Gebelikten önce yapılması gereken testler nelerdir diye düşünebilirsiniz. Ancak gebeliklerin yaklaşık yarısı planlı olmadığı için hem gebelikten önce hemde ilk muayenede yapılması gereken testlerden bahsedeceğiz. Anne adaylarının biraz da olsun meraklarını gidermeye çalışacağız.

Gebelikten önce tam kan sayımı
Kandaki birçok parametre değerlendirilir. Hemoglobin seviyesi kansızlık olup olmadığını, trombosit kanın pıhtılaşma durumunu, lökosit enfeksiyon varlığının değerlendirilmesine yardımcı olur.
Gebelikten önce Enfeksiyon tarama testleri
Toksoplazma, kızamıkçık (rubella), sifiliz, hepatit , CMV ve HIV (aids) için tarama yapılır. Bu enfeksiyonlar gebelikte geçirildiğinde bebekte sakatlık oluşturur. Toksoplazma, rubella ve CMV için Ig M ve Ig G antikorlarına, sifiliz için VDRL ye bakarak daha önceden annenin bu enfeksiyonları geçirip geçirmediği araştırılır.
Hepatit ve HIV testleri gebeliğin sonunda da bakılarak aktif enfeksiyon varlığında bebeğe doğum sonrası tedavi planlanır.
Gebelikten önce Biyokimyasal testler
Kan şekeri, karaciğer fonksiyonları ve böbrek fonksiyonları incelenir.
Tiroit fonksiyon testleri
Tiroit hormon seviyelerindeki anormalliklerin tespiti yapılarak gerekli olursa hormon desteği yapılır.
Tam idrar tahlili
Çok kolay yapılmasına rağmen birçok konuda bilgi sahibi olmamıza yardımcı olur. Gebeliğin başından itibaren düzenli olarak her ay yapılması gerekir. İdrarda taş ve kum tespit edilebilir. Bilirubin, protein, glukoz ve eritrosit (kan hücresi) artışı böbreklerde sorun varlığını gösterir. Nitrit, lökosit esteraz ve bakteri varlığı enfeksiyon belirtisi olup tedavi planlanmasına yardımcı olur.
İdrardaki keton seviyesi açlığı gösterir. Bulantı, kusma veya başka bir nedenle yeterli besin alınamazsa keton yükselir. İleriki haftalarda preeklampsi ve eklampside idrarda protein artar. İdrarın yoğunluğuna bakarak gebenin yeterli sıvı alıp almadığı takip edilir.

İdrar kültürü
Gebelikte şikayet olduğunda ve tam idrar tahlilinde enfeksiyon bulgusu olduğunda bu test yapılır. Bakteri tespit edildiğinde antibiyotik duyarlılık testi sonucuna göre tedavi planlanır. Gebelikte bulgu vermeden idrar yolları enfeksiyonu olabilir (asemptomatik bakteriüri). Bu yüzden her trimestrde idrar kültürü yaptırmak gerekir.
Kan grubu
Kan grubunu bilmeyen gebelerde veya şüpheli durumlarda yapılmalıdır. Kan uyuşmazlığı olduğu durumda İndirek Coombs testi de istenerek uyuşmazlığın takibi yapılır.
Smear
Yakın tarihte veya hiç smear testi yaptırmamış gebelerin smear testi alınır. Rahim ağzında enfeksiyon yada anormal hücre varlığı değerlendirilir.
Genel anlamda ne zaman hamilelik testi yapılır?
Birçok durumda ne zaman hamilelik testi yapmak ile alakalı kafa karışıklığı oluyor. Bu da ya anne olmak istiyorsanız ya da cinsel ilişki sonrası oluyor. Uzmanlar, testin kaçırılmış adetten sonra bir hafta bekledikten sonra yapılabileceğini söylüyor. Adet içerisinde test yapılırsa büyük bir ihtimalle yanlış sonuç olacaktır.
Bir diğer alternatif ise, adet dönemini kaçırmayı beklememektir. Bu durumda cinsel ilişki sonrasında en az bir hafta beklenilir. Beklenilmesinin sebebi eğer hamilelik mevcutsa vücudun HCG hormonu üretmesidir.
Bu üretme süreci en az bir haftadan başlıyor. Bu süreç sonunda, eğer sağlık açısından önemli bir sorununuz yoksa test yapabilirsiniz.

Hamilelik testi nasıl yapılır?
Ne zaman hamilelik testi yapmak kadar nasıl yapıldığı da önemlidir. Bu konuda bilgi sahibi olmak, amatör düzeyde iyi sonuç almak demektir. Aşağıdaki yapılacaklara bakarak sizde amatör olarak testinizi yapabilirsiniz. Test herkesin yapabileceği düzeyde olup hiçbir zorluğu bulunmuyor.
Hamilelik testi şu şekilde yapılır;
- Eczaneden bir test çubuğu alın.
- Herhangi bir kaba idrarınızı yapın.
- Daha sonra test çubuğunu idrarınıza batırın.
- Sonrasında bir damlalık ile az miktarda idrarı çubukla verilen özel kaba taşıyın.
- Son aşamada ise test çubuğunu idrar ortasındaki akışı yakalayacak şekilde içine koyun. Hepsi bu kadardır.
Çoğunlukla birçok test, eğer adetten kaçırıldıktan sonra yapılırsa başarılı olur. Başarı oranı %99’dur. Eğer kurallara uyarsanız herhangi bir şekilde fazla harcama yapmadan sizde test yapabilirsiniz. Ayrıca bu gibi testlerde ev ortamında yapıldığı için rahat olursunuz. Herhangi bir stres durumu olmaz.

Hamilelikte test sonuçları ifadeleri
Dünyada ne zaman hamilelik testi sonuçları belli olsa bu çeşitli şekillerde oluyor. İfade olarak, değişik test sonucu bulunuyor. Ayrıca yukarıda da bahsedildiği gibi testler ancak belli sürelerden sona yapılıyor. Gerekli hormonu vücut bu süre zarfında üretiyordu. Şimdi değişik türdeki testlerin sonuçlarına bir bakmakta fayda var.
Hamilelikte test sonuçları şu şekilde anlaşılır;
- Kırmızı ya da mavi
- Tek çizgi ya da değil
- Artı veya eksi
- ‘Hamilesin’ ya da ‘Hamile değilsin’ kelimeleri
Her ülkede, değişik ifadelerde test sonuçları bulunuyor. Genel itibariyle en basit semboller ne ise o kullanılıyor. Herhangi bir şekilde kafa karıştırıcı ifadeler tercih edilmiyor.
Sağlıklı günler dileriz 😊