynı olmayacak.

Üç aylık dönemlerde, bebeğinizi emzirirken ve sonunda onu sütten keserken neler bekleyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Gebelikte Memelerin Büyümesi
Hamileliğiniz sırasında genişleyen tek şey karnınız değildir. Başlangıçtan itibaren, süt kanallarının ve meme bezlerinin büyümesine yardımcı olmak için göğüslerinize yağ dokusu miktarı ve kan akışı artar. Hamileliğin sadece altı haftasında birçok kadının göğsünün tam bir fincan boyutunda veya daha fazla büyüdüğünü söyleyebiliriz.
Gebelikte Memelerin Ağırlaşması
Tüm bu artan kan akışı ve genişleyen glandüler doku ile göğüsleriniz şişmeye başlar. Ayrıca göğüsleriniz ve vücudunuz, artan progesteron ve östrojenin bir yan etkisi olan sıvıyı tutmaya başlar. Hamileliğinizin dokuzuncu ayında ortalama bir kadın sadece göğüslerinden iki kilo alır.

Canınızı Yakabilir
Hamileliğin neden olduğu meme başı ağrısı, göğüslerinizin giderek daha hassas hale gelmesinden kaynaklanır. Tüm bu kan, şişmiş doku ve sıvı tutulması göğsünüzün ağrımasına neden olabilir. Aslında ağrılı göğüslerin hamileliğin ilk belirtilerinden biri olduğu söylenebilir.
Damarlar
Hamileliğiniz ilerledikçe, göğüslerinizde damarları daha net bir şekilde görebilirsiniz. Kan akışındaki artışa uyum sağlamak için damarlarınız cildinizin altında daha belirginleşir çünkü genişlemeye başlarlar.
Gebelikte Memelerin Genişlemesi
Meme uçlarınız ana aşamaya geçmeye başlar, büyür ve daha belirgin hale gelir, genellikle hamilelik öncesine göre daha fazla dışarı çıkar. Ek olarak, yüksek östrojen seviyelerinin bir sonucu olarak, meme başını çevreleyen küçük yumrular büyümeye ve meme uçlarınızı ve meme başlarınızı bu dönüşüm sırasında çatlamadan veya kurumadan koruyan yağlı bir madde üretmeye başlar.

Sızdırabilirler
İkinci veya üçüncü trimesterde, meme uçlarınızdan bir miktar sıvının sızdığını fark edebilirsiniz. Bu kolostrumdur, yani bir kadının hamileliğin ortasında ve doğumundan sonraki ilk birkaç günde ürettiği ilk süt. Bu kalın, konsantre sıvı ayrıca meme uçlarınızda çok fazla ıslaklık olmadan kolayca kuruyabilir ve kabuklanabilir. Yine de, bazı kadınlar göğüslerinin fışkırdığını veya süt sızdırdığını görebilir. Hamileliğin sonuna doğru, göğüsleriniz aşırı derecede kolostrum ve süt üretir, bu nedenle bazen dışarı çıkar. Üstünüzü fazla ıslatıyorsa göğüs pedi takmanızı öneririz.
Çatlaklar Oluşur
Tüm bu genişleme ve şişme göğüs cildinizin gerilmesine yol açar ve bu maalesef çatlaklara yol açabilir. Cilt gerildikçe göğüsleriniz de kaşınmaya başlayabilir. Duştan sonra ve yatma vaktinde nemlendirici uygulayarak kaşıntıyı yatıştırın ve göğüs cildinizi esnek tutun.
Göğüslerinizi Desteklemeniz Gerekir
Göğüslerinizin yeni ağırlığını hafifletmek ve sırtınızı desteklemek için çok önemli olan destekleyici bir sütyene satın alabilirsiniz. Geniş omuz askılı ve ayarlanabilir olanları kullanabilirsiniz. Sentetikler yerine pamuklu sütyenleri tercih edin; daha rahatlar çünkü cildin nefes almasına izin veriyorlar. Ve geceleri özellikle pamuklu spor sütyeni, hamile sütyeni veya hamilelik uyku sütyeni uyurken daha rahat etmenizi sağlayabilir.

Normale Dönme
Sütten kesildikten sonra meme uçlarınız normal renklerine dönecek ve göğüsleriniz kabaca hamilelik öncesi boyutlarına dönecektir. Ancak cildiniz gergin olduğu için, gevşek cilt ve çatlaklar büyük olasılıkla orada kalır. Ama unutmayın ki, bunlar anneliğin gerçek işaretleridir.
Emzirme döneminde göğüslerinize ne olur?
- Emzirmenin ilk üç ayında, göğüsleriniz muhtemelen emzirmeden önceki haline göre daha dolgun hissedeceksiniz.
- Bebeğiniz büyüdükçe, artık daha az dolu olduklarını hissedebilirsiniz. Ancak bu daha az süt yaptığınız anlamına gelmez sadece göğsünüzdeki yağ dokusunun bir kısmını kaybediyor olabilirsiniz.
- Özel olarak ve talep üzerine emziriyorsanız ve bebeğiniz iyi büyüyorsa, yine de bol miktarda süt üretiyor olmalısınız.
Sütten kesildikten sonra göğüsleriniz nasıl değişir?
Bebeğinizi emzirmeyi nihayetinde bıraktığınızda – üç hafta, üç ay veya üç yıl sonra – emzirme nedeniyle meme değişiklikleri tersine döner. Tamamen sütten kesildiğinde, göğüslerinizin önünüzdeki üç ay içinde eski boyutuna dönmesini bekleyebilirsiniz. Ancak tekrar hamile kalırsanız, tüm süreç yeniden başlayacaktır.
Unutmayın ki dokuz aylık yolculuğunuzda sizi bekleyen çok fazla değişiklik var ve göğüslerinize büyük değişiklikler meydana gelir. Sağlıklı günler dileriz ?