Gebelikte vitamin desteği (hamilelik sırasında vitamin takviyesi) çeşitli vitamin ve mineralleri kapsar. Vitamin ve minerallere olan talebin artması (folik asit, demir, kalsiyum gibi) sonucunda anne adayları gebelikte vitamin takviyesi alıp alamayacağını merak etmektedir. Vitaminler ve mineraller bebeğin büyümesi, gelişmesi ve sağlığı için gereklidir.

Hamilelikte sağlıklı bir ortam oluşturmak için hamilelikten önce egzersiz ve diyete başlanmalıdır. Multivitaminlerin içeriği büyük ölçüde değişebilir. Örneğin demir eksikliği anemisi olan kişiler demir içeriği olan vitaminleri daha fazla tüketmelidir. Doğru vitaminleri seçmek ve aynı zamanda bebeklerimiz için gerekli vitamin desteğini sağlamak önemlidir. Gebelikte vitamin desteği için fazlaca vitamin almak yerine multivitamin kullanırlar.
İhtiyaçlarını karşılamak için mümkün olduğunca az içerik kullanmaları daha uygundur. Doktorunuzun sizin için uygun olan multivitaminleri ayarlaması önemlidir. Sentetik vitaminler diyette yetersiz vitamin alımını destekler. Ancak bazı vitaminlerin yüksek dozlarda alınmasının size ve bebeğinize yan etkileri olabileceği unutulmamalıdır.
Yağda çözünen vitaminler vücutta depolanır. Doz aşımı durumunda karaciğer ve vücut yağ dokularında birikerek size ve bebeğinize zarar vermeye başlayabilir. Suda çözünen vitaminler ise yüksek dozlarda alındığında vücuttan atılır. Bununla birlikte, yüksek dozlar sindirim sistemi rahatsızlığına neden olabilir. Yağda çözünen vitaminler A, D, E, K. Suda çözünen vitaminler B ve C grubu vitaminlerdir.

Gebelikte vitamin desteği ve gerekli besinler
Hamile kadınların diyeti protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve yağ içermelidir. Dengeli beslenme, beslenmeyi sağlamanın en iyi yoludur. Ancak vitamin takviyesi şarttır. Vitamin takviyeleri doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Dengeli beslenme söz konusu olduğunda vitamin takviyeleri yararlıdır. Vitamin takviyesi dengeli bir beslenme sağlayamaz.
Doğum öncesi (prenatal) vitaminler nelerdir?
Doğum öncesi vitaminler, hamile kadınların sağlıklı bir hamilelik için gerekli vitamin ve mineralleri vücutlarına almaları için yapılan takviyelerdir. Doktorunuz, hamileliğinizi planlamaya başladığınız zamanın yanı sıra hamileyken de almanızı önerebilir. Sağlıklı bir diyet yemek her zaman akıllıca bir fikirdir- özellikle hamilelik sırasında. Diyetinizdeki beslenme boşluklarını kapatmaya yardımcı olması için alınan doğum öncesi bir vitamin oldukça iyi bir gıda takviyesidir.
Folik asit
Folik asit, bebeğin beynini ve omuriliğini etkileyen doğum kusurlarını önleyebilir. Nöral tüp kusurları hamileliğin erken döneminde, birçok kadın hamile olduğunu bilmeden önce gelişir; tüm gebeliklerin yarısı plansızdır. Bu nedenle doktorlar, hamile kalabilecek herhangi bir kadının gebe kalmadan önce başlayıp gebeliğin ilk 12 haftasına kadar günde 400 mikrogram (mcg) folik asit almasını önermektedir.
Nöral tüp kusuru olan bir bebeğiniz varsa, folik asit hakkında sağlık uzmanınızla konuşmalısınız. Araştırmalar, bu kusuru olan bir bebeğiniz varsa, ilk üç aylık dönemden en az bir ay önce ve bu dönemde daha büyük bir doz (4.000 mikrograma kadar) almanın yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Folik asit içeren yiyecekler şunlardır:
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Fındık
- Fasulyeler
- Turunçgiller
- Folik asitle zenginleştirilmiş diğer birçok gıda
Yiyeceklerden folik asit alabilseniz bile, yedek olarak bir takviye almak size ve bebeğinize iyi gelecektir. Ancak her durumda da doktorunuz ile görüşmeyi göz ardı etmeyin!
Doğum öncesi vitaminleri ne zaman almaya başlamalısınız
Doğum öncesi vitamin almaya başlamak için en iyi zaman gebe kalmadan öncedir. Folik asit özellikle önemlidir. Doğum kusurlarını önlemek için hamile kalmaya çalışmadan en az 1 ay önce bir folik asit takviyesi almaya başlamalısınız.
Bazı doktorlar, bebek sahibi olabilecek tüm kadınların, hamilelik planlamasalar bile doğum öncesi vitamin almalarını önermektedir.

Doğum öncesi vitaminlerin yan etkileri
Bazı doğum öncesi vitaminler, mevcut mide bulantısı olan hamile bir kadında bu bulantılara tekrardan neden olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız, sağlık uzmanınızla konuşun. Bu gibi durumlarda bütün olarak yutmak zorunda olmadığınız farklı bir doğum öncesi vitamini reçete edilebilir. Seçenekler şunları içerir:
- Çiğneme
- Sıvı Takviyeler
Doğum öncesi vitaminlerdeki demir de kabızlığa neden olabilir. Kabızlığa karşı şunları uygulayabilirsiniz:
- Yüksek lifli bir diyet yapın
- Çok su için
- Doktorunuz sizin için güvenli olduğunu söylüyorsa egzersiz yapın
Doğum öncesi vitaminler takviye amaçlı verilen besinlerdir. Tedavi amacı içermez ve kullanımı kontrol altına alınmalıdır. Bu yüzden herhangi bir gıda takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza başvurun.
Sağlıklı günler dileriz 😊