Hamilelik en değerli dönemlerden biridir, kadınlar bu dönemde oldukça hassas olurlar ve vücutlarında çok farklı değişimler yaşanır. Bu değişimlerden biri, hamilelerde kaşıntı durumudur. 5 hamile kadından birinde kaşıntı meydana gelmektedir, farklı sebeplerden dolayı olabilir ancak altında büyük bir problem aranmamalıdır. Bu kaşıntıların yoğunluğu ve nerede olduğu kişiden kişiye göre değişebilir.
Kan Akışı
Kan akışı hamilelik döneminde ciltte artar ve bunun sonucunda hafif kaşıntılar meydana gelir. Hamilelik ilerledikçe ve bebek büyüdükçe karın da büyür, dolayısıyla karın derisi gerilir. Buda hamilelerde kaşıntı meydana gelmesine neden olur. Bu kaşıntı normaldir ve hemen hemen herkeste olur, gerilmeye yapacak bir şey yoktur. Bu durumda endişelenecek bir şey yoktur.
İntraheptik Kolestaz
Bu isim ciddi kaşıntının habercisidir. Diğer bir ismi obstetrik kolestazdır. Hamilelerde kaşıntı uzun süreli ve çok şiddetli ise, artık günlük hayatı etkiliyorsa sebebi bu olabilir. Bu hastalık bir çeşit karaciğer hastalığıdır. Ancak nedeni tam olarak halen bilinmemektedir. Normalde, yani sağlıklıyken safra asitleri gıdaları sindirmemiz amacıyla karaciğerden bağırsaklara akar, ancak bu hastalık ile beraber safra düzgün bir şekilde akmaz ve vücutta birikir. Bu hastalığın bir tedavisi yoktur ve hamilelikten sonra geçtiği düşünülür, ancak mutlaka doktor kontrolünde incelenmelidir.
Belirtileri nelerdir;
- Döküntü olmadan kaşıntı
- Avuç içleri ve ayak tabanlarında kaşıntı
- Dayanılmaz bir kaşıntı
- Geceleri daha kötü bir hal alır
Tedavisi olmadığı için en sinir bozucu kaşıntı nedenidir.

Prurigo
Bu duruma neden olan şey ise, gebeliğin prorigolarıdır. Hamilelerde kaşıntı cilt üzerinde sanki böcek ısırmış gibi küçük kaşıntılar ile meydana gelebilir. Herhangi bir noktada ortaya çıkar ve hamilelik boyunca devam edebilir, hatta hamilelik sonrasında da devam eder. Annede hamilelik sonrasında bağışıklığın zayıflamasına neden olabilir fakat bebeğe bir zararı yoktur.
Hamilelik Esnasında Ortaya Çıkan Cilt Hastalıkları
Egzama, sedef gibi cilt hastalıkları ile her zaman karşı karşıya kalabiliriz, hamilelerde kaşıntı sebeplerinden biride budur. Egzama ve sedef ciltte kızarıklık, yanma ve döküntü gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Kaşıntı ile çok fazla, dayanılmayacak kadar olabilir. Hamilelik döneminde farklı yerlerde ortaya çıkabilir, tedavisi ise sabun, yağ ve ilaçlı kremler ile mümkündür.
Çok kaşınırsa başka yerlere de yayılabilir. Hamilelikte kilo alındığı için etler birbirine daha fazla temas eder ve pişik oluşumu ortaya çıkar, buda kaşıntıya neden olur. Ayrıca cilt nem kaybettiği içinde kurur ve kaşıntılar meydana gelir. Bu cilt problemlerinden biri de çatlaklardır, özellikle göğüs ve karın bölgesinde oluşan gerilme sonucunda çatlaklar meydana gelir ve kaşıntı olur.

Hormonal Değişimler
Hamilelikte hormonal değişimler en üst seviyeye çıkar, kadınlar hiç yaşamadıkları şeyleri yaşarlar ve vücutlarında farklı değişimler gözlemlenir. Kaşıntı herhangi bir yerde olabilir ve hormonlardaki değişimler, sürekli oynamalar, bedenin içinde bir can olması, sürekli kilo alımı haliyle kaşıntıya neden olabilir. Bu endişe edilecek bir durum değildir, hamilelik sonrası geçecektir. Östrojen hormonundaki artış özellikle kaşıntının baş nedenidir, hamilelerde kaşıntı en çok ayak ve ellerde olur.
Pemfigoid Gestayones
Çok sık görülen bir durum değildir ancak en ciddi kaşıntı nedenleri arasındadır. Gebelik dermatozu olarak bilinir ve trofoblastların habis tümörlerinde ve moler gebelikte ortaya çıkmasıdır. Gebeliğin geç dönemlerinde hatta doğumdan sonra ortaya çıkabilir.
Belirtileri;
- Karın bölgesinde ve göbek deliği çevresinde aniden ortaya çıkan kaşıntılı, kızarık kabartılar oluşur.
- Şiddetli kaşıntı ve döküntü beraberinde gelir.
- Kalça, gövde gibi yerlere ya yayılabilir.
Tedaviden ziyade kendi kendine iyileşme gözlemlenmektedir. Yüz, el ve ayakta kaşıntı diğer nedenlere nazaran bunda daha azdır.
Teşekkür ederiz.