Hamilelik döneminde kilo artışı birçok kadının şikayetçi olduğu başlıca konular arasında yer almaktadır. Bu durumun temel sebebi kuşkusuz gündelik yaşamı tamamen değiştirebilecek nitelikteki sürecin başlangıcıdır. Hamilelik döneminde kilo artışı her ne kadar beslenme ile birlikte meydana geldiği düşünülse de aslında durum tam olarak böyle değil. Yaş, çevresel şartlar, beslenme alışkanlıkları, meslek, yaşam tarzı, genetik faktörler, sahip olan metabolizma durumu gibi birçok farklı etmen her kadını birbirinden ayırmakta ve eşsiz kılmaktadır. Annelikyolunda ekibi olarak bugün sizler için hamilelik dönemindeki kilo artışı üzerine bilmeniz gereken bilgileri derledik.

Hamilelik Döneminde Kilo Artışı Sebepleri
Hemen hemen hamile olan tüm kadınlar bu soruyu kendilerine sormaktadır. Hamilelik döneminde kilo artışı, annenin kilo artışına ne kadar katkıda bulunduğuna ve bebeğin bu kilo artışına ne kadar sebep olduğuna göre iki farklı şekilde yorumlanabilmektedir. Baldır, kalça ve kol bölgelerinde toplanan fazla kilolar, vücudun emzirme sırasında kullanabileceği enerji deposu olarak düşünülebilir.
Hamile kadınların kilo artışında belirli etkenler ve faktörler olabilmektedir. Bu etkenler ve faktörler aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Dolaşımda oluşan fazla kan hacmi
- Vücudun su tutması ve genel sıvı artışı
- Göğüs bölgesinin oluşturduğu ek ağırlık
- Genişleyen ve büyüyen uterusun ek ağırlığı
- Amniyon sıvısı
- Plasenta
- Bebek
Hamileliğin erken dönemlerinde anne adayındaki kilo artışının büyük bir kısmı bebeğin oluşturduğu ağırlıktan kaynaklanmaktadır. Anne adayının vücudu, büyümekte olan fetüse karşı gerekli olan oksijen ve besin maddelerini temin edebilmek için daha fazla kan üretmektedir.
Anne adayının kilo artışında dalgalanmalar yaşanabilir, fakat ani kilo artışı ya da ani kilo azalması durumu yaşanırsa uzman bir doktor ile mutlaka görüşülmelidir. Hamilelik döneminde genel olarak doktorlar, kilo artışını izlemek isterler. Haftada bir gün, aynı gün ve aynı saatte bir kez tartılarak kilo kontrolü takip edilebilir. Hamilelik döneminde ideal kilo artışı, yavaş ve sürekli olan artıştır.

Hamilelik Döneminde Alınan Kiloları Vermek Ne Kadar Sürmektedir?
Dokuz ay geçti ve bebek doğdu. Şimdi sıra dokuz ay boyunca alınan fazla kiloları vermekte. Pek çok uzman 9 ay içerisinde alınan fazla kiloların yine 9 aylık bir süreç içerisinde verilebileceğini kabul etmektedir. Bazı kadınlar, metabolizma hızlarına bağlı olarak hamilelik esnasında aldıkları fazla kiloları hızlı bir şekilde verebilmektedirler. Bazı kadınlarda ise bu durum daha yavaş sürebilir. Normal şartlar altında kilo verme hızı 9 aylık süreç içerisinde olmayabilir. Hamilelik döneminde vücuda yiyecek şeklinde giren enerji, aynı oranda harcanan kilo verme işini oldukça kolaylaştırabilir. Alınan enerjiden daha az enerji harcanıyorsa, geriye kalan ve yakılamayan besinler, yağ olarak depolanabilir. Günlük porsiyonları dikkatli bir şekilde almak ve küçük egzersizler yapmak bu süreç içerisinde kilo verme durumunu oldukça hızlandıracaktır.
Hamilelik Döneminde Diyet Yapılabilir Mi?
Hamileliğin ilk üç ayında folik asit bakımından zengin olan bir diyet yapmak oldukça önemlidir. Folik asit düzeyinin düşüklüğü, bebeklerde nöral tüp defektler oluşum sıklığının daha yüksek olması ile ilişkilendirilmiş olan bir durumdur. Günlük olarak 0.5 mg ya da 500 mg folik asit içeren iyi ve kaliteli doğum öncesi vitaminlerin alınması uzmanlar tarafından önerilmektedir, fakat her bünye birbirinden farklı olduğu için uzman bir doktor ile görüşmeden belirli miktarda folik asit almak zararlı olabilir. Doğal yollar ile vitamin almak isteyen kişilerin, folik asit açısından zengin besinler olan yeşil yapraklı sebzeler, iyi tahıllar, karaciğer ve greyfurt tüketmeleri önerilir.

Hamilelik Döneminde Kilo Artışı Ne Kadar Olur?
Her hamile kadının, hamilelik dönemi birbirinden farklıdır. Bu duruma bağlı olarak bir kadının vücuduna iyi geldiğini düşündüğü yiyecek, bir başkasına iyi gelmeyebilir, hatta bu yiyecek o kişiyi rahatsız bile edebilir. Hamilelik dönemindeki kilo artışı yukarıda da sayıldığı üzere pek çok faktöre bağlı olarak değişebilir.
- Kişilerin sahip olduğu spesifik faktörler, hamilelik döneminde ne kadar kilo alındığını ya da verildiğini de etkilemektedir. Hamilelik döneminin başlangıcında boy ve kilo normal düzeye ise 40 haftalık süreç içerisinde 10 ya da 15 kg almak oldukça normaldir. İkiz ya da üçüz gibi çoğul olan hamileliklerde ya da hamilelik komplikasyonlarının görüldüğü durumlarda, kilo artışı değişebilmektedir.
- Genel olarak hamilelik döneminin ilk üç ayı çok az kilo alımı ile geçmektedir. Hatta bazı durumlarda kilo verme durumu bile gözlemlenebilir. Bulantı, normal yemek yeme alışkanlıklarda meydana gelen değişiklikler sonucunda 2 kg’a kadar kilo kaybı görülebilmektedir, fakat hamilelik döneminin ikinci ya da üçüncü aylarında çoğu anne adayı kaybettikleri kiloları geri alır ve hamilelik dönemi boyunca da kilo almaya devam ederler.

Hamilelik Döneminde İki Kişilik Mi Yemek Yenilmelidir?
Anne adaylarının iki kişilik yemek yemesi gerektiği söylense de bu durum bilimsel açıdan kanıtlanmamıştır. Hamilelik döneminde porsiyonların iki katına çıkarılması gereksiz olmasının yanı sıra oldukça da tehlikeli bir durumdur. Bu durum anne adayına fazla kilo aldırmakta başka hiçbir işe yaramamaktadır. Önemli olan porsiyonları arttırmak değil, beslenme kalitesini arttırmak ve bebeğin ihtiyacı olan besinleri karşılamaktır.
Hamilelik döneminde anne adaylarının hep aynı düşünceler ile baş başa kalması oldukça normaldir. Toplumda herkes tarafından onay görmüş, doğru bilinen yanlışlara aldanmamak, akla takılan her şeyi uzman bir doktor ile görüşmek bu yoldaki en büyük yardımcılarda biridir. Annelik Yolunda ekibi olarak hamilelik döneminde almış oluğunuz fazlalık kilolarınızı çok fazla kafanızı takmamanızı önermekte ve sağlıklı günler dilemekteyiz! 😊