Göze Yabancı Cisim Batması Durumunda İlk Müdahalede Neler Yapılmalıdır?

0
1172
göze yabancı cisim batması

Uzmanlara göre, mevcut görme engelinin yüzde 80’i tedavi edilebilir ve önlenebilir niteliktedir. Özellikle doğuştan olmayan, sonradan kaza ya da yaralanmalar sonucu oluşabilecek durumlarda ise ilk yardımın büyük önem kazandığına dikkat çekti. Göze yabancı cisim batması durumunda ilk müdahalede neler yapılmalıdır? Gözü kaybetmemek için gerekli ilk yardım hakkında bilgi edinmeniz için gerekli bilgiler burada.

göze yabancı cisim batması
Görsel: göze yabancı cisim batması

Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu çalışmalar; insanların ilerleyen yıllarda daha çok görme bozukluğu problemi ile karşılaşacağını göstermektedir. Artan ve yaşlanan nüfus ile doğru orantılı olarak her geçen gün görme kusuru vakalarında artış olduğu gözlenir. Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre küresel olarak, 1 milyar insan önlenebilecek veya henüz çözülmemiş bir görme bozukluğuna sahip. Bu 1 milyar insan, kırma kusuru (123,7 milyon), katarakt (65,2 milyon), glokom (6,9 milyon), korneal opasiteler (4,2 milyon), diyabetik retinopati (3 milyon) ve trahom (2 milyon) ve yanı sıra yaşlılığın neden olduğu yakın görme bozukluğu (826 milyon) nedeniyle orta veya şiddetli uzak görme bozukluğu veya körlüğü olanları içerir.

Gözü öncelikle yabancı cisimlerin kaçmasına karşı korumak gerektiğini belirten uzmanlar, toz, kömür, böcek ve böcek parçacıkları, torna tezgahlarından sıçrayan metal parçacıkları kadar kopan kirpiklerinde göze zarar verebileceğinden bahsetti. Özellikle demir ve ahşap parçacıklarının gözün renkli kısmı olan korneaya saplanarak ciddi sorunlara neden olabileceğinden söz etti.

Gözde ağrı veya rahatsızlık hissi, kızarıklık, sulanma, bulanık görme, gözü açamama, göz kapaklarında ve gözde kaşınma hissi gibi belirti ve bulgular olduğunda göze yabancı bir cisim kaçmış olabileceğini göz önünde bulundurulması gerekir. Doğru müdahale yapılmaması durumunda görme kaybına dahi yol açabileceklerini söyleyerek, erken dönemde yapılabilecek ilk yardım uygulanmalarından bahsedeceğiz.

göze yabancı cisim batması
Görsel: göze yabancı cisim batması

Göze yabancı cisim batması durumunda göz asla ovalanmaz ve kaşınmaz

Göz yaralanmalarında ilk yardım kapsamında yapılması gerekenler:

Ellerinizin temiz olduğundan emin olun, kişiyi gözlerini ovalamaması için uyarın. Gözün içini kontrol etmek için parmaklarla göz kapaklarını açın. Alt kapağı aşağı doğru nazikçe çekin. Gözün her bölümünü dikkatlice inceleyin. Gözü oda sıcaklığında temiz su ile burun tarafından başlayarak dışa doğru yıkayın.

Yabancı cisim görünmüyor ve semptomlar devam ediyorsa yabancı cisim üst göz kapağının altında olabileceği ihtimali düşünülmelidir. Kişinin gözünün üst kirpiklerini tutmasını ve üst göz kapağını alt kapağın üzerine çekmesini isteyin. Alt kirpikler parçacığı temizleyebilir.

Yabancı cisim batmışsa asla çıkartmaya çalışmayın

Yabancı cisim, görülebiliyorsa temiz ve yumuşak peçete ile gözün renkli kısmına değmeden zıt istikamette almaya çalışın. Göze, göz küresine veya göz bebeğine bir şey yapışmış veya batmış ise çıkarmaya çalışmayın. Gözü ince bir gazlı bez veya kağıt bardak ile kapatın. Kişiyi en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirin.

Mevsimsel göz alerjisinden korunmanın yolları

Göz alerjisini bahar aylarında olduğu gibi yaz mevsiminde de tetikleyen birtakım faktörler vardır. Polen, güneş ışınları ve havuzlardaki klor bunlardan sadece birkaçıdır. Burada önemli olan mevsimsel alerjik konjonktivitin etkilerinden gözlerimizi doğru şekilde korumaktır. Konjonktivit tedavi edilmezse ne olur? Göz alerjik konjonktiviti olanlar lens kullanabilir mi? Dışarı çıkarken gözlerimizi polenlerden korumak için neler yapabiliriz? Göz Hastalıkları Uzmanları sizler için sıraladılar.

Göz alerjik vakaların atışında polen, güneş ışınları ve havuzlardaki klorun etkisi oldukça fazladır. Ayrıca kedi, köpek ve kuş gibi hayvanların tüy dökme mevsimi de daha çok yaz aylarına denk geldiği için göz için ciddi anlamda olumsuz etkisi olmaktadır. Göz alerjik konjonktivitin başlıca bulgularını gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma ve ışık hassasiyeti olarak sayılabilir.

Mevsimsel alerjik konjonktivit, mayıs ve temmuz aylarında çayır otu ve bitki polenlerine bağlı olarak gözün reaksiyon göstermesidir. Polenlerden kaynaklandığı için diğer sistemik bulgularda eşlik edebilir. Aksırma, öksürme ve nefes darlığı gibi sorunlarla da karşılaşılabilir. Genel olarak çocuk yaş grubunda daha fazla rastlanmaktadır.

göze yabancı cisim batması
Görsel: göze yabancı cisim batması

Vernal konjonktivit nedir, kimlerde daha fazla görülür? 

Göz kapaklarında ve gözümüzün saydam tabakasında da tutulum olabilir. Genel olarak bulgular 10 yaşından itibaren ortaya çıkmaktadır. Erkek çocuklarda ise 4 kat daha fazla görülmektedir. 20 yaşından sonra alerjik konjonktivitin gitgide azaldığı bilinen bir durumdur.

Vernel konjonktivit genellikle sıcak ve kuru iklimlerde olduğu için ülkemizde Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde daha sık rastlamaktadır. Saat 11.00 ila 16.00 arası güneşin dik olarak geldiği vakitte dışarı çıkmak çok fazla tavsiye edilmemektedir. Polenlerin yayılım saatlerinde de hassasiyeti olanları uyarıyoruz.

Sağlıklı günler dileriz 😊