Sağlıklı bir yaşam tarzı, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak kalp hastalığı, tip 2 diyabet, obezite ve diğer kronik hastalıkları da dahil olmak üzere birçok fayda sağlar. Bağışıklık sistemi vücudun kendini enfeksiyon ve hastalıktan koruma yöntemidir; soğuk algınlığı ve grip virüslerinden kanser gibi ciddi durumlara kadar her şeyle savaşır. Bağışıklık sistemlerimiz karmaşıktır ve birçok faktörden etkilenir. Aşılar, belirli hastalıklara karşı bağışıklık oluşturur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin bazı ek yolları, iyi beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, sağlıklı bir kiloyu korumak, yeterince uyumak, sigara içmemek, alkol kullanımından kaçınmak gibi püf noktalar olabilmektedir.
Kaliteli Beslenme Bağışıklık Sisteminin Olmazsa Olmazlarındandır

Alkali Beslenme
Dengeli asit-alkali seviyeleri genel sağlığımızda önemli bir rol oynar. Sonuçta vücudumuzda ağırlıklı olarak asidik bir ortam varsa, bu durum hastalıkların gelişmesine yardımcı olur. Vücudumuzdaki asitler ve alkaliler arasındaki dengeyi korumak için vücut çeşitli tampon sistemlerinden yararlanır. Bunlar, fazla asidin devam eden nötralizasyonunu sağlar. Bunun gerçekleşmesi için böbreklerin, akciğerlerin, kanın ve karaciğerin düzgün çalışması hayati önem taşır. Örneğin kan, pH değerini stabilize eden bir bikarbonat tamponu görevi görür. Tampon kapasitesinin yaklaşık yüzde 52’si ile tampon sistemlerinde en büyük rolü oynar. Bu sistem aynı zamanda karbonat/bikarbonat tampon sistemi olarak da adlandırılır ve kandaki asit-alkali dengesini her zaman korumak için gerekli olan kesin kimyasal reaksiyonu sağlar.
Aralıklı Oruç Tutmak
Bol sebze, kompleks karbonhidratlar, yüksek kaliteli proteinler ve sağlıklı yağ asitleri içeren çeşitli bir diyetin sağlığımızı korumak için çok önemli olduğu artık iyi bilinen bir gerçektir. Gıdadan kasten kaçınmanın da sağlığı geliştirici etkileri olduğu gerçeği nispeten daha az bilinir. 2016 yılında oruç tutma dönemlerinin harekete geçirdiği ve bağışıklık sistemini güçlendiren mekanizmanın keşfi nedeniyle Nobel Ödülü’ne layık görüldü. Burada söz edilen ve aralıklı orucun harekete geçirdiği mekanizma kuşkusuz Otofajidir. Vücudun kendi kendini temizleme süreci olarak bilinen bu işlem sayesinde hasarlı hücreler ayrı ayrı parçalara bölünür ve bu nedenle diğer süreçler için kullanılabilir hale getirilir. Sindirim sistemi ne kadar uzun süre ara verebilirse, bu mekanizma o kadar çok çalışır ve vücutta bu “temizlik” işlemi o kadar etkili bir şekilde gerçekleşir.

Fiziksel Olarak Aktif Olmak
Düzenli fiziksel aktivite daha iyi hissetmenize, daha iyi uyumanıza ve kaygıyı azaltmanıza yardımcı olur. İyi beslenmeyle birlikte fiziksel aktivite, kişinin sağlıklı kilosunu korumasına yardımcı olabilir. Yaşınız için fiziksel aktivite önerilerine uymak, anında ve uzun vadeli faydalar sağlar. Gelişmekte olan araştırmalar ayrıca fiziksel aktivitenin potansiyel olarak bağışıklığa fayda sağlayabileceğini öne sürüyor.
Sağlıklı Kilonuzu Koruyun
Fazla kilo, vücudunuzun nasıl çalıştığını etkileyebilir. Yetişkinlerde 30 veya daha fazla vücut kitle indeksi (BMI) olarak tanımlanan obezite, bozulmuş bağışıklık fonksiyonlarıyla bağlantılıdır. Obezite, influenza, hepatit B, tetanoz dahil olmak üzere birçok hastalık için aşı, bu hastalıkların ve enfeksiyonların etkisini azaltabilir. Sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olmanın güvenli yolları arasında stresi azaltmak, sağlıklı yiyecekler yemek, yeterince uyumak ve düzenli fiziksel aktivite yapmak yer alır.

Yeterli Düzeyde Uyumaya Dikkat Etmek
Bilimsel kanıtlar, uyku kaybının bağışıklık sisteminin farklı kısımlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini gösteriyor. Bu, çok çeşitli bozuklukların gelişmesine yol açabilir.
Sigara ve Alkolden Uzak Durmak
Sigara içmek, vücudu hastalıklarla mücadelede daha az başarılı hale getirebilir. Sigara içmek, romatoid artrit dahil olmak üzere bağışıklık sistemi sorunları riskini artırır. Aynı şekilde alkol kullanımı da bağışıklık sistemini zayıflatmanın yanında diğer hastalıklara da davetiye çıkartabilir.

Kolon Temizliği
Modern yaşam tarzı, bağışıklık sistemi için son derece zorlu olabilmekte. Kolayca sindirilebilir yemekleri, yeterli hareketi ve rahatlamayı günlük yaşamınıza entegre etmek her ne kadar zor olsa da imkânsız değil. Öğünlerinizi “Kral gibi kahvaltı yapın, öğle yemeğini prens gibi ve akşam yemeğini fakir gibi yiyin” atasözüne göre düzenlemeye çalışın. Vücudun ikinci beyni gibi çalışan ve yapılan çalışmalarla da kanıtlanan bağırsakların sağlığını korumak ve temizliğini sağlamak vücut direncini oldukça olumlu yönten etkileyecektir. Bu yüzden bir uzmana danışarak belirli periyotlarda kolon temizliği yapabilir ve bununla birlikte probiyotik içerikli gıda tüketimine gereken önemi göstermelisiniz.
Besin ve Vitamin Takviyesi Almak
C vitamini, D ve çinkonun bağışıklık sistemini güçlendirdiği artık salt bir geçektir. Bununla birlikte, sık görülen bir kafa karışıklığı kaynağı, ne tür ve miktarda besin takviyesinin gerçekten anlamlı olduğu sorusudur. Örneğin C vitamini durumunda, tamponlandığından emin olmaya değer. Bu, askorbik asidin (C vitamini) tolere edilebilirliğini arttırmak için bir alkali minerale bağlı olduğu anlamına gelir. Bu, asidi tamponlayarak C vitamini pH’ını nötr hale getirir ve bu nedenle özellikle iyi tolere edilir. Ayrıca, sentetik katkı maddeleri olmadan saf haliyle alınmalıdır, aynısı diğer tüm diyet takviyeleri için de geçerlidir. Uzmanınız ile danışarak belirli aralıklar ile C, D ya da çinko içerikli besib takviyeleri alabilirsiniz.
Annelik Yolunda ekibi olarak sizler için hazırladığımız bu bilgi selinde anlatılacak daha çok şeyimiz var, bizleri takip ederek sağlıkla kalmanızı umud ediyoruz 😀