Hamilelik Testi Ne Kadar Güvenilirdir?

0
693
hamilelik-testi-sonucu

Hamile kalmayı planlayan kadınlar kendilerine ‘‘Acaba hamile olabilir miyim?’’ gibi sorular sorarlar. Vücutlarında meydana gelen en ufak değişikliği bile hamilelikle ilişkilendirmeye çalışır ve merak ederler. Bu gibi durumlarda akla ilk gelen şey hamilelik testi yapmaktır. Bu şekilde acaba mı gibi sorularda kafa kurcalamayı bırakır. Bu yazımızda sizler için hemen her anne olma isteği duyan kadının başvurduğu gebelik testlerinin güvenilir olup olmadığı hakkında bir yazı derledik.

hamilelik-testi
Görsel: hamilelik testi

Gebelik belirtileri nelerdir?

  • Adet gecikmesi
  • Göğüslerde büyüme, hassasiyet
  • Sürekli yorgunluk, halsizlik
  • Akıntıda artış
  • Bulantı, kusma
  • Ağızda güçlü metalik tat
  • Aşırı duygusallık
  • Sık idrara çıkma
  • Bel ağrıları
  • Kasık ağrıları

Bu semptomlar yeni bir hayatın doğuşunun habercileridir, ancak elbette tanı ultrason muayenesi, test ve gebeliğin gözlenmesi ile doğrulanmalıdır.

Hamilelik rahme girdiğinde, HCG adı verilen bir hormon salgılanır. Testte gözlenen bu hormonun yükselmesi hamilelik belirtisidir. Kesin bir kanıttır. HCG hormonunun (yani B-HCG) beta kısmının ölçülmesi, kandaki ve idrardaki HCG seviyelerinin, yapısal olarak bu hormona çok benzeyen lüteinizan hormon (LH) ile karışmasını önler.

İdrarla yapılan hamilelik testi

Kandaki BHCG belli bir düzeye ulaştığında gebelik ilerledikçe idrarda görünmeye başlar ve idrardaki BHCG içeriği artar. Verilen sonuçlar ayrıca büyük ölçüde testin hassasiyetine bağlıdır. Hassas testler, gebeliğin ilk aşamalarında idrarda düşük B-HCG seviyelerini tespit edebilmesine rağmen, hassas olmayan testler hamilelik biraz daha ilerleyip idrardaki seviye yükseldiğinde belirleyebilir.

Cinsel ilişkiden hemen sonra idrarda gebelik testi sonuç vermez. Testin doğru sonuç alabilmesi için genellikle adet kanamasında bir gecikme olur. Başka bir deyişle, şüpheli bir hamilelikle cinsel ilişkiden sonra yaklaşık 14 gün geçmesi gerekir. İdrar testinde “pozitif gebelik” sonucu elde edildiğinde hata oranı çok düşüktür. Ancak belli bir süre sonra testin tekrarlanması ve “negatif gebelik” sonucu alınması tavsiye edilir.

hamilelik-testi-pozitif
Görsel: hamilelik testi pozitif

İdrar testi yaparken ara idrar kullanmaya dikkat edin. İdrar testinde genellikle 3 bölme vardır. Örneklerden birine idrar örneği yerleştirirken, iki bitişik bölmeye bakarak testi yorumlayın. Bu pencerelerden biri testin doğru bir şekilde tamamlanıp tamamlanmadığını gösterir. Diğer bölümler olumlu veya olumsuz sonuçlar verir.

Sonuç pozitifse, bu bölümde bir çizgi veya artı işareti görüntülenecektir. Sonuçlar bölmesindeki çizgilerin açık veya koyu olması fark etmez. Her durumda, bu olumlu sonuçlar anlamına gelir. Bazı testlerde, sonuçlar bölmesinde bir artı veya eksi işareti görünür. Artı, olumlu bir sonuç, yani hamilelik anlamına gelir ve eksi, hamilelik olmadığı anlamına gelir.

Pozitif bir testin normal bir hamilelik anlamına gelmediğini unutmayın. Bu nedenle, hamileliğin doğruluğunu belirlemek, bazı erken gebelik komplikasyonlarından kaçınmak ve özellikle dış gebelikten korunmak için kontrol kesinlikle şarttır.

hamilelik-testi-ne-zaman
Görsel: hamilelik testi ne zaman yapılır

Kanla yapılan hamilelik testi

Kan üzerinde BHCG testi yapılarak çok küçük gebelikler bile tespit edilebilir. Döllenmeden yaklaşık 7-12 gün sonra kandaki normal değerin üzerine çıkmaya başlar. Hamile olmayan kadınların BHCG seviyesi 0-5 arasındadır. Normal bir gebelikte bu değer iki günde bir artar. Adet gecikmesi görünmenden bile şüphesiz net bir teşhis konulabilir. Ayrıca kan takibi doktorlar için iyidir, değer iki gün içinde ikiye katlanmadığı sürece sorun var demektir ki bu da mol veya dış gebelik takibi için çok önemlidir.

Son adetten itibaren olması gereken BHCG seviyeleri:

3 hafta: 5 – 130

4 hafta: 75 – 2,600

5 hafta: 850 – 20,800

6 hafta: 4,000 – 100,200

7-12 hafta: 11,500 – 289,000

13-16 hafta: 18,300 – 137,000

17-24 hafta: 1,400 – 53,000

25-40 hafta: 940 – 60,000

Hamilelik testlerinin sonuçları ne kadar güvenilir?

Hamilelik testlerinin çoğu adetin gecikmesinden hemen sonra %99 kesin sonuç verdiğini iddia eder. Tavsiye edilmesine göre hamilelik testi adetin gecikmesinden 1 hafta sonra kullanmak en uygunudur. Bu şekilde daha kesin sonuçlar verebilir.

Unutmamak gerekir ki idrar testlerinin yanılma payı, kan testine göre çok daha yüksektir.

Kullanılan ilaçlar testin sonucunu etkiler mi?

HCG içeren ilaçlar test sonuçlarını büyük ölçüde etkileyebilir. Ancak antibiyotikler ve doğum kontrol hapları genellikle hamilelik testini etkileyici madde içermez.

Pozitif sonuç yanlış olabilir mi?

Çok az görülse de pozitif sonuç hamile olunmadığı takdirde de görülebilir. Bu şekilde bir sonuç HCG içeren ilaç kullanıldığında ya da yakın zamanda sonlanan bir hamilelik deneyiminden sonra görülür.

Negatif sonuç yanlış olabilir mi?

Hamileyken de negatif sonuç alabilirsiniz. Testi çok erken yaparsanız veya beklenmesi gereken süreyi tutturamazsanız negatif sonucu alabilirsiniz. Seyreltilmiş idrar da gebe olmanıza rağmen negatif sonuç olarak görünebilir.