Hamilelikte anemi yaygın olabilir. Anemiye neyin sebep olduğunu öğrenip sağlıklı ve dengeli beslenerek bundan kurtulabilirsiniz.
Anemi nedir?
Anemi, yeterince kırmızı kan hücreniz olmadığında gelişen bir kan durumudur. Kırmızı kan hücreleri, vücudunuzun her yerine ve bebeğinize oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin içerir.
Hamilelikte aneminin belirtileri ve semptomları
Aneminin semptomları şunları içerebilir:
- Yorgunluk ve enerji eksikliği
- Nefes darlığı
- Hızlı atan, çırpınan veya çarpan bir kalbe sahip olma hissi (kalp çarpıntısı)
- Soluk ten.
Farklı anemi türleri vardır ve her birinin farklı bir nedeni vardır. Hamile kadınlar için en yaygın tür demir eksikliği anemisidir.

Demir eksikliği anemisine ne sebep olur?
Hamilelik genellikle demir eksikliği anemisinin nedenidir. Siz ve bebeğiniz hamileyken kırmızı kan hücresi yapmak için çok daha fazla demire ihtiyacınız var. Demir eksikliği anemisi, demir içerikli besinleri yeterince tüketmediğinizde ortaya çıkabilir.
Ayrıca şu durumlarda kansızlığa yakalanma olasılığınız daha yüksektir:
- Vejeteryan veya vegan durumlarında
- Daha önce kansızlık geçirmiş ise
- Ağır dönem geçmişi olduğu durumda
- Birden fazla bebek taşıyorsanız
- Hamile kaldığınızda 20 yaşından küçüktünüz
- Son bir yıl içinde bebek sahibi olduktan sonra tekrar hamile iseniz demir eksikliği anemisine yakalanma riskine sahipsinizdir.
Doktorunuz tarafından hamilelik sürecinde demir kontrolü sürekli yapılır. Ancak birden fazla bebek taşıyorsanız 20-24. haftalarda ekstra kan testi yaptırmanız gerekir. Bu, ihtiyacınız olduğunda tedavi görmeniz için yeterli zamanı sağlayacaktır.

Anemi semptomlarınız olduğunu düşünüyorsanız, istediğiniz zaman doktorunuzu arayabilir ve hamileliğinizin herhangi bir noktasında anemi testi yaptırabilirsiniz. Doğum öncesi randevularınızı veya rutin testleri beklemenize gerek yoktur.
Demir eksikliği anemisi size veya bebeğe zararı var mı?
Hamilelikte anemisi olan çoğu insan sağlıklı bir hamilelik ve bebek sahibi olur. Ancak anemi, tedavi edilmezse doğumdan önceki ve sonraki gebelik komplikasyonlarına neden olabilir. Bu komplikasyonlar şunları içerebilir:
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Plasental abruption (Plasentanın erken ayrılması)
- Vücudunuzun doğum sırasında kan kaybıyla daha az başa çıkabilmesi
- Bebeğinizin yaşamının ilk 3 ayında demir eksikliği
- Bebeğin zihinsel gelişimi ile ilgili sorunlar
Anemi teşhisi konulduğunda uygun şekilde tedavi edilirse, büyük olasılıkla sağlıklı bir hamileliğiniz ve bebeğiniz olacaktır.
Demir eksikliği anemisi nasıl tedavi edilir?
Hamilelikte aneminiz varsa, size muhtemelen her gün demir takviyeleri (tabletler) veya sıvı olarak reçete edilecektir. C vitamini vücudun demiri emmesine yardımcı olabilir, bu nedenle tabletleri portakal suyu gibi C vitamini içeren bir içecekle almayı deneyebilirsiniz.
- Takviyeler ayrıca size biraz mide ağrısı, kabızlık verebilir ve dışkınız siyah olabilir. Bu normaldir, ancak endişeleniyorsanız doktorunuzu hemen arayın.
- Takviyeleri yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra alırsanız, yan etkilerle baş etmeyi daha kolay bulabilirsiniz.
- Demir takviyesi aldıktan sonra belirtileriniz iyileşmelidir. Aksi takdirde bir hematoloğa (kan hastalıkları uzmanı olan bir doktor) muayene olmalısınız.
- İntravenöz tedavi (IV) yoluyla size demir verilebilir. Bu, size bir iğne yoluyla doğrudan damara (genellikle kolunuzda) sıvı halde demir verilmesi anlamına gelir. Size ayrıca kan nakli önerilebilir.

Hamilelikte anemiyi tedavi etmek için en iyi yiyecekler
Çoğu insan, sağlıklı ve dengeli beslenerek ihtiyaç duyduğu tüm demiri alabilmelidir. İyi yemek, kansızlığı önlemenize veya varsa belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olacaktır.
Bazı yiyecekler diğerlerinden daha fazla demir içerir. Örneğin, hayvansal bazlı yiyecekler özellikle demir açısından zengindir ve en kolay emilendir.
Demir açısından zengin yiyecekler
- Et (sığır eti, kuzu eti ve domuz eti gibi kırmızı etler en iyisidir, iyice pişirildiğinden emin olun)
- Bakliyat (fasulye, bezelye ve mercimek)
- Lahana, ıspanak, su teresi, maydanoz, taze soğan gibi taze yeşil yapraklı sebzeler
- Ayçiçeği veya susam gibi tohumlar
- Kuru erik, kuru üzüm, incir ve kükürtlenmemiş kayısı (kükürt dioksit içermeyen kuru kayısı)
- Izgara uskumru ve konserve ton balığı gibi balıklar (haftada en fazla 4 orta boy teneke kutu)
- Kahverengi pirinç gibi kepekli tahıllar
- Badem, fındık ve Brezilya fıstığı gibi kuruyemişler.
Demir açısından zengin bir diyet uyguladığınızdan emin olmak için şunları yapabilirsiniz:
- Lahana, ıspanak, su teresi, maydanoz, taze soğan veya frenk soğanı gibi yeşil yapraklı sebzeleri ana öğünlere ekleyin
- Tatlılara kurutulmuş meyve ekleyin ve öğünler arasında atıştırmalık olarak meyve (veya kuruyemiş) yiyin
- Kahvaltılık gevrekler veya kepekli tost gibi demir takviyeli yiyecekleri deneyin.
Hamilelikte anemi ve emzirme
Anemi ile güvenle emzirebilirsiniz. Önerilen veya reçete edilen dozdan fazlasını almadığınız sürece emzirirken vitamin takviyelerini de güvenle alabilirsiniz. Bunu pratisyen hekiminiz, ebeniz veya sağlık danışmanınız ile kontrol edebilirsiniz.
Anemi, süt tedarikini etkileyebilir, bu nedenle çok fazla süt üretemeyebilirsiniz. Bu emzirmeyi bazı kadınlar için zorlaştırabilir, ancak herkes için değil. Emzirmek istiyorsanız, ebeniz veya sağlık görevliniz size destek olabilir, sağlıklı emzirme günleri dileriz ?