Hamilelik döneminde makyaj yapmak sanılanın aksine her zaman tam anlamıyla zararlı olmayabilir. Bu durum tercih ettiğiniz makyaj ürünlerinin yapısına göre değişiklik gösterebilir. Her kadın başta kendisi olmak üzere tüm sevdiklerine karşı bakımlı ve güzel görünmek ister. Belirli dönemlerde tüketilen yiyeceklerden ya da çeşitli problemlerin beraberinde getirdiği stresten dolayı görülen cilt problemleri ve rahatsızlıkları kadınlar için ciddi anlamda sorun teşkil edebilmektedir. Özellikle anne adayları, hormonal değişimlerden ötürü oldukça hassas ve duygusal olabilmektedirler. Güzelliğine son derecede önem veren kadınlar, ciltlerinde oluşan bazı lekelenmelerden ve sivilcelenmelerden ötürü makyaj yapmak isteyebilirler, fakat yaygın olarak bilinen yanlış bilgilerden ötürü makyaj yapmak konusunda oldukça tedirgin olabilirler. Bu durum “hamilelik döneminde makyaj yapmak zararlı mıdır?” sorusunu akla getirmektedir.
Günümüzde kozmetik piyasasına sürülen pek çok farklı markaya ait olan ürünlerin sağlıklı olup olmadığı ne yazık ki bilinememektedir. Peki anne adaylarının makyaj yapmaları ve bu kozmetik ürünlerini kullanmaları ne kadar doğrudur? Bu ürünlerin bebeğe herhangi bir zararı ya da yan etkisi var mıdır? Annelik Yolunda ekibi olarak bu yazımızda sizlere hamilelik döneminde makyaj yapmak ve kozmetik ürünlerin kullanımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.

Hamilelik dönemi her açıdan oldukça hassas olunan bir dönem olup, yenilen yemekten içilen suya, hatta dudaklara sürülen ruja kadar her şey anne karnındaki bebekleri etkilemektedir.
Anne adayları hamilelik esnasında günlük hayatlarından kopmamalı, fakat belirli rutinlerine de ara vermeden devam etmelidirler. Özellikle, günümüz şartlarında erken yaşlardan itibaren yapılmaya başlanan makyaj, vücutta ciddi oranlara varan toksin ve ağır metal birikimine yol açabilmektedir. Oluşan bu toksin ve ağır metal birikimi, anne ve bebekte çeşitli doku ve organlarda birikime yol açabilirken, biriken organlarda da hasarlara yol açabilmektedir. Uzun süreli yaşanan kurşun maruziyetinin çocuklarda IQ düşüklüğüne yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir durumdur. Bir diğer ağır metal olan kadmiyumun uzun süreli maruziyeti ise böbrek hasarı, tansiyon yüksekliği ve ileri dönem kanser problemlerine neden olabilmektedir.
Tüm bu ağır metaller, pek çok makyaj malzemesinde ve kozmetik ürünlerde yoğun olarak bulunmaktadır. Ekstra olarak, bu ağır metaller dışında daha pek çok toksin de vücuda nüfuz edebilmektedir. Vücudun en geniş organı olan cilde bu maddeler temas ettiğinde cilt tarafından oldukça hızlı emilmekte ve bir kısmı da kana geçmektedir. Anne adaylarının da vücutlarına süreceği her türlü kimyasal ürün, makyaj malzemesi ve oje de aynı şekilde kanlarına karışmakta ve kan yolu ile bebeğe geçmektedir. Bu sebepten ötürü hamilelik döneminde makyaj yapmaktan, oje sürmekten ve ağır kozmetik ürünlerinden kaçınılmalı, mümkünse organik makyaj malzemeleri ile cilde minimum düzeyde makyaj yapılmalıdır.

Hamilelik Döneminde Makyaj ve Kozmetik Ürünler
Hamilelik döneminde saç boyamak, vücutta istenmeyen toksinlerin ve maddelerin birikimine neden olabilmektedir, fakat doğru bitkisel boyalar ile yapılan saç boyama işlemleri son dönemlerde tavsiye edilmektedir. Spesifik olarak, hamilelik döneminde cilt temizliği dışında herhangi bir medikal estetik işlem yaptırılmamalıdır.
- Hamilelik döneminde vücudu nemlendirebilmek için olabildiğince doğal yağlar ve organik içerikli kremler tercih edilmelidir.
- Bu yağlar ve kremler, emzirme döneminde tercih edilmelidir, fakat unutulmamalıdır ki emzirme döneminde kullanılan ürünler ve yenilen yiyecekler de anne sütünde tespit edilebilmektedir. Bu sebepten ötürü oldukça dikkatli olunmalıdır.

Hamilelik Dönemi için Yararlı Kozmetik Ürün Seçimi
Anne kanında bulunan bir bebeğin organları ilk üç ay içerisinde oluşmaktadır. Bu sebepten ötürü beslenmeden giyinmeye, giyinmeden hareket etmeye kadar her konuda anne adaylarının kendilerine daha fazla dikkat etmeleri gereklidir. Bu sebepten ötürü özellikle ilk üç ay içerisinde anne adaylarının makyaj yaparken kullanacakları ürünlerin paraben içermeyen doğal ürünler olması gerekmektedir.
Makyaj malzemeleri arasında en zararlı olarak görülen ürünlerden bir tanesi de ojelerdir. Tırnakların geçirgen özellikte olmamasından ötürü bebeğe zarar verme ihtimalinin oldukça düşük olduğunu tahmin edilmektedir, fakat durum tam olarak öyle değildir. Vücuda uygulanan ürünlerin kana karışma ihtimali yüksektir. Bu sebepten ötürü ürün seçimi yaparken dikkatli olmalı ve olabildiğince doğal bitkisel ürünlere yönelmelisiniz. Ekstra olarak, ojeyi çıkartırken kullanılan asetonlara da bir diğer önemli parametreler arasında yer almaktadır. Aseton için ise kokusuz asetonları tercih edebilirsiniz. Kozmetik ürün seçimi hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Hamilelik esnasında kaçınılması gereken belli başlı kozmetik ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler aşağıdaki gibi listelenmiştir:
- Bisfenol A (BPA)
- Hidrokuinon veya glutatyon
- Diazolidinil üre
- Fenilmerkürik tuzlar, asetat, nitrat
- Parabenler
- Dibutil fitalat
- Triklosan
- BP-3
- Dioksin
- Oksibenzon
- Retinil palmitat ve Retinol (vitamin A)
- Pitalik
Anne olmak, hamilelik döneminin ilk haftasından itibaren oldukça zor bir eylemdir, fakat yavrunuzu sağ salim kucağınıza alıp, sağlıkla büyütmek için bu dönemde biraz fedakârlık yapılmalıdır. Emin olun, sağlıklı beslendiğiniz zaman cildinizdeki lekeler tekrar oluşmayacak ve göz altlarınızı ya da cildinizi kapatmanız gerekmeyecek. Annelik Yolunda ekibi olarak yüzünüze en çok yakışan gülümse ile dünyanın en güzel annesi olmanızı diliyoruz. Mutlu ve sağlıklı günler dileriz.