Gebelikte Sağlıklı Beslenme
Hamile kadınlar beslenme düzenlerini bebeğin düzgün bir şekilde gelişmesi ve büyümesi için yeterli besin ve enerji sağlamasını ayarlayacak şekilde belirlemelidir. Kadınlar bu süreçte ayrıca vücutta meydana gelen değişikliklerle başa çıkacak kadar sağlıklı olduklarından da emin olmalıdır.
Sağlıklı bir hamilelik için, annenin diyetinin dengeli ve besleyici olması gerekir. Bu, doğru protein, karbonhidrat ve yağ dengesini içerir. Bunun için birçok farklı sebze, meyve, hayvansal ürünler ve tahıl tüketimi yapılmalıdır.
Bazı kadınların diyetleri etik inançlardan, dini gereksinimlerden veya sağlık koşullarından etkilenebilir, bu nedenle bir doktora danışmak hamilelik diyetini planlamanın önemli bir parçasıdır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamile bir kadının kalori alımı hamilelik sırasında artar. Bu yüzden kiloyu korumaya da dikkat etmek gerekir. Bir kadının vücudu demiri daha verimli bir şekilde emer ve hamile olduğunda kan hacmi artar, bu nedenle hem kendisinin hem de bebeğinin yeterli oksijen kaynağına sahip olduğundan emin olmak için daha fazla demir tüketmesi gerekir.

Yağ Tüketimi
Yağlar, hamile bir kadının diyetinin yüzde 30’undan fazlasını oluşturmamalıdır. Araştırmacılar yüksek yağlı bir diyetin bebeği gelecekte diyabet gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya getirebileceğini kanıtlamıştır. Aşırı yüksek yağlı bir diyette hamilelik için başka riskler de vardır, bu nedenle bir denge gereklidir.
Gebelik esnasında beslenmede tekli doymamış ve omega-3 veya “sağlıklı yağlar” birincil yağ seçenekleri olmalıdır. Tekli doymamış yağ oranı yüksek gıdalara örnek olarak zeytinyağı, yerfıstığı yağı, ayçiçek yağı, susam yağı, kanola yağı, avokado gebelikte sağlıklı beslenme için örnek verilebilir.
Lifli Gıdalar
Kepekli ekmek, yabani pirinç, kepekli makarna, fasulye ve mercimek gibi bakliyat, meyve ve sebze gibi kepekli gıdalar lif bakımından zengindir. Kadınların hamilelik sırasında kabızlık geliştirme riski daha yüksektir; bol miktarda lif yemek bu riski en aza indirmede etkilidir.

Çalışmalar, hamilelik sırasında bol miktarda lif yemenin, fetüs büyüdükçe daha yaygın hale gelen hemoroid riskini veya şiddetini azalttığını göstermiştir.
Kalsiyum
Gebelikte sağlıklı beslenmede doğru oranda kalsiyum almak gerekmektedir. Peynir, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri kalsiyum açısından zengindir. Anne vegan ise kalsiyumla güçlendirilmiş soya sütü ve diğer bitkisel sütleri tüketebilir. Bununla soya fasulyesi, Çin lahanası, brokoli, bamya gibi gıdalar da kalsiyum içermektedir.