Grip, genel olarak 1 ya da 2 hafta içerisinde doğru tedavi planlaması ile atlatılan sağlık sorunudur, fakat özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi oldukça düşük olan kişiler de dikkat edilmezse hayati tehlikelere yol açılabilir. Gripten korunabilmek için bazı kişisel önlemler ve uzman yardımı alınması oldukça önemlidir. Annelik Yolunda ekibi olarak bu yazımızda sizlere grip ve gripten korunma yöntemlerini derledik.
Grip Özellikleri
Grip, öksürük, halsizlik, yüksek ateş şikayetleri ile birlikte özellikle soğuk havalarda görülen, influenza A ve B virüslerinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Gripten korunabilmek için özellikle mevsime uygun giyinmek, dengeli ve sağlıklı beslenmek, hasta kişilerle temasta bulunmaktan kaçınmak oldukça önemlidir. Grip virüsü, genel olarak 0 oC – 4 oC aralarında arasında ortaya çıkan ve canlılığını sürdürebilen bir canlıdır. Bulaşması son derece kolay olan bu virüs, öksürme, hapşırma, konuşma ve temas yoluyla bulaşmaktadır.

Grip virüsü, hasta olan kişilerin temas ettiği tüm nesneler bulaş açısından oldukça önemlidir. Özellikle, çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları ve öğretmenler gibi kişiler, gribi daha ağır geçirmektedir. Erken dönemde önlem alınmadığında pek çok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Gripten korunabilmek için ellerin gün içerisinde su ve sabun ile sık sık yıkanması gereklidir. Bu virüsüne yakalanan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gereklidir.
Grip için Risk Faktörleri Nelerdir?
Grip ve grip komplikasyonlarında pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Bu faktörler aşağıdaki gibi listelenmiştir:
- Yaş: 6 aydan 5 yaşına kadar olan çocukları ve 65 yaş ve üzeri kişileri direkt olarak etkilemektedir.
- Yaşam ya da Çalışma Koşulları: Huzurevi, bakımevi, hastane, vb. gibi ortamlarda yaşayan ya da çalışan kişilerine gribe yakalanma riski oldukça yüksektir.
- Zayıflamış Bağışıklık Sistemi: Kanser tedavileri, uzun süreli steroid kullanımı, organ nakli, kan kanseri ya da HIV/AIDS gibi durumlar bağışıklık sistemini oldukça zayıflatmaktadır. Bu durum, gribe yakalanmayı oldukça kolaylaştırır ve ekstra olarak grip komplikasyonlarının da riskini oldukça arttırmaktadır.
- Kronik Hastalık: Astım, kalp hastalığı, sinir sistemi hastalıkları, diyabet, metabolik rahatsızlıklıklar, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, kan hastalığı, akciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlıklar, grip riskini oldukça yükseltmektedir.
- Hamilelik: Hamile kişilerin, özellikle ikinci ve üçüncü trimester döneminde olan kişilerin gribe yakalanma riski daha yüksektir. Doğum sonrası 2 haftalık süreç içerisinde de grip komplikasyonlarının gelişme riski oldukça yüksektir.
- Morbid Obezite: Vücut kitle indeksi, yani BMI’sı 40 ya da daha fazla olan kişilerin grip riskine yakalanma riski oldukça yüksektir.

Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip, genel olarak soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu enfeksiyonları ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Grip belirtileri aşağıdaki gibi listelenmiştir:
- Baş ağrısı
- Ateş yükselmesi
- Tıkalı burun ya da burun akıntısı
- Yorgunluk hissi
- Soğuk terleme ya da titreme
- Şiddetli ağrılar
Hasta bireyler bu semptomların tümünü göstermeyebilir. Örnek olarak, ateş yükselmesi göstermeyen birisi de grip olabilir.
Grip Neden Olur?
Burun, boğaz, bronş ve akciğer gibi kısımları etkileyen ve influenza virüsüne bağlı olan bir enfeksiyondur. Genel olarak ellerin gün içerisinde sık olarak yıkanmaması sonucu oluşmakta ve yayılmaktadır. Virüsün bulaşması, kapalı ortamlarda oldukça kolaydır. Hasta kişi, öksürdüğü ya da hapşırdığı zaman milyonlarca virüs havaya yayılmaktadır. Bu virüse karşı bağışıklığı olmayan ya da bağışıklığı zayıf olan kişiler 1 ya da 4 gün içerisinde gribe yakalanmaktadır.
Virüs, dış ortamlarda 2 ya da 8 gün canlılığını sürdürülebilmektedir. Bu sebeple, virüs merdiven tutamaçları, telefon ahizeleri, masa, kapı kolları gibi ortak olarak kullanılan ortamlardan yayılabilmektedir.

Grip Nasıl Geçer?
Hasta bireyler virüsün bulaşmasını önleyebilmek için kendilerini evlerinde izole etmelidir. Hasta olan kişiler, ateşleri düştükten bir ya da iki gün sonra işlerine ya da okullarına geri dönebilirler. Grip tedavisinde hasta olan kişiyi bilinçlendirmek oldukça önemlidir. Tüm hasta olan kişilere virüsün nasıl bulaştığı aktarılmalı, nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgiler verilmelidir.
Anti – viral ilaçlar, gribin daha hafif bir şekilde ve daha kısa süre içerisinde atlatılmasına yardımcı olmaktadır. Grip tanısı konulmuş olan kişilerin ilaç kullanıp, kullanmasına mutlaka doktor karar vermelidir.
Gribe Ne İyi Gelir?
Gribe yakalandıktan sonra hızlı bir şekilde iyileşebilmek, hastalığın şiddetini ve süresini azaltmak için bol bol su tüketilmeli ve yeterli seviyede dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
Gribe yakalandıktan sonra C vitamini, çinko, selenyum, Omega 3 yağ asitleri, beta – karoten ve beyaz çay gibi vitaminlerin kullanımı gribin daha hızlı ve daha kolay bir şekilde atlatılmasına yardımcı olmaktadır.
Çevre tavsiyesi ile rastgele ilaç kullanmak ve tedavi yolları aramak oldukça yanlıştır. Şikâyetiniz olduğu zaman mutlaka bir doktora görünmeli ve ilaç kullanımına öyle başlamalısınız. Annelik Yolunda ekibi olarak kendinize dikkat etmenizi tavsiye eder, sağlıklı günler dileriz. 😊