Gebelikte Stres

0
712
Gebelikte Stres
Görsel: Hamilelikte Stres

Gebelikte stres, anneyi olduğu kadar bebeği de etkilemektedir. Hamilelik sırasında stresin birçok nedeni olabilir. Bu stres öncelikle bedensel veya zihinsel kaynaklı rahatsızlıklardan kaynaklı olabilir.

Hamilelik süreniz boyunca endişe ve stres mi hissediyorsunuz? Sakın üzülmeyin! Hamilelik sırasında bu tarz hisler yaygındır. Ancak bu stres ve aşırı gerilme hali siz ve bebeğiniz için birçok olumsuz etkiye yol açabilmektedir.

Hamilelik, görkemli ve beklentilerle dolu bir zamandır. Bu dönem aynı zamanda sizin fiziksel, zihinsel ve duygusal değişikliklere uğradığınız bir zaman dilimidir. Bu değişiklikler artan hormonları, sırt ağrıları ve sabah bulantıları gibi faktörleri içermektedir. Tüm bunlardan dolayı, hamile bir kadının stres yaşaması muhtemeldir.

Gebelikte Stres Nedenleri

  • Gebelikte fiziksel stres: Fiziksel stres, hamile kadınların uyuşukluk ve vücuttaki ağrılar gibi uğraşması gereken fiziksel sorunları içerir.
  • Hormonlar: Hormonal varyasyonlar, kişinin zihinsel yapısını etkileyen ruh hali değişimlerine neden olur. Bu doğrudan gebelikte stres gibi bir soruna neden olmasa da, hamile kişiyi strese karşı savunmasız hale getirir.
  • Ev ve iş arasında koşuşturma: İş, ev ve hamilelik ile aynı anda mücadele edenler için bu süreç çok zorlu olabilir. Bu durumla başa çıkamadığınızı ve bunun kişisel ve profesyonel yaşamınızı etkilediğini hissedebileceğiniz anlar gelebilir. Birçok kadın tüm sorumluluklarını düzgünce yerine getirememekten kaygılanır ve strese girmeye başlar. Bazıları için stres depresyonu tetikleyerek durumu daha da kötü hale getirir.
  • Aile içi istismar: Maalesef hamilelik sırasında gebe kişi aile içi sorunlara maruz kalmış olabilir. Bu tür durumlar stresin şiddetlenmesine yol açar. Bu stres sorunları, etkilerini sonsuza dek hissettirecek zararlı sonuçlara yol açabilir.

Gebelikte Sorunlara Neden Olabilecek Stres Türleri

  • Gebelikte stres, hamileliğe eşlik eden yaygın bir sorun olduğundan, şiddetlenmediği ve iyi yönetildiği sürece büyük bir problem değildir.
  • Trajik olaylar:  Aile üyelerinde ortaya çıkan ölümcül hastalıklar, hatta sevilen birini veya aile üyesini kaybetme gibi trajediler uzun süreli strese yol açabilir.
  • Afetler:  Deprem, sel, kasırga gibi doğal afetler ya da kaza, terör saldırıları gibi olaylar hamile kadınların zihinleri üzerinde derin bir etki bırakabilir.
  • Akut stres:  Finansal zorluklar, ilişki sorunları, aile içi iletişim problemleri, fiziksel istismar veya zihinsel istismar gibi sorunlar nedeniyle hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek bir durumdur.
  • Hamilelik endişeleri:  Birçok kadın doğum sancıları, bebeğin sağlığı, düşük yapma korkusu ve ebeveynlikle başa çıkma gibi endişelerden kaynaklı stres yaşayabilmektedir.
Gebelikte Stres

Gebelikte Stres Anne Karnındaki Bebeği Nasıl Etkiler?

Gebelikte stres, doğmamış bebeği birçok yönden olumsuz etkileyebilir. Stres birçok vücut fonksiyonuna müdahale etmektedir. Örneğin, stresin vücudun bağışıklık sistemi üzerinde enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara neden olabilecek olumsuz etkileri vardır.

Duygulardan dolayı stres yaşadığınızda, kortizol hormonu sisteme salınır. Sonrasında stres şiddetine göre seviye artar. Yüksek kortizol seviyeleri depresyona ve obeziteye neden olabilir. Gebelikte stres seviyesi uzun süre yüksek kalırsa; bebekte kalp hastalıkları, kas kaybı ve osteoporoz bile ortaya çıkabilir.

Bazı çalışmalar, üçüncü trimesterde akut stresli hamile kadınlardan doğan bebeklerin yüksek kortizol seviyelerine sahip olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca 10 yıl sonra bile çocukların hala yüksek düzeyde kortizol taşıdığı ve bunun sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği saptanmıştır.

Erken doğum da stresin başka bir olumsuz etkisidir. Tam dönemden önce doğan bir bebek; düşük bağışıklık, solunum bozuklukları, sindirim sorunları ve bazı aşırı durumlarda ölüm gibi birçok sağlık sorunu yaşayabilir. Tüm anne adaylarının stresten uzak bir hamilelik süreci geçirmesi başta kendi sağlıkları sonrasında ise bebeğin sağlığı için büyük önem arz etmektedir.