Sağlıklı beslenme trendlerinde karşımıza glutensiz beslenme çıkmaya başladı. Bugüne kadar glutensiz gıdaların, çölyak hastalığı olanlar yani gluten alerjisi olanlar için tercih edildiğini düşünüyorduk, fakat konu sağlıklı beslenme olunca, glutenin aslında vücudumuz için çok da yararlı olmadığını öğrenmiş olduk. Artık gluten alerjisi olsun ya da olmasın, çevremizdeki çoğu kişi glutensiz beslenmeye başladı. Glutensiz diyet listeleri ve glutensiz tarifler sürekli karşımıza çıkıyor. Biz de en yeni sağlık trendine karşı koyamadık ve glutensiz beslenme önerilerini araştırdık. Bakalım glutensiz beslenme nasıl oluyor?

Glutensiz Beslenme Nedir?
İlk olarak glutenin ne olduğundan bahsedelim. Gluten, tahıllarda bulunan bir protein türü. Arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten proteini, sindirilmesi zor bir protein çeşididir. Bu yüzden de glutenli gıdalar tüketmek sindirim zorluğuna ve bağırsak hassasiyetine yol açabiliyor.

Glutensiz beslenme ise glutenin yer almadığı onun yerine kinoa, esmer pirinç, yulaf, patates gibi sağlıklı gıdaların yer aldığı bir beslenme rutininden meydana gelir. Glütensiz diyet programları genellikle kilo vermek isteyen ve glüten gıda intoleransı olan kişilere öneriliyor. Toplumun ortalama %13’ünde olduğu tahmin edilen glüten intoleransı sindirim zorluğuna, ishale ve aşırı yorgunluğa neden oluyor. Gluteni sindirmekte zorlanan kişilerde fazla şişkinlik meydana gelir. Gluten tüketmeyi bıraktığında vücudundaki ödem ve şişkinliğin azaldığını görebilirsiniz.
Glutensiz Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Glütensiz beslenme diyetinde içinde gluten olan bütün gıdalara veda etmelisiniz. Evet, ekmek ve makarnayı hayatınızdan çıkarmalısınız. Gluten, hamurun kabarması ve esnemesini sağlayan bir protein olduğu için neredeyse bütün hamur işi yemeklerinde gluten bulunur.

Glutensiz Beslenme Önerileri
Gluteni hayatınızdan çıkarıp, daha ince görünmek ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak istiyorsunuz. Süper! Glutensiz beslenmeye yeni başlayanlar için öncelikle şunu söyleyelim. Paketli aldığınız her gıdanın, yani bisküvilerden tut da konserve gıdalara kadar hepsinin içeriğini okumalısınız. Bazen hiç ummadığınız paketlerde gluten çıkabilir.

Glutensiz beslenmek demek, hayatınız boyunca ekmek, pizza ya da makarna yiyemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Glutensiz ekmek, glutensiz makarna çeşitlerini marketlerde bulabilirsiniz. “Glutensiz diyet kaç kilo verdirir?” diye soranlar için açıklayalım. Glutensiz diyet, hızlı kilo vermek için yapılmamalıdır. Sağlıklı beslenmek ve bağırsak sisteminin daha sağlıklı çalışması için glutensiz diyet yapmanızı öneririz. Glutensiz beslenme ile kilo vermek arasında doğrudan bir bağlantı bulunmuyor, fakat bağırsaklarınız daha iyi çalıştığı için vücudunda daha az ödem birikir ve şişkinliğin inebilir.
Annelik Yolunda ekibi olarak, sağlığınıza ve beslenmenize dikkat etmenizi temenni eder, mutlu günler dileriz!
Kaynaklar:
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/celiac-disease/what-is-a-glutenfree-diet
- https://www.coeliac.org.uk/information-and-support/living-gluten-free/the-gluten-free-diet/
Görsel Kaynak: https://www.kellyschoice.org/post/could-you-have-celiac-disease/