Gebelikte Suçiçeği Ve Etkileri

0
680
gebelikte suçiçeği

Gebe olduktan sonra sağlıklı olmak için elimizden gelen her şeyi yaparız. Ancak bazı durumlarda hastalıklardan kendimizi koruyamayız. Suçiçeği çok bulaşıcı viral bir enfeksiyon olduğu için  korunmak neredeyse imkansızdır. Bu yazımızda gebelikte suçiçeği ve etkilerinden bahsedeceğiz.

gebelikte suçiçeği
Görsel: gebelikte suçiçeği

Suçiçeği varisella olarak da bilinen viral bir enfeksiyondur. Küçük kırmızı kabarık  lekeler şeklinde döküntüler olur. Döküntülerden önce genellikle ateş ve vücutta ağrı olur. Çocukluk döneminde %95 enfeksiyon geçirildiği için yetişkinler doğurganlık yaşında suçiçeğine karşı korunaklı olur.

Hamilelikten önce suçiçeği geçiren gebelerin tekrar suçiçeği geçirmeleri çok çok nadirdir. Eğer daha önce suçiçeği geçirilmemişse gebelik döneminde büyük risk vardır. Suçiçeği ihtimali olan yerlerden uzak durmak gerekir. Suçiçeği geçirip geçirilmediğinden emin olunamıyorsa test yaptırılabilir. Test sonucunda risk altında olup olunmadığı belli olur.

Gebelikte suçiçeğinden bebeğin etkilenmesi

Suçiçeğinden bebeğin etkilenmesi gebeliğin dönemine bağlıdır. Gebelik dönemine göre:

  • Suçiçeği ilk trimesterde olursa doğum defekti olma olasılığı %0.5-1
  • Suçiçeği ilk 13.-20. haftalarda olursa doğum defekti olma olasılığı % 2
  • Suçiçeği doğumdan 5 gün öncesine kadar olursa bebekte konjenital varisella olma olasılığı % 20-25
  • Suçiçeği doğumdan 6-12 gün önce olursa bebekte hala suçiçeği olabilir ancak anneden bir miktar antikor geçeceği için eğer olursa konjenital varisella hafif atlatılır.

Suçiçeğine bağlı muhtemel doğum defektleri; göz problemleri, yara izi, az gelişme veya gelişme geriliği, küçük kafa ölçüsü ve/veya zihinsel geriliktir.

gebelikte suçiçeği
Görsel: gebelikte suçiçeği

Gebelikte suçiçeğinden korunma

  • Daha önceden suçiçeği geçirilmişse bebeği korumak için herhangi bir şey  yapmaya gerek yoktur. Vücudun ürettiği antikorlar bebeği enfeksiyondan korur.
  • Daha önceden suçiçeği geçirilmemişse gebelik döneminde suçiçeği olan birisiyle temas olunursa Zoster immünoglobülinleri  kullanılmalıdır. Temastan sonra 4 gün boyunca immünoglobülin verilir.
  • Daha  önceden suçiçeği geçirilmemişse ve  gebelik yoksa gebe kalmadan 3 ay önce suçiçeği aşısı yapılmalıdır.

Gebelikte suçiçeği 2 kez geçirilir mi?

Sağlıklı kişiler 2 kez suçiçeği geçirmez. İmmün sistemlerinde (savunma sistemi) sorun olan kişiler 2. kez enfeksiyon geçirebilirler. 2. kez suçiçeği geçirdiğini düşünen çoğu kimse gerçekte daha önce geçirdiği döküntülü hastalığı  suçiçeği sananlardır.

Hamilelikte aşı

Hamilelikte hangi durumda aşı yapılmalı sorusu en çok sorulan sorulardan biridir. Sağlıklı bir bebek için gebelik öncesi ve hamilelikte aşıların tam olması gerekir.  MMR (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aşısı gebelikten bir ay öncesine kadar yapılmış olması gerekir. Hamilelik sırasında ülkemizde tetanoz aşısı yapılmakta ancak Boğmaca aşısı beraberinde bulunmamaktadır. Boğmaca yeni doğanda çok ciddi sorunlar oluşturan bir enfeksiyondur. Eğer mümkünse hamilelikte yapılan formu şu an ülkemizde olmadığı için  boğmaca aşısını da hamilelik öncesi yaptırmalısınız.

Hamilelikte aşı yaptırmak:

  • Hem anneyi hem bebeği infeksiyonlardan korur.
  • Bebeğe doğum sonrası döneminde de korunma sağlar.
  • Bütün gebelerin tetanoz, difteri, boğmaca ve influenzaya karşı aşılanmaları gerekmektedir. Bu aşılar rahatça kullanılan, bebeğe zarar vermeyen ve düşüğe neden olmayan uygulamalardır.
  • Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşıları hamilelikte yapılmayan canlı aşılardır. Bu aşılar doğum sonrası dönemde yapılabilirler.
  • Genel olarak aşı uygulamasına gebeliğin 3. ayının bitimine sonra başlanmalıdır. Bu durum hamilelerin başka nedenlere bağlı olarak gelişebilecek doğum defektlerini aşılara bağlanmasını önleyecek bir uygulama şekli olacaktır.
  • İdeal aşı uygulaması ise gebelik öncesi dönemde yapılan aşı uygulamasıdır. Doğurganlık çağındaki tüm anne adaylarımız hamilelik öncesinde tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri ve poliomiyelite karşı bağışıkları sağlanmalıdır.
  • Emzirmeyi etkileyen herhangi bir aşı yoktur.
gebelikte suçiçeği
Görsel: gebelikte suçiçeği

Tetanoz – difteri aşısı ne zaman yapılır?

Tetanoz – difteri aşısı 3 doz yapılmalıdır.

  • Ortalama 18.20. haftada ilk doz tetanoz – difteri aşısı yapılır.
  • İlk aşıdan 4 hafta sonra ikinci doz aşı yapılır.
  • Başlangıç aşısından 6 – 12 ay sonra üçüncü doz aşı yapılır.
  • Tetanoz – Difteri aşısı üzerinden 5 – 10 gün geçmiş ise rapel dozu önerilmektedir.
  • Hiç aşılanmamış gebelere, gebelikleri esnasında en az 2 doz tetanoz aşısı yapılmalıdır.
  • Gebelerde tetanoz aşısı durumu bilinmiyorsa ya da üzerinden en az 10 yıl geçmişse tetanoz aşısı yapılmalıdır.

Hamilelikte koronavirüs aşısı yapılır mı?

Hamilelik döneminde ve emziren annelere, İnaktif Pandemik COVID-19 aşısının (CoronaVac) uygulanmasına ilişkin yeterli veri bulunmadığını uzmanlar, COVID-19 hastalığının ağır geçirilme riski yüksek olan gebelere, kendi istekleri halinde uygulanabileceğini belirtmektedirler. İlk trimesterde uygulanmaması tercih edilir. Kendi istekleri halinde emzirenlere aşı uygulanabilir. Bakanlığımız, aşının (CoronaVac=Çin Aşısı) inaktif olduğunu vurgulamaktadır. Gebe ve emzirenlere yapılmaması veya yapılması hakkında kesin bir şey söylenmektedir.

Sağlıklı günler dileriz 😊