Gebelikte Röntgen Çektirmek Güvenli Mi?

0
999
gebelikte röntgen

Gebelikte röntgen çektirmek zararlı mı değil mi her zaman merak konusu olmuştur. Bu nedenle gebelikte röntgen (X-ışını görüntüleri, bilgisayarlı tomografi), ultrasonografi ve manyetik rezonans (MRI) ile de karşılaşılmaktadır. Hamile olduğunun farkında olmayan kadınlar, herhangi bir nedenle bu tanısal görüntüleme yöntemlerini kullanmış olabilir. (Örneğin, zaten bir röntgen muayenesi geçirmiş olabilir).

Bazen, tıbbi gereksinimleri olan hamile kadınlar üzerinde tanısal görüntüleme testleri yapmanız gerekebilir. Kadın doğum uzmanları ve hamile anneler için, bu tanısal görüntüleme yöntemlerinde en çok endişe duyulan konu X ışınlarıdır. Bu kaygının nedeni, herhangi bir doz radyasyona maruz kalmanın fetüse zarar vereceği veya sakatlanmasına neden olacağı korkusudur. Bu endişeyle bile hamilelik sonlandırılabilir.

gebelikte röntgen
Görsel: gebelikte röntgen

Her canlı radyasyona maruz kalabilir

Yeryüzündeki tüm maddeler atomlardan oluşur. Atomu oluşturan çekirdek pozitif durumda olsa da elektron aynı zamanda negatif bir yük taşır. Çekirdekteki bu pozitif ve negatif durumlar da atomu dengede tutar. Bununla birlikte, atomların fazla enerjiyi ortadan kaldırmak ve mevcut dengeyi sağlamak için çevreye radyasyon yayması gerekir.

Kısaca radyasyon, düşük dalga boylarında yüksek enerji özelliklerine sahip iyonize ışınlar, X ve gama ışınlarıdır. Radyasyon yeryüzündeki tüm canlıları etkiler. Radyasyon, güneş ışınlarından yer kabuğunda bulunan maddeye kadar doğal olarak emilebilir. Bunların yanı sıra tıpta, bilimde, teknolojide ve modern yaşamın unsurlarında kullanılan inceleme ve tarama araçları da dünyada radyasyonun sürekli olarak keşfedilmesine yol açmıştır.

gebelikte röntgen
Görsel: gebelikte röntgen

Anne ve bebek açısından riskli

Röntgen ve röntgen tomografi gibi yöntemler vücutta oluşan durumları teşhis etmek için kullanılabilecek tanı teknikleri olsa da yaydığı radyasyon nedeniyle sağlığa zararlı olabilir. Özellikle normal koşullarda radyasyon insan vücuduna zararlıdır; hamilelik sırasında anne ve bebeklerin sağlığını tehlikeye atabilir.

Bebekte gelişim geriliğine yol açabilir

Hamilelik sırasında radyasyona veya röntgen ışınlarına aşırı maruz kalma, biyolojik doku hasarı, bebeğin büyüme geriliği, anormal uterus, nörolojik hastalıklar ve düşük yapma gibi birçok soruna neden olabilir. Elbette alınan radyasyon dozuna ve hamilelik zamanına bağlı olarak bu koşullar farklı olabilir.

Anne adayı hamile olduğunu bilmeden önce röntgen çektirirse, bu hamile kadınların bu tür sorunları olma olasılığı daha yüksektir. Ancak konuyla ilgili yapılan araştırmalar 10 mgy ve altındaki ışın miktarını almış olan gebeliklerde fetusun zarar görme olasılığının çok düşük olduğu belirtilir.

Diş, akciğer, kol ve bacak filmi çekilebilir

Hamilelik sırasında röntgen muayenesi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Örneğin baş, dişler, akciğerler, kollar ve bacaklar gibi alanlarda röntgen çekmek isterseniz radyasyon doğrudan karnın alt kısmını hedeflemeyeceği için yaydığı enerji çok düşük olacaktır.

Bu durumda bebek gelişiminin gecikmesine veya doğuştan sakatlığa yol açabilecek herhangi bir sorun olmayacaktır. Bununla birlikte, karın bölgesinin ve üreme organlarının doğrudan radyasyona maruz kalması, bebeğin hızlı büyümesinde ve hücrelerin gelişmesinde bazı değişikliklere neden olabilir. Aslında, gelecekte bebek kanseri riski artabilir.

gebelikte röntgen
Görsel: gebelikte röntgen

Koruyucu kıyafet fayda sağlar

Hamilelik sırasında röntgen çekilmesi gerekiyorsa bir uzmana danışılmalıdır. Ek olarak, radyasyonu dağıtmak için koruyucu giysiler giyilebilir. Ya da anne adayının çok ciddi sağlık sorunları yoksa doğumdan sonra röntgen bırakılması daha uygun olacaktır.

MR ve ultrason zararlı değil

Gebelikte merak edilen bir diğer soru ise MR ve ultrason tetkik yöntemlerinin anne ve bebek sağlığına zararlı olup olmadığıdır. Hamilelikte yapılan MR incelemeleri anneye veya bebeğe zarar vermez. Gebelikte tanı için MR yöntemi kullanılacaksa bu işlem gebeliğin herhangi bir aşamasında kullanılabilir. Ultrasonda bu yöntemin tanı amaçlı kullanılması gerekiyorsa ses dalgası 1.0 olmalıdır. Verilen oynaklık küçük olduğu sürece risk olmayacaktır.

Gebelikte röntgen filmi çektirmek güvenli mi?

Genel olarak gebelikte Röntgen filmi çektirmek güvenlidir. Ancak, her zaman korunurlar çünkü sorumluluktan çıkarılmalıdır. Hepsi hamilelik sırasında X-ışını filmleri yapmanın zarar gördüğünü duymuş. Bu doğrudur, ancak bazı durumlarda, çekim filminde daha fazla hasara neden olabilir. Sağlıklı bir bebek için sağlıklı bir anne gereklidir.

Bütün x-ışınları aynı değildir. Çoğu çekimde rahim ve bebeğe giden ışın miktarı azdır. Diş film çekimindeki x-ışınları kuvvetli olduğu için sadece diş bölgesi ışına maruz kalmalı. Kol, bacak, göğüs film çekimlerinde rahme giden ışın az iken karın, mide, kasık, alt sırt, böbrek çekimlerinde ışın miktarı daha fazla olur.

Tek bir film çektirmenin tespit edilen bir zararı yoktur. Ancak fazla miktarda ışına maruz kalma bebekte sorun oluşturabilir.

Sağlıklı günler dileriz 😊