Hamilelikte yüzde lekelenme problemini eminiz duymuşsunuzdur. Kadınların hayatındaki en özel dönemlerden biri olan hamilelik sürecinde meydana gelen bu lekeler, anne adaylarını lütfen üzmesin! Hamilelik lekeleri, bu sürecin olağan parçalarından birisidir. Bazen koyu, bazen de çok açık bir şekilde beliren bu lekeler, doğru leke kremiyle tedavi edilebilir ve önlenebilir.

Annelik Yolunda ekibi olarak, hamilelik döneminde beliren bu lekeleri nasıl kontrol altına alacağınızı ve hamilelik lekelerinin neden oluştuğunu tek tek açıklıyoruz. Siz de hamilelik lekelerine karşı gardınızı almak istiyorsanız hazırladığımız bu yazıdan faydalanabilirsiniz. Hazırsanız, başlayalım! 🤩🎉
Hamilelik Lekesi Neden Oluşur?
Hamilelikte cilt lekelerinin en temel nedeni malum hormonlar! Hamilelik dönemindeki östrojen ve progesteron hormonları, cilt yüzeyinde leke oluşmasına sebep olur. Hormonların üzerine bir de UV ışınları eklendiğinde, bu dönemde hassas olan cildimizde leke çıkmaması mucize haline geliyor.

Hamilelikte yüzde kırmızı lekeler genellikle hamileliğin 4. ya da 5. ayında ortaya çıkıyor. Bu dönemdeki hormonlar ve melanositlerden fazla üretilen melanin nedeniyle ciltte kırmızı ya da koyu renkli lekeler meydana gelir. Hamilelik maskesi de denilen bu lekeler, hamile kadınların bir çoğunda görülüyor, yani merak etmeyin, yalnız siz değilsiniz!
Hamilelik Lekeleri Geçer Mi?

Hamilelik lekesi için geçer ya da geçmez demek mümkün değildir ama sevindirici haberi de verelim: Hamilelik lekelerinin çoğunluğu geçiyor! Tabii tedbiri elden bırakmamak şartıyla. Hamilelikte yüz lekelerini önlemek için cildinizi mutlaka bu dönemde güneşten korumalısınız. Hamileler için kullanımı uygun güneş kremlerini kullanarak, UV ışınlarının cildinizde leke oluşturmasına engel olabilirsiniz.

Hamilelikte yüzde lekelenme sorunu yaşayan kadınlara baktığımızda hem açık tenlileri hem de esmerleri görüyoruz. Bu nedenle lekelenme sorununu ten rengiyle ilgili değil. Esmer tenlerde cilt lekeleri daha az belirgin olduğu için belki size esmerlerde leke olmuyor gibi gelebilir ama bu doğru bir bilgi değildir!
Annelik Yolunda ekibi olarak, kendinize ve cildinize dikkat etmenizi temenni eder, mutlu günler dileriz! 😊😍
Kaynaklar:
- https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/skin-changes/
- https://www.acog.org/womens-health/faqs/skin-conditions-during-pregnancy#:~:text=Why%20do%20dark%20spots%20and,%22the%20mask%20of%20pregnancy.%22
Görsel Kaynak: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/kadin-cicekler-yuz-portre-modu-5588012/