OMAD diyeti, yani günde tek öğün beslenmek son zamanların en çok konuşulan ve uygulanan beslenme programlarından biri! Eminiz sizin de çevrenizde günde tek öğün beslenen arkadaşlarınız vardır. Peki, OMAD nasıl yapılıyor?

OMAD diyetinde ne yenir, günde tek öğün beslenme sağlıklı mı? Annelik Yolunda ekibi olarak, tek öğün beslenme yapılırken hangi saatte yemeniz gerektiğini ve hangi gıdalara ağırlık verebileceğinizi anlatıyoruz. Hazırsanız, başlayalım!
OMAD Nedir?
Günde tek öğün (OMAD) diyeti, en basit anlatımıyla günde 23 saat boyunca oruç tutar gibi yemek yememek ve gün içinde sadece bir öğün yemek anlamına geliyor. OMAD diyetinde hamburger, patates kızartması, ızgara sebzeler, yeşillikler, tahıllı gıdalar gibi her şey yenilebiliyor.

OMAD diyetinin amacı gün boyunca kalori tüketimini sınırlandırarak tek bir öğünde istediğinizi yiyebilir ve fit görünmeye devam edebilirsiniz. Günde tek öğün beslenmede gün içinde su ve şekersiz kahve ve çaya izin verilir, ancak bunun dışında mutfak tüm gün boyunca kapalıdır.
OMAD Diyeti ile Aralıklı Oruç Aynı Mı?
Günde tek öğün diyet (OMAD), aralıklı oruç diyetinden daha sıkı ve zor olarak düşünülebilir. OMAD diyetinde 23 saat boyunca oruç tutulurken, aralıklı oruç diyetinde 4-8 saat arasında farklı öğünler tüketilebiliyor. Aralıklı oruç diyetinde akşam yemek yenirken, OMAD diyetinde yenilemez.
OMAD Diyeti Nasıl Çalışır?
OMAD beslenme diğer aralıklı oruç diyetleri gibi vücudun ihtiyacı olan yakıtı almak ve kullanmak yöntemiyle çalışıyor. Klasik beslenmede enerjimizi yediğimiz gıdalardan alıyoruz. Karbonhidrat tükettiğimizde vücudunuz onları şekerlere ayırır. Kanımızda ihtiyacımız olandan daha fazla şeker varsa, insülin adı verilen bir kimyasal fazlalığı yağ hücrelerine taşıyor, fakat uzun süre yemek yemediğimizde vücut daha az insülin üretiyor. Hücrelerimiz yakıt için enerjiye ihtiyaç duyuyor ve yağ hücreleri bunu telafi etmek için enerji ortaya çıkarıyor. OMAD diyeti yapanlar uzun süre yemek yemeyerek insülin seviyesinin düşmesini ve vücutta yağ yakımı gerçekleşmesini amaçlıyorlar.

OMAD Beslenmenin Faydaları
OMAD diyeti yapanlar kendilerini daha zinde ve enerjik hissediyorlar. Gündüz saatlerinde bir şey yemediğinizde vücutta orexin-A adı verilen bir kimyasal salgılanıyor ve bu da zinde hissetmenize yardımcı oluyor.
Günde tek öğün beslenmek ve akşam oruç tutmak daha fit görünmene ve zayıf kalmanıza da yardımcı olabilir. Gece oruç tutan ve sabahları daha fazla yemek yiyen insanlar, akşam yemeğinde daha fazla yiyen insanlardan daha fazla kilo verme eğilimindedir.

OMAD beslenme yapmak yağ yakmanıza yardımcı olabilir. Günde tek öğün beslenme yapanlarda diyet sonunda daha az toplam vücut yağı görülüyor, önemli bir kilo kaybı ise yaşanmadığını söylüyorlar.
OMAD Beslenmenin Zararları
OMAD beslenme oldukça katı bir yöntemdir. Günde tek öğün beslenmenin kilo kontrolü için işe yaradığına dair kesin bir kanıt yoktur. OMAD beslenmenin sürdürübilirliği zor olabiliyor. OMAD gibi aralıklı oruç diyetini yapanların %65’i kısa bir süre sonra bu diyeti sonlandırıyorlar.

OMAD beslenme sizi daha çok acıktırabilir çünkü günde üç öğün yemek yerine bir öğün yemek yediğinizde, vücudunuz daha çok ghrelin hormonu üretir ve bu da sizi acıktırma eğilimindedir.
OMAD diyeti, diyabet hastaları için tavsiye edilmiyor. Eğer günde tek öğün beslenmek sizi yorgun ve aç hissettiriyor, tansiyonunuzu düşürüyorsa mutlaka uzman bir diyetisyenle çalışmanızı öneririz.
Annelik Yolunda ekibi olarak, kendinze ve sağlığınıza dikakt etmenizi temenni eder, mutlu günler dileriz!
Kaynaklar:
- https://www.webmd.com/diet/is-eating-one-meal-a-day-safe#:~:text=For%20most%20people%2C%20there%20are,your%20blood%20pressure%20and%20cholesterol.
- https://www.healthline.com/health/one-meal-a-day
- https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/omad-diet
Görsel Kaynak: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/gida-ask-yemek-yiyor-ev-5591231/